Cukorbetegség - Élet betegséggel cikkek

Cukorbetegség - Élet betegséggel cikkek

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-05-01 22:03

A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.

Mit tehet a beteg? - A 2-es típusú diabétesz kezelése

diabetes.hu - Dr. Bedő Csaba
2022-05-01 15:03

A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, amelyben a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a folyamata zavart szenved. Ez két okból következhet be: egyfelől a szövetek érzékenysége az inzulin hatásával szemben csökkenhet, másfelől nem termelődik a vércukor normális értékek között tartásához elégséges mennyiségű inzulin.

A cukorbetegség szemészeti szövődményei

WEBBeteg - Dr. Juhász Levente, szemész, látszerész
2022-04-30 13:33

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

A diabétesz és a szájüregi egészség kapcsolata

diabetes.hu - Dr. Végh Dániel, fogorvos
2022-04-30 04:03

Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy minden tizedik páciens valószínűsíthetően cukorbeteg vagy a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz állapotában van. A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását okozza, és nincs ez máshogyan a szájüregben sem.

Miért elengedhetetlen a cukorbetegek rendszeres önvizsgálata?

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke
2022-04-29 07:33

A rendszeres önellenőrzés és önvizsgálat az egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen segítségükkel hamarabb fény derülhet bizonyos egészségügyi problémákra, így a hatékony kezelésre is nagyobb az esély. Nincs ez másként a cukorbetegeknél sem. Milyen lépései vannak az önellenőrzésnek?

Mire figyeljen cukorbetegség okozta fekély esetén?

Cukorbeteg Központ - Dr. Pop Gábor, sebész
2022-04-28 14:33

A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint. Hogy mi mindenre kell ilyenkor ügyelni, azt dr. Pop Gábortól, a Cukorbetegközpont sebészétől kérdeztük.

A cukorbetegek 30 százalékának keringési betegsége is van

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2022-04-25 04:33

A 2-es típusú diabéteszes páciensek közül minden harmadiknál idővel szív- és érrendszeri kór is kialakul. Az érintetteknél ez szinte mindig (tíz esetből kilencszer) érelmeszesedéssel (arterioszklerózissal) együtt járó betegséget jelent - állapította meg egy 10 ezer egyén bevonásával nemrégiben zajlott kutatás (Capture vizsgálat), amit öt kontinens 13 országában, köztük Magyarországon végeztek.

A cukorbetegség és a szexuális élet zavarai

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
2022-04-24 07:33

Azoknál a cukorbetegeknél, akiknél évek óta fennáll a betegség, a magas vércukorszint számos szövődmény kialakulásához vezethet. Látásromlás, érszűkület, lábszárfekély köztudottan gyakran kialakulhat a diabéteszes betegeknél, bizonyos esetekben azonban szexuális zavarokkal is járhat a betegség mind férfiak, mind nők esetében. A cukorbeteg férfiakat nagyobb arányban sújtja ez a probléma.

A vércukorszint jelentősége, mérési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
2022-04-23 04:03

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. Hogyan, milyen módszerekkel történhet a vércukorszint mérése?