Szükséges-e módosítani a már fennálló cukorbetegség kezelését terhesség miatt és alatt?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő diabetes mellitus, már a fiatalabb, fogamzóképes populációban is.

Jelen cikkünk az ismert cukorbetegek terhességéről szól, elkülönítve a gesztációs diabetesztől, azaz a terhesség alatt felfedezett cukorbetegségtől (akár fenállt már előtte is ismeretlenül, akár a terhesség során alakult ki). Becslések szerint 65 év alatt 8 százalékos a cukorbetegség előfordulása (mind a nők, mind a férfiak körében).

Az egyén egészségét nézve, illetve a szövődményeket elkerülendő fontos a cukorbetegség kezelése és megfelelő beállítása. Emellett egyre gyakrabban előforduló élethelyzet a fiatal ismert diabeteses terhességének gondozása is. A terhesség alatt nem kezelt, vagy rosszul beállított cukorbetegség súlyos következményekkel járhat mind az édesanya, mind a magzat szempontjából.

Az édesanyánál a szénhidrátháztartás kisiklásain (pl. hyperglycaemia, kóma, hipoglikémia, veseelégtelenség, idegrendszeri bántalmak) kívül gyakrabban fordulhat elő vetélés, koraszülés, preeclampszia, amellett, hogy nem rendezett szénhidrátháztartás mellett már a peteérés és a teherbe esés is nehezített lehet.

A magzatot tekintve indokolatlan nagy testsúly, újszülöttkori hipoglikémia, légzési elégtelenség, koraszülés és annak szövődményei alakulhatnak ki.

Emiatt olyan fontos a cukorbetegek még körültekintőbb gondozása és követése terhesség során. Ez azonban mindkét fél – a diabeteszes kismama és a szakorvos – együttműködését igényli, így kerülhető el bármilyen vészhelyzet kialakulása.

A leggyakoribb kérdések és tudnivalók cukorbetegeknek terhesség kapcsán

Az első leggyakoribb kérdés: vállalhat-e terhességet a kismama?

Maga a cukorbetegség nem kizáró tényező. Ugyanakkor labilis szénhidrátháztartás, súlyos szövődmény jelenléte kapcsán nem javasolt. Ebben viszont a diabetológus – a nőgyógyásszal karöltve – szakvéleményt is ad. Mindenesetre fennálló és rossz szénhidrátháztartás esetén célszerű először annak rendezése, mielőtt a cukorbeteg nő terhességet vállal.

A cukorbetegség „állapotának” felmérésére alapvetően vérvizsgálat javasolt, majd célirányosan szemészeti, nephrológiai, diabetológiai vagy szülészeti ellenőrzés, ezek szükségessége egyénileg ítélendő meg.

Milyen teendő van terhesség kapcsán diabeteszes nőbetegnél?

A kezelőorvos feltehetően gyakori ellenőrzést rendel el. Ez magában foglalja – hacsak személy szerint részletesebb vizsgálat nem indokolt – a szénhidrátháztartás követését, vérvizsgálatot, otthoni vércukormérést, esetleg gyakoribb szülészeti ellenőrzést, szükség esetén dietetikai tanácsadást.

De mit kell tegyen a cukorbeteg kismama?

Az első és kihagyhatatlan feladat az életmódkezelés. Első lépése ennek az étrend. Egyénileg meghatározott szénhidrát- és kalóriabevitel biztosítja a szénhidrátháztartás rendezésének alapját.

A kalóriaigény természetesen nő terhesség alatt, de nem indokolatlanul és korlátlanul.

Változatlanul javasolt a szénhidrátban szegény ételek előnyben részesítése, a könnyű, vegyes táplálkozás, lassú felszívódású szánhidrátok fogyasztása, napi 5-6 alkalomra elosztva, akár van gyógyszeres kezelés, akár nem.

A testsúlytól függően természetesen, de az első trimeszterben a napi kb. 160 g szénhidrátbevitel és napi 1500-1600 kcal-bevitel javasolható. A második és harmadik trimeszterben – ahogyan a baba is nő – a kalóriabevitel további napi 200-300 kcal-val emelkedik. De emellett a szénhidrát bevitele nem kell, hogy több legyen, és azt is napi több alkalomra elosztva kell bevinni.

Második lépés a terhességhez és erőnléthez választott megfelelő fizikai aktivitás, akár testmozgás. Feküdni az ágyban csak indokolt esetben kell. Ezenkívül javasolt az aktív életmód, akár séta, terhességi hétnek és állapotnak megfelelő várandós torna – főleg a kezelőorvossal egyeztetve.

Meglévő cukorbetegség esetén szükséges lehet a gyógyszeres terápia megváltoztatva terhesség kapcsán.

A cukorbetegek gyógyszeres kezelését mindig véleményezze diabetológiai területen jártas szakorvos! Nagyvonalakban érvényes, de kivételek mindig vannak a kezelés következő elveiben:

  • A cukorbetegek elsőként választandó gyógyszere a merckformin. Ajánlások ugyan engedhetik a terhesség alatti alkalmazását, inzulinrezisztencia esetén is adható az első trimeszterben, mégsem feltétlenül marad a gyógyszer igazolt terhesség kapcsán. Ugyanígy, más szájon át szedhető antidiabetikum is váltásra kerül, mivel ezek átjutnak a méhlepényen a fejlődő magzatba is. Az analóg inzulinkészítmények ugyan nem kizártak terhesség során, sok esetben ezek is humán készítményre cserélődnek a terhesség (és akár szoptatás) idejére.
  • Amennyiben diéta nem elég, vagy orális antidiabetikum, esetleg inzulinterápia volt már a terhesség előtt is, szinte biztosan szükség lesz gyógyszeres kezelésre.
  • Szükség esetén a diéta mellé tehát gyógyszer helyett első körben (humán) inzulin adása szükséges, ebből is a napi főétkezések előtt adandó gyors hatású humán inzulinkészítmény. Emelkedett éhgyomri vércukorértéknél természetesen szükséges lehet bázisinzulin adása, vagy nem hagyható el, ha megelőzően is kapta a diabeteszes. Ezekről azonban – főleg otthon mért vércukorértékek birtokában – a szakorvos dönt.
  • Inzulinpumpát alkalmazó diabeteszes kezelése pedig terhesség során is tovább folytatható.

Ez is érdekelheti Az inzulinpumpa kezelés és a szenzor alkalmazása terhességben

Társuló eltérések kezelése és követése is szükséges lehet:

  • Magas vérnyomás esetén antitensív kezelés, terhességben alkalmazható készítménnyel, célérték a 130/80 Hgmm alatti vérnyomás.
  • Emelkedett koleszterin- és trigliceridszint magasabb értékig sem kezelendő, indokolt esetben kaphat a beteg egyénileg mérlegelve gyógyszeres kezelést.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.