Gesztációs diabétesz: szülés után is fontos a vércukorszintmérés

Medipress
megjelent:

A gesztációs diabétesz, vagyis a terhesség ideje alatt kialakuló cukorbetegség általában a szülést követően azonnal, vagy néhány hónappal a szülés után magától elmúlik. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a szülést követő hat hónap során a nők rendszeresen ellenőrizzék a vércukorszintjüket.

A gesztációs diabétesz annak lehet az előjele, hogy a későbbiekben megnövekszik a hajlam a cukorbetegség kialakulására. A kutatások azt bizonyítják, hogy a terhesség alatti cukorbetegségben szenvedő nők 50%-ánál a későbbiekben kialakul a valódi cukorbetegség.

A felmérések szerint, sajnálatos módon a nőknek csupán az egyötöde ellenőrizteti rendszeresen a vércukorszintjét a szülét követő hat hónap során. Dr. Ann Albright, diabétesz specialista szerint ez a jelenség olyan, mintha egy előzetest látnánk az életünkből, egy jövőre nyíló ablakon keresztül. A gesztációs diabéteszes nők számára nagyon fontos, hogy minden megelőző lépést megtegyenek a cukorbetegség későbbi kialakulása ellen, ha kell, változtassanak az életmódjukon, mondja Dr. Albright. A cukorbetegség elleni védekezés első lépcsőfoka a rutinszerű vércukorszint-ellenőrzés.

A gesztációs diabétesz és tünetei
A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája. A gesztációs diabétesz és tünetei

Medipress

Cikkajánló

Gesztációs diabétesz
A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.