A cukorbetegek is ihatnak bort?

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De melyiket válassza a cukorbeteg? Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből, ha igen, mennyit és mikor?

Először is tisztázzuk: a bor legfontosabb, pozitív élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből származik. Az ajánlott mennyiség 1-2,5 dl naponta, nőknél inkább egy deciliter körüli.

Egyes vélekedések szerint a tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbor a legegészségesebb, a benne található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek.

Turcsák Katalin dietetikus a WEBBetegnek elmondta: a lényeg a száraz bor, lehet vöröset és fehéret, sőt rosét is választani, a 4 g/l vagy ennél kevesebb cukortartalmának köszönhetően a diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják, különösen este étkezés közben vagy után. A humán inzulin esetében a beadás után negyed-fél óra múlva lehet csak megkezdeni az étkezést, érdemes beiktatni alkalomadtán egy-két deciliter száraz bort, amely a jó alvást is elősegíti.

A vörösbor jótékony hatásai

A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen. Bővebben a vörösbor jótékony hatásairól.>>

Mi történik akkor, ha nem tudjuk megállni és lecsúszik még egy (vagy két) pohár a finom nedűből - kérdeztem jogosan a szakembertől.

Ha ez csak ritkán fordul elő, azaz mondjuk egy szülinapi bulin, figyeljünk arra, hogy ne keverjük a bort például égettet italokkal, likőrökkel vagy édes pezsgővel.

Előfordulhat ugyanis, hogy ingadozóvá válik a vércukor, az égetett szeszek leviszik, míg a likőrök megemelik a szintet. 2-3 pohár száraz bor akut problémákat nem fog okozni, a lényeg a mértékletesség, valamint a minőségi ital előnyben részesítése. Kerüljük az olcsó, pancsolt borokat, számtalan kiváló hazai minőségi száraz nedűket árusítanak.

Ittunk néhány korty bort

Az alkohol a mustban levő cukorból képződik, annál erősebb, tartósabb lesz a bor, minél több cukrot tartalmazott a szőlőlé. A cukrok közül az erjedés után marad még a borban fruktóz és a glükóz, ha kevés, akkor száraz, ha sok, édes az adott nedű. Megkülönböztetünk száraz (4 gramm/liter vagy ennél kevesebb), félszáraz (4,1-12 g/l), félédes (12,1-45 g/l) és édes (45 g/l felett) borokat.

A nedű savassága is befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük édesnek az adott bort, ezért ne csak az ízlelésre hagyatkozzunk, hanem kérdezzük ki a pincér vagy a borkereskedő véleményét.

Az egyik villányi száraz 4 gramm/liter, a szekszárdi, szintén száraz vörös bor pedig még ennél is kevesebb cukrot tartalmazott. A fehérek közül az egyik hárslevelűnél is találtunk alacsonyabb cukortartalmú nedűt.

Kóstoltunk tihanyit, volt olyan merlot, amelynek cukortartalma jóval meghaladta a 10 g/l-t. Kipróbáltunk egy félszáraz olaszrizlinget, ez is túllépte a diabéteszesek számára még elfogadható cukormennyiséget.

Csak összehasonlításképpen: az egyik meggylikőr cukortartalma 32, a vermut értéke pedig 15 g/l volt. Ezeket és a különféle desszertborokat semmiképpen sem ajánljuk a diabéteszeseknek.

Csökkenő vércukorérték

A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezőket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévők alkoholmentes sört kaptak. A három hónapig tartó tanulmány azt bizonyította, hogy az éhgyomorra mért vércukor érték igen jelentősen csökkent abban a csoportban, amelyiknek a tagjai bort ittak az ebédhez vagy a vacsorához. A bor kedvező hatása azoknál mutatkozott meg leginkább, akiknek különösen magas volt a vér cukorszintje. (MTI)

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz és a szájüregi...

Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy...

Étrendi javaslatok inzulinkezelés...

A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

Cukorbetegségre utaló...

A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik...

Befolyásolhatja a gépkocsivezetést...

Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben...

Magyarországi cukorbetegek szervezetei...

Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

Újabb változás lesz, ezentúl ezt...

Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.