Szükséges-e módosítani a már fennálló cukorbetegség kezelését terhesség miatt és alatt?

szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve: 2023.01.31.

Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő diabetes mellitus, már a fiatalabb, fogamzóképes populációban is.

Jelen cikkünk az ismert cukorbetegek terhességéről szól, elkülönítve a gesztációs diabetesztől, azaz a terhesség alatt felfedezett cukorbetegségtől (akár fenállt már előtte is ismeretlenül, akár a terhesség során alakult ki). Becslések szerint 65 év alatt 8 százalékos a cukorbetegség előfordulása (mind a nők, mind a férfiak körében).

Az egyén egészségét nézve, illetve a szövődményeket elkerülendő fontos a cukorbetegség kezelése és megfelelő beállítása. Emellett egyre gyakrabban előforduló élethelyzet a fiatal ismert diabeteses terhességének gondozása is. A terhesség alatt nem kezelt, vagy rosszul beállított cukorbetegség súlyos következményekkel járhat mind az édesanya, mind a magzat szempontjából.

Az édesanyánál a szénhidrátháztartás kisiklásain (pl. hyperglycaemia, kóma, hipoglikémia, veseelégtelenség, idegrendszeri bántalmak) kívül gyakrabban fordulhat elő vetélés, koraszülés, preeclampszia, amellett, hogy nem rendezett szénhidrátháztartás mellett már a peteérés és a teherbe esés is nehezített lehet.

A magzatot tekintve indokolatlan nagy testsúly, újszülöttkori hipoglikémia, légzési elégtelenség, koraszülés és annak szövődményei alakulhatnak ki.

Emiatt olyan fontos a cukorbetegek még körültekintőbb gondozása és követése terhesség során. Ez azonban mindkét fél – a diabeteszes kismama és a szakorvos – együttműködését igényli, így kerülhető el bármilyen vészhelyzet kialakulása.

A leggyakoribb kérdések és tudnivalók cukorbetegeknek terhesség kapcsán

Az első leggyakoribb kérdés: vállalhat-e terhességet a kismama?

Maga a cukorbetegség nem kizáró tényező. Ugyanakkor labilis szénhidrátháztartás, súlyos szövődmény jelenléte kapcsán nem javasolt. Ebben viszont a diabetológus – a nőgyógyásszal karöltve – szakvéleményt is ad. Mindenesetre fennálló és rossz szénhidrátháztartás esetén célszerű először annak rendezése, mielőtt a cukorbeteg nő terhességet vállal.

A cukorbetegség „állapotának” felmérésére alapvetően vérvizsgálat javasolt, majd célirányosan szemészeti, nephrológiai, diabetológiai vagy szülészeti ellenőrzés, ezek szükségessége egyénileg ítélendő meg.

Milyen teendő van terhesség kapcsán diabeteszes nőbetegnél?

A kezelőorvos feltehetően gyakori ellenőrzést rendel el. Ez magában foglalja – hacsak személy szerint részletesebb vizsgálat nem indokolt – a szénhidrátháztartás követését, vérvizsgálatot, otthoni vércukormérést, esetleg gyakoribb szülészeti ellenőrzést, szükség esetén dietetikai tanácsadást.

De mit kell tegyen a cukorbeteg kismama?

Az első és kihagyhatatlan feladat az életmódkezelés. Első lépése ennek az étrend. Egyénileg meghatározott szénhidrát- és kalóriabevitel biztosítja a szénhidrátháztartás rendezésének alapját.

A kalóriaigény természetesen nő terhesség alatt, de nem indokolatlanul és korlátlanul.

Változatlanul javasolt a szénhidrátban szegény ételek előnyben részesítése, a könnyű, vegyes táplálkozás, lassú felszívódású szánhidrátok fogyasztása, napi 5-6 alkalomra elosztva, akár van gyógyszeres kezelés, akár nem.

A testsúlytól függően természetesen, de az első trimeszterben a napi kb. 160 g szénhidrátbevitel és napi 1500-1600 kcal-bevitel javasolható. A második és harmadik trimeszterben – ahogyan a baba is nő – a kalóriabevitel további napi 200-300 kcal-val emelkedik. De emellett a szénhidrát bevitele nem kell, hogy több legyen, és azt is napi több alkalomra elosztva kell bevinni.

Második lépés a terhességhez és erőnléthez választott megfelelő fizikai aktivitás, akár testmozgás. Feküdni az ágyban csak indokolt esetben kell. Ezenkívül javasolt az aktív életmód, akár séta, terhességi hétnek és állapotnak megfelelő várandós torna – főleg a kezelőorvossal egyeztetve.

Meglévő cukorbetegség esetén szükséges lehet a gyógyszeres terápia megváltoztatva terhesség kapcsán.

A cukorbetegek gyógyszeres kezelését mindig véleményezze diabetológiai területen jártas szakorvos! Nagyvonalakban érvényes, de kivételek mindig vannak a kezelés következő elveiben:

  • A cukorbetegek elsőként választandó gyógyszere a merckformin. Ajánlások ugyan engedhetik a terhesség alatti alkalmazását, inzulinrezisztencia esetén is adható az első trimeszterben, mégsem feltétlenül marad a gyógyszer igazolt terhesség kapcsán. Ugyanígy, más szájon át szedhető antidiabetikum is váltásra kerül, mivel ezek átjutnak a méhlepényen a fejlődő magzatba is. Az analóg inzulinkészítmények ugyan nem kizártak terhesség során, sok esetben ezek is humán készítményre cserélődnek a terhesség (és akár szoptatás) idejére.
  • Amennyiben diéta nem elég, vagy orális antidiabetikum, esetleg inzulinterápia volt már a terhesség előtt is, szinte biztosan szükség lesz gyógyszeres kezelésre.
  • Szükség esetén a diéta mellé tehát gyógyszer helyett első körben (humán) inzulin adása szükséges, ebből is a napi főétkezések előtt adandó gyors hatású humán inzulinkészítmény. Emelkedett éhgyomri vércukorértéknél természetesen szükséges lehet bázisinzulin adása, vagy nem hagyható el, ha megelőzően is kapta a diabeteszes. Ezekről azonban – főleg otthon mért vércukorértékek birtokában – a szakorvos dönt.
  • Inzulinpumpát alkalmazó diabeteszes kezelése pedig terhesség során is tovább folytatható.

Ez is érdekelheti Az inzulinpumpa kezelés és a szenzor alkalmazása terhességben

Társuló eltérések kezelése és követése is szükséges lehet:

  • Magas vérnyomás esetén antitensív kezelés, terhességben alkalmazható készítménnyel, célérték a 130/80 Hgmm alatti vérnyomás.
  • Emelkedett koleszterin- és trigliceridszint magasabb értékig sem kezelendő, indokolt esetben kaphat a beteg egyénileg mérlegelve gyógyszeres kezelést.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Intim fertőzés? Intim fertőzés?

Fontos az élettani pH-érték helyreállításáról is gondoskodnunk. (x)

Vaspótlás hatásosan Vaspótlás hatásosan

A vas létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem tud előállítani. (x)

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával. Az anyuka egészségi állapota...

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei

A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, akár egy szemészeti, egy vese-, egy...

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik súlyosbító tényezője, illetve a szénhidrátháztartást rontó rizikófaktor, emellett számos szív- és érrendszeri...

Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége...

A terhességi elhízás veszélyei

18 kg vagy annál nagyobb mértékű súlygyarapodás a terhesség alatt több mint kétszeresére növeli annak esélyét, hogy a születendő gyermek...

A fáradtság tíz lehetséges oka

Gyakran érzi úgy, hogy teljesen kimerült? Nincs ereje semmihez, folyton álmos és nem tudja, mi lehet az oka? Gondolta volna, hogy az esetek nagy...

A gesztációs diabétesz és tünetei

A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.