• A cukorbetegek is ihatnak bort?

        Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

        A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De melyiket válassza a cukorbeteg? Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből, ha igen, mennyit és mikor?

        Először is tisztázzuk: a bor legfontosabb, pozitív élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből származik. Az ajánlott mennyiség 1-2,5 dl naponta, nőknél inkább egy deciliter körüli.

        Egyes vélekedések szerint a tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbor a legegészségesebb, a benne található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek.

        Hirdetés

        Turcsák Katalin dietetikus a WEBBetegnek elmondta: a lényeg a száraz bor, lehet vöröset és fehéret, sőt rosét is választani, a 4 g/l vagy ennél kevesebb cukortartalmának köszönhetően a diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják, különösen este étkezés közben vagy után. A humán inzulin esetében a beadás után negyed-fél óra múlva lehet csak megkezdeni az étkezést, érdemes beiktatni alkalomadtán egy-két deciliter száraz bort, amely a jó alvást is elősegíti.

        A vörösbor jótékony hatásai


        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen. Bővebben a vörösbor jótékony hatásairól.>>

        Mi történik akkor, ha nem tudjuk megállni és lecsúszik még egy (vagy két) pohár a finom nedűből - kérdeztem jogosan a szakembertől.

        Ha ez csak ritkán fordul elő, azaz mondjuk egy szülinapi bulin, figyeljünk arra, hogy ne keverjük a bort például égettet italokkal, likőrökkel vagy édes pezsgővel.

        Előfordulhat ugyanis, hogy ingadozóvá válik a vércukor, az égetett szeszek leviszik, míg a likőrök megemelik a szintet. 2-3 pohár száraz bor akut problémákat nem fog okozni, a lényeg a mértékletesség, valamint a minőségi ital előnyben részesítése. Kerüljük az olcsó, pancsolt borokat, számtalan kiváló hazai minőségi száraz nedűket árusítanak.

        Ittunk néhány korty bort

        Az alkohol a mustban levő cukorból képződik, annál erősebb, tartósabb lesz a bor, minél több cukrot tartalmazott a szőlőlé. A cukrok közül az erjedés után marad még a borban fruktóz és a glükóz, ha kevés, akkor száraz, ha sok, édes az adott nedű. Megkülönböztetünk száraz (4 gramm/liter vagy ennél kevesebb), félszáraz (4,1-12 g/l), félédes (12,1-45 g/l) és édes (45 g/l felett) borokat.

        A nedű savassága is befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük édesnek az adott bort, ezért ne csak az ízlelésre hagyatkozzunk, hanem kérdezzük ki a pincér vagy a borkereskedő véleményét.

        Az egyik villányi száraz 4 gramm/liter, a szekszárdi, szintén száraz vörös bor pedig még ennél is kevesebb cukrot tartalmazott. A fehérek közül az egyik hárslevelűnél is találtunk alacsonyabb cukortartalmú nedűt.

        Kóstoltunk tihanyit, volt olyan merlot, amelynek cukortartalma jóval meghaladta a 10 g/l-t. Kipróbáltunk egy félszáraz olaszrizlinget, ez is túllépte a diabéteszesek számára még elfogadható cukormennyiséget.

        Csak összehasonlításképpen: az egyik meggylikőr cukortartalma 32, a vermut értéke pedig 15 g/l volt. Ezeket és a különféle desszertborokat semmiképpen sem ajánljuk a diabéteszeseknek.

        Csökkenő vércukorérték


        A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezőket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévők alkoholmentes sört kaptak. A három hónapig tartó tanulmány azt bizonyította, hogy az éhgyomorra mért vércukor érték igen jelentősen csökkent abban a csoportban, amelyiknek a tagjai bort ittak az ebédhez vagy a vacsorához. A bor kedvező hatása azoknál mutatkozott meg leginkább, akiknek különösen magas volt a vér cukorszintje. (MTI)

        (WEBBeteg - Tóth András újságíró)

        Módosítva: 2012.05.07 14:37, Megjelenés: 2012.05.07 14:37
      • Cikkajánló

        Fültisztítás

        Fültisztítás

        Dr. Horváth Tamás

        10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

        Mi okozhat viszketést?

        Mi okozhat viszketést?

        Dr. Csuth Ágnes

        Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

        Cukorbetegségre utaló laboreltérések

        A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

        Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

        Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

        Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

        A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

        Befolyásolhatja a gépkocsivezetést az inzulin?

        Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben és után?

        Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

        A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

        Magyarországi cukorbetegek szervezetei és egyesületei

        Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

        Cukorbetegeknek: decembertől újabb változás lesz, ezentúl ezt kell nézni a termékek csomagolásán

        Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza, hogy nem használható a diabetikus, cukorbetegek is fogyaszthatják és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített termékek ilyen megkülönböztetése megtévesztő lehet.

        Tíz fontos tanács cukorbetegeknek!

        A cukorbetegek vércukorszintjük kontrollálásával, meg tudják előzni a nem kívánt szövődmények, ezért is nagyon fontos, hogy a betegségben érintettek a kellő információk birtokában odafigyeljenek életmódjukra, vércukorszintjükre. Tíz fontos tanács cukorbetegeknek!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.