Cukorbetegség és alkoholfogyasztás - Mennyit ihat a cukorbeteg?

WEBBeteg
frissítve:

Az alkohol nem tiltott a cukorbetegek számára sem, azonban az anyagcserére gyakorolt komplex hatása miatt nagy odafigyelést igényel a diebéteszes beteg részéről. Nem mindegy, hogy mikor, mennyit és milyen formában fogyasztunk alkoholos italokat.

Az alkohol hatása a vércukorszintre

Az alkoholos italok fogyasztása bizonyos körülmények között növelheti és csökkentheti is a vércukorszintet. Ennek eredménye, hogy a vércukorszint kontrollálása nehezebbé válik. Amennyiben cukorbeteg, és úgy dönt, hogy alkoholt fogyaszt, csak alkalmanként tegye azt, és olyankor, mikor a cukorbetegsége és a vércukorszintje jól kontrollált.

A mérsékelt alkoholfogyasztás emeli a vércukorszintet. Az alkoholos italok többsége kevés szénhidrátot tartalmaz (az édes italokat kivéve), ugyanakkor magas a kalóriatartalma, ami hozzáadandó az ételekkel bevitt kalóriamennyiséghez. Az alkohol feldolgozása a szervezetben nagymértékben hasonlít ahhoz, ahogyan a zsírt bontja le, és majdnem ugyanannyi kalóriát is tartalmaz. A cukorbetegek számára az alkoholfogyasztás ezért vércukorszint emelkedést okozhat. Egy adag alkohol nagyjából két adag zsírnak feleltethető meg.

A túlzott mértékű alkoholbevitel ezzel szemben csökkenti a vércukorszintet, időnként veszélyes mértékben. A máj normál esetben felszabadítja a tárolt cukrot, hogy ellensúlyozza a vércukorszint csökkenését. Azonban ha a máj azzal van elfoglalva, hogy lebontsa az alkoholt, a vércukorszint nem feltétlenül kapja meg a megfelelő löketet a májból. Az alkohol néhány órával a fogyasztása után alacsony vércukorszintet, akár hipoglikémiát okozhat, és ez a hatás akár 24 órán keresztül is eltarthat.

Azt gondolhatnánk, hogy a magas szénhidráttartalmú italok (édes borok, koktélok, sör) fogasztása segít a hipoglikémia kockázatának ellensúlyozásában. Folyékony formában azonban a cukrok felszívódása sokkal gyorsabb, így nem segít az alkoholfogyasztást követő órákban kialakuló hipoglikémia megelőzésében. Ebből a szempontból csak a fokozatosan felszívódó ételek hatása kedvező, ezért a hipoglikémia kockázata magasabb, ha éhgyomorra iszik.

Az alkohol és a cukorbetegség szövődményei

Az alkoholfogyasztás súlyosbítja a cukorbetegség legtöbb szövődményét. Az alábbi veszélyes kórképek az ajánlottnál nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása esetén jelentkeznek.

Ketoacidózis - Erős ivók esetében alakulhat ki alkoholos ketoacidózis.

Perifériás neuropátia, merevedési zavarok - Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű alkohol felgyorsítja az idegi károsodásokból (diabéteszes neuropátia) eredő szövődményeket, így negatívan hat a diabéteszes sebekre és férfiak esetében a merevedési zavarok kialakulására is.

Retinopátia - Már napi két egységnyi alkohol rendszeres (tehát heti 14 egységnyi ital) fogyasztása is 50 százalékkal növeli a cukorbetegséggel összefüggő látásromlás (diabéteszes retinopátia) vagy a vakság kockázatát.

Vérzsírszint-emelkedés - A nem diabéteszesek körében is a rendszeres alkoholfogyasztás megemeli a vérzsírok szintjét, elsősorban a trigliceridszint növekedése a kedvezőtlen (hipertrigliceridémia).

További hatások, amikkel számolni kell
  • Az alkohol befolyásolja több, a cukorbetegség kezelésében használt gyógyszer szervezetre gyakorolt hatását, mindig olvassa a szedett készítmények betegtájékoztatóját.
  • Alkohol hatására a diabéteszes beteg könnyebben elfelejtheti időben bevenni gógyszereit, vagy ellenőrizni vércukorszintjét.
  • Az alkohol serkenti az étvágyat, ami túlevéshez és vércukorszint emelkedéshez vezethet.
  • Mivel minden ital szénhidrát- és kalóriatartalma eltérő, a diéta követéséhez szükséges számolás meglehetősen nehezen megvalósítható a gyakorlatban.

Mérsékelt alkoholfogyasztásnak a nők számára napi egy egységnyi italt tekintik a szakértők (1,5 dl bor, egy pohár sör), férfiak számára legfeljebb kettőt. Fontos, hogy ezek a mennyiségek nem összeadhatóak, azaz alkalmi fogyasztás esetén sem léphetőek túl ezek az ajánlott mennyiségek.

Az ennél több, de még mindig korlátozott mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása (napi két-négy ital) már zavarja a diabéteszes vércukorszint szabályozását, és a szövődmények előfodulását. A cukorbetegeknek egyértelműen kerülniük kell az erős ivást (egy nap alatt 10 egységnyi ital), mert az ketoacidózist és hipertrigliceridémiát okozhat.

A mérsékelt alkoholfogyasztásnak előnyös hatásai is lehetnek

A mérsékelt alkoholfogyasztás nem rontja a vércukorszintet, sőt segítheti a vércukorszint kezelését és az inzulinérzékenységet. Sok betegnél előfordulhat, hogy a HgbA1C szint alacsonyabb, mint a teljesen alkoholmentes időszakokban.

A kis mennyiségű alkoholnak szintén lehetnek kedvező hatásai a cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményeinek, például a szívinfarktusnak a megelőzésében. Az alkoholnak kis mértékben csökkenti a magas vérnyomást is, ami kulcsfontosságú tényező az érrendszeri betegségek megelőzésében.

Aki korábban nem fogasztott alkoholt, a diabétesz kardiovaszkuláris szövődményeire gyakorolt előnyös hatásai miatt ne kezdje el. Egyrészt a kedvező hatások kis mértékűek, és kizárólag kis mennyiségű alkohol esetén érvényesülnek, az optimálisnál nagyobb alkoholmennyiség esetén a hatás visszájára fordul, és növeli a szövődmények kockázatát. Még fontosabb szempont, hogy a szövődményekre gyakorolt kedvező és kedvezőtlen hatások egyensúlya nem kellően tisztázott, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatásai felülmúlják-e a káros hatásokat.

Tanácsok a cukorbetegek alkoholfogyasztásához

  • Egy napon belül ne fogyasszon két adag alkoholnál többet, nők esetében pedig inkább egy egységnyi alkohol az ajánlott!

  • Ne igyon éhgyomorra, alkoholt csak étellel együtt fogyasszon!

  • Számolja az elfogyasztott italok kalóriatartalmát, és adja hozzá a napi kalóriabeviteléhez!

  • Kerülje a cukros koktélokat, édes borokat, ezeknél a kalóriatartalmon felül a szénhidráttartalommal is számolni kell! Ehhez segítséget nyújt tápanyagtáblázatunk.

  • Lefekvés előtt ellenőrizze vércukorszintjét, hogy elkerülje az alvás közben bekövetkező hipoglikémiát!

Ez is érdekelheti Diétás szabályok cukorbetegség esetén

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg
Forrás: Diabetes and alcohol (WebMD); Consequences of Alcohol Use in Diabetics (PubMed); Alcohol and Diabetes (American Diabetes Association)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.