• Cukorbetegség (diabétesz) cikkek

   • Élet betegséggel
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-09-26 11:10
    Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2019-07-03 09:36
    Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja be. A fejfájás, szédelgés, a koncentrációképesség romlásának jelei mind utalhatnak az alacsony vércukorszintre.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2019-07-01 09:33
    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.
    Betegségek megértése
    Budai Kardioközpont - dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
    2019-06-30 19:03
    A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. A metabolikus-szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről beszél dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus
    2019-06-27 13:03
    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?
    Élet betegséggel
    Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
    2019-06-26 20:35
    A nyári kánikulát sokak szervezete nem viseli túl jól, hiszen a 30 fok feletti hőmérsékletben még az egészségesek is gyakran tapasztalnak rosszulléteket. Ez a cukorbetegekre fokozottabban igaz, hiszen náluk a hőségben még nagyobb eséllyel alakul ki hipoglikémia. Arról, hogy miként lehet elkerülni az állapotot, dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
    2019-06-24 20:34
    A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró
    2019-06-22 04:33
    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.
    Betegségek megértése
    Dr. Zsuga Judit - Emberi Erőforrások Minisztériuma
    2019-06-20 13:03
    Napjaink négy meghatározó, népegészségügyi szempontból rendkívüli kihívást jelentő krónikus, nem fertőző betegségei a cardiovascularis megbetegedések, a diabetes mellitus (cukorbetegség), a krónikus légúti gyulladásos betegségek (különösen az asthma bronchiale és a COPD), valamint a daganatos megbetegedések.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Dobi Gyöngyi
    2019-06-19 04:06
    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.
    Élet betegséggel
    Cukorbeteg Központ - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
    2019-06-15 09:36
    Vannak olyan betegségek, melyek leginkább nyaranta támadnak, így jobb őket elkerülni. Azonban, ha mégis beleesett egy-egy kórba, ráadásul, ha mellette még cukorbetegséggel is küzd, fontos, hogy betartson néhány utasítást, hogy elkerülhesse a nagyobb bajt.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!