Vezethet-e gépjárművet a cukorbeteg?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

A cukorbetegek gépjárművezetésének mérlegelésekor két szempontot kell szem előtt tartani: milyen kockázatot jelent ez önmaga, illetve a közlekedés más résztvevői számára. Általánosságban leszögezhető, hogy a rendezett anyagcsere- állapotú, vércukoresésre nem, illetve csak kevéssé hajlamos, előrehaladott szövődményektől mentes cukorbetegnek támogatható a nem hivatásos gépjárművezetői engedély megszerzése.

Korlátozó tényező lehet a kívánttól tartósan eltérő anyagcsere-állapot fennállása, az ismétlődő vércukoresések, kifejezett látásromlás, mozgászavar vagy az alkalmasságot általában befolyásoló társbetegség vagy szövődmény jelenléte.

A jogosítvány megszerzésének egészségügyi engedélyezését, illetve a meglévő vezetői engedély egészségügyi alkalmasságának meghosszabbítását a mindenkori jogszabályok írják elő. E szabályok időről időre változnak.

A véleményezést minden esetben befolyásolja, hogy az alkalmasság minősítését új vagy meglévő jogosítványhoz kérik-e, hivatásos vagy nem hivatásos körben kívánják-e érvényesíteni, továbbá hogy hivatásos jogosítvánnyal rendelkező személy személyszállításhoz vagy anélkül kéri-e alkalmassága véleményezését. Cukorbetegek esetében a nem cukorbetegekéhez képest általában rövidebb időre véleményezik az egészségügyi alkalmasságot, hogy mód nyíljon az engedély meghosszabbítása kapcsán az anyagcserehelyzet és az esetleges szövődmények, illetve társbetegségek teljes körű felmérésére.

A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj
A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A cukorbetegség szemészeti szövődményeiről bővebben

Cukorbetegek vezetői alkalmasságának beosztása

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a csak életmódkezeléssel egyensúlyban tartható cukorbeteg 1. csoportú (= nem hivatásos) gépjárművezető-jelöltnek és vezetőnek alkalmas, 2. csoportú (= hivatásos) vezetőjelöltnek alkalmatlan. 2. csoportú vezetőnek, egyéni mérlegelés alapján, szakorvosi vélemény figyelembevételével, alkalmas lehet.

Étrendi és vércukorcsökkentő tablettás kezeléssel kívánt anyagcsere-állapotban lévő cukorbeteg 1. csoportú vezetőjelöltnek és vezetőnek alkalmas, 2. csoportú vezetőjelöltnek alkalmatlan. 2. csoportú vezetői alkalmasság szakorvosi vizsgálat eredményéhez kötötten véleményezhető.

Csak inzulinadagolással egyensúlyban tartható cukorbeteg 1. csoportú vezetőjelöltnek és vezetőnek, diabetológus orvos véleménye alapján alkalmas lehet. 2. csoportú vezetőjelöltnek alkalmatlan. Személyszállítást is végző, illetve nehézgépjármű vezetését is magába foglaló hivatásos vezetőnek alkalmatlan.

A cukorbetegségre is vonatkozik, hogy az aktuális véleményt kiállító egészségügyi hatóság álláspontjának felülvizsgálatára van lehetőség, végső esetben a legfelső fórum ez esetben is az Országos Orvosszakértői Intézet (OOSZI).

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborító

A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.