5 gyógyszer, amely növeli a vércukorszintet

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
frissítve:

Számos gyógyszeres kezelés szövődményei közé tartozik a vércukorháztartás megzavarásának lehetősége. Ebben a cikkben azokat a leggyakoribb gyógyszercsoportokat tekintjük át, amelyekről ismert, hogy növelik a vércukorszintet, és néhány gyakorlati tippet is olvashat ennek leküzdésére.

Mindig tájékoztassa orvosát betegségeiről!

Ha önnek a fent említett gyógyszerek valamelyikét kellene szednie, és cukorbeteg, inzulinrezisztenciája van vagy tudomása van a vércukorháztartását érintő betegségéről, tájékoztassa ezekről kezelőorvosát, hogy az önnek legmegfelelőbb, legbiztonságosabb terápiában részesülhessen!

1. Glükokortikoidok

Az úgynevezett szteroidterápia, vagyis a kortikoszteroidok a lista élén állnak, ha a vércukorszint növekedésének lehetőségéről van szó. A nagy dózisú glükokortikoid-kezelésről ismert, hogy újonnan kialakuló cukorbetegséghez (szteroidindukált cukorbetegséghez) vezet. Hasonlóképpen, a már cukorbetegek a glikémiás kontroll jelentős romlását észlelhetik a glükokortikoid-terápia megkezdésekor. A glükózszint-emelkedés mértéke többek között a szteroidkezelés megkezdése előtti glikémiás állapotuktól, a glükokortikoid-terápia dózisától és időtartamától, valamint a társbetegségektől is függ.

Kezelési tipp

Azoknál, akik korábban jól kontrollált cukorbetegségben szenvednek, vagy a diabetes kialakulásának a határán vannak, a glükokortikoidok által kiváltott hiperglikémia kezelhető önállóan metforminnal, esetleg szulfonilurea-kezeléssel kiegészítve, különösen, ha a kortikoszteroid-kezelés alacsony dózisú és rövidebb ideig tart. Azonban azok számára, akik már meglévő, rosszul kontrollált cukorbetegségben szenvednek, vagy akik nagy dózisú kortikoszteroidokat kapnak, az inzulinterápia lehet a választott kezelés. A glükokortikoid-terápia általában kifejezettebb posztprandiális (étkezés utáni) hiperglikémiához vezet, mint az éhomi hiperglikémiához. Ezért a rövid hatású inzulinterápia, vagy esetleg a közepes hatástartamú (NPH) inzulin reggelente jobb választás lehet.

Az étrend módosítása is fontos szerepet játszik az étkezés utáni hiperglikémia mértékének korlátozásában. A folyamatos glükózmonitorozó (CGM) készülékek használata szintén nagyon hasznos lehet a glikémiás eltérések megértésében és az inzulin beállításában. Azoknál a betegeknél, akiknél a glükokortikoid-terápiát csökkentik, fontos módosítani a hipoglikémiát okozható gyógyszerek, például az inzulin/szulfonilurea terápiás adagját, mivel a hiperglikémia mértéke csökkenhet a glükokortikoid-terápia csökkentett dózisával.

2. Antipszichotikus terápia

Az antipszichotikus gyógyszerek nagyon gyakran elhízást okoznak. A második generációs antipszichotikumokat szedők 15-72%-a 7%-os vagy annál nagyobb súlygyarapodást tapasztal a kezeléssel párhuzamosan. A súlygyarapodás nem az egyetlen tényező, amely hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához. Úgy gondolják, hogy az antipszichotikumok csökkentik az intracelluláris, vagyis a sejten belüli inzulin-jelátvitelt, ami inzulinrezisztenciához vezethet. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy közvetlen hatással vannak a hasnyálmirigy béta-sejtjeire is. A dopamin D2, a szerotonin 5-HT2C és a muszkarin M3 receptorok antagonizmusa rontja a béta-sejtek válaszát a vércukorszint változásaira. A farmakológiai hatások mellett sejtkultúra-kísérletek kimutatták, hogy az antipszichotikumok fokozzák a hasnyálmirigy inzulintermelésért felelős béta-sejteinek pusztulását (apoptózisát). A súlynövekedés és a 2-es típusú cukorbetegség egyidejű kialakulása különösen azoknál a szereknél figyelhető meg, amelyek magas muszkarin M3 és hisztamin H1 receptor blokádot mutatnak. A glükózanyagcserére gyakorolt hatás leginkább az olyan jellemzően régebbi szerek esetében tapasztalható, mint a klozapin, az olanzapin és a haloperidol, a legkevésbé pedig az olyan szerek esetében, mint pl. a ziprasidon.

Kezelési tipp

Tekintettel a lehetséges súlygyarapodásra és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatára, az anyagcsere szempontjából biztonságosabb megközelítés szerint olyan gyógyszerekkel kell kezdeni az antipszichotikus terápiát, amelyek kevésbé hajlamosítanak a súlygyarapodásra. Az anyagcsere szempontjából legjobb általános adatokkal jelenleg a harmadik generációs antipszichotikumok családja rendelkezik.

3. Tiazid típusú vízhajtók

A tiazid diuretikumokat gyakran használják a magas vérnyomás kezelésére, bár olyan metabolikus szövődményekkel járnak, mint az alacsony káliumszint (hypokalaemia), magasabb koleszterin-, triglicerid- és egyéb keringő lipidek szintje; és emelkedett vércukorszint. Úgy gondolják, hogy ezeknek a gyógyszereknek a következtében kialakuló csökkent káliumszint hozzájárulhat az újonnan kialakuló cukorbetegség kialakulásához. A gyógyszer dózisától függően fellépő hipokalémia az inzulinelválasztás és az inzulinérzékenység csökkenéséhez vezet.

Kezelési tipp

Fontos a káliumszint monitorozása azoknál, akik tiazid diuretikumokat kezdenek szedni. Ha hypokalaemia fordul elő, célszerű a hypokalaemiát káliumkiegészítőkkel korrigálni az újonnan kialakuló cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében.

4. Sztatinterápia, vagyis a vérzsírcsökkentők

Úgy gondolják, hogy a sztatinterápia csökkent inzulinérzékenységgel és az inzulinszekréció károsodásával jár. A metaanalízises vizsgálatok alapján a cukorbetegség összesített előfordulási gyakorisága 9% és 12% között van sztatinterápia esetén, a populációalapú vizsgálatok alapján pedig ez kissé magasabb. Összességében kb. minden 255. sztatinkezelésben részesülő beteg közül 1-nél alakulhat ki újonnan cukorbetegség. Érdemes azonban gondolni arra a rendkívül erős, bizonyított, a sztatinok mellett szóló érvre, hogy a már korábban is szívbetegségben szenvedőket sztatinokkal kezelve a szívinfarktus kialakulása megelőzhető.

Kezelési tipp

Bár a sztatinok kismértékben növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a szív- és érrendszeri megbetegedések elsődleges és másodlagos megelőzésére szolgáló sztatinterápia alkalmazásának lehetséges előnyei jelentősen meghaladják a hiperglikémiával összefüggő lehetséges kockázatokat. Ezt fontos megbeszélni azokkal a betegekkel, akik azért vonakodnak a sztatinterápia alkalmazásától, mivel mellékhatásként fennállhat az újonnan kialakuló cukorbetegség kockázata.

5. Béta-blokkolók

A béta-blokkolók egy másik nagyon gyakran használt gyógyszercsoport a magas vérnyomás, szívelégtelenség, koszorúér-betegség és egyes szívritmuszavarok kezelésére. A nem értágító béta-blokkolók, mint például a metoprolol és az atenolol nagyobb valószínűséggel járnak együtt a HgbA1c-, az átlagos vérplazmaglükóz-, a testtömeg és a trigliceridszintek növekedésével, mint az értágító béta-blokkolók, például a karvedilol, a nebivolol és a labetalol. Hasonlóképpen, a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az atenolol és a metoprolol a karvedilolhoz képest a hipoglikémia megnövekedett valószínűségével jár. A béta-blokkolók szedése elfedheti a hipoglikémia egyes tüneteit, mint például a remegést, az ingerlékenységet és a szívdobogásérzést, míg más hipoglikémiával együtt járó tüneteket, mint például az izzadást, a béta-blokkolók szedése nem befolyásolja.

Kezelési tipp

A hipoglikémia felismerésével és kezelésével kapcsolatos oktatás fontos lenne a béta-blokkolók kezelésének megkezdésekor, ha a béta-blokkolót szedők már inzulin- vagy szulfonilurea-terápiát is kapnak. A CGM eszközök használata hasznos lehet, ha magas a hipoglikémia kockázata, különösen mivel a hipoglikémia tüneteit gyakran elfedik a béta-blokkolók.

További szerek, amik vércukorszint-emelkedést okozhatnak

Számos más gyógyszer – köztük az antiretrovirális terápia, a tirozin-kináz-inhibitorok, az immunszuppresszánsok, és az interferon-alfa – összefüggésbe hozható a glikémiás kontroll romlásával és az újonnan kialakuló cukorbetegséggel. Felírásukkor érdemes figyelni ezeknek a szereknek a vércukorszintre gyakorolt hatására, különösen azoknál az embereknél, akiknél fokozott a cukorbetegség kialakulásának kockázata, vagy akiknél már fennáll a cukorbetegség.

Androgénmegvonásos terápia

Külön említést érdemel még az androgéndeprivációs terápia. Ezek közé tartoznak az olyan kezelési lehetőségek, mint a goserelin és a leuprolid, amelyek gonadotropin-releasing hormon (GnRH) agonista terápiák, és általában a prosztatarák kezelésére használják őket. A betegtől függően ezek a szerek hosszabb ideig is alkalmazhatók. Az androgénmegvonásos terápia definíció szerint csökkenti a tesztoszteronszintet a férfiaknál, ezáltal az inzulinérzékenység romlásához vezet. A zsírtömeg növekedését és az egyidejű izomsorvadást összefüggésbe hozták ezen gyógyszerek használatával, ezek pedig perifériás inzulinrezisztenciához vezetnek. A hosszan tartó androgénmegvonásos terápiával kezelt minden 5. férfiból majdnem 1 hajlamos lehet a HgbA1c 1%-os vagy nagyobb mértékű romlására.

Tipp

Az androgénmegvonásos terápiában részesülő férfiakat bátorítani kell a rendszeres fizikai aktivitásra az inzulinrezisztencia terhének csökkentése, és a szív- és érrendszer egészségének javítása érdekében.

Kábítószerek

A kábítószerek által kiváltott cukorbetegség sok esetben potenciálisan visszafordítható.

Ha ön ismerten cukorbetegségben szenved

A cukorbetegségben szenvedő betegeknél a glikémiás kontroll gyógyszerek miatti romlása is mérséklődhet, amint a gyógyszer hatása elmúlt. A vércukorszintet folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket megfelelően be lehessen állítani. Egyeseknél azonban a glikémiás állapot romlása krónikusabb, elhúzódóbb lehet, és hosszabb távon vércukorszintcsökkentő gyógyszerek alkalmazását teheti szükségessé, különösen akkor, ha a potenciálisan vércukorszint növekedéséhez vezető gyógyszeres kezelés folytatásának előnyei messze meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Top 5 Medications That Can Increase Blood Glucose Levels (Medscape)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.