Az elhízás gyógyszeres kezelési lehetőségei

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az elhízás vagy más néven obezitás (obesitas) a legkönnyebben diagnosztizálható és a legnehezebben kezelhető betegség. A jelenség valójában nagyon összetett, számos különféle faktor, köztük életmódbeli és pszichés tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában, de hátterében olykor betegség is állhat.

Mivel bizonyos kórállapotok, esetleg gyógyszermellékhatás is meghúzódhat a háttérben, életmódváltás ellenére sikertelen fogyókúra, hirtelen hízás vagy egyéb társuló tünetek jelentkezésekor feltétlenül keresse fel orvosát a háttérben megbújó okok felderítése céljából. Ha az elhízás mögött valamilyen alapbetegségre derül fény, akkor először is annak a megfelelő kezelése szükséges. Jelen cikkünkben ezekre nem térünk ki.

Az elhízás kezelésének öt pillére

Ezek a következők: a diéta, a testmozgásprogram, a magatartásterápia, a gyógyszeres kezelés, illetve végső megoldásként a műtét. Ezek a kezelési módok egyénenként eltérő mértékben alkalmazhatók. Minden esetben a diétára és a mozgásprogramra kell épülnie a további lépcsőfokoknak.

A sikeres és tartós súlycsökkentő programot csak a beteggel való együttműködésben lehet elérni.

Az elhízás gyógyszeres kezeléséről

Mikor kerülhet rá sor?

Az obesitas gyógyszeres kezelésére való gyógyszerek alkalmazását egyes gyógyszereknél csak BMI (testtömegindex)>30-nál lehet elkezdeni. Abban az esetben, amennyiben a testtömegből adódódóan más betegségek is fennállnak, például gyógyszeresen beállított magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy a vérzsírok magas szintje a vérben, 27-es BMI-értéktől kezdhető a gyógyszeres kezelés.

Melyek ezek a gyógyszerek?

Az obesitas gyógyszeres kezelésére kevés gyógyszer áll rendelkezésünkre. Bár voltak próbálkozások az utóbbi évtizedekben, a súlyos mellékhatások miatt forgalmazásukat le kellett állítani.

  • A központi idegrendszeren keresztül hatva jelenleg egy gyógyszert alkalmaznak, a naltrexon−bupropion fix kombinációját. Ez szigorúan szakorvosi felügyelet mellett alkalmazható receptköteles gyógyszer.

A gyógyszer az agynak azon területeire hat, amelyek a táplálékfelvétel és az energiaellátás szabályozásában játszanak szerepet.

Nem ajánlott szedése máj-, vesebetegségnél, magas vérnyomásnál, depressziós megbetegedésnél, stroke kezelésére szolgáló gyógyszerek (clopidogrel) szedése mellett, illetve Parkinson-kór esetében.

  • A liraglutid nevű hatóanyagot tartalmazza a legújabb fogyást elősegítő gyógyszer, mely szigorúan vényköteles, és teljes áron lehet megvásárolni. Szerkezete hasonló a bélben természetesen előforduló, étkezés után felszabaduló glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormonéhoz.

A liraglutid az agyban lévő, az étvágyat szabályozó receptorokon keresztül hat, fokozza a teltségérzést, és csökkenti az éhségérzetet. Ezáltal segítheti a lefogyást.

A hatóanyag a diéta és a testmozgás kiegészítéseként alkalmazható. BMI>30 elhízás esetében, vagy BMI 27-es érték felett akkor, ha a túlsúllyal kapcsolatos egészségügyi problémái is vannak a betegnek, mint alvási apnoe, magas vérnyomás.

Alkalmazásra injekcióként elérhető, a napi adagot 5 héten keresztül kell folyamatosan emelni. Mellékhatásként hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-gyulladás, kiszáradás léphet fel, megnövekedhet a pulzusszám.

  • Az orlistat nevű hatóanyag alkalmazhatóságánál nincs BMI indexre vonatkozó megkötés. 60 és 120 mg-os erősségben is beszerezhető (utóbbi vényköteles gyógyszer, előbbi recept nélkül is megvásárolható) készítményekben van forgalomban.

Hatásmechanizmusa: a gyomor-bélrendszerben gátolják az étellel elfogyasztott zsír kb. egyharmad részének megemésztését. A gyomor-bélrendszer enzimeihez kötődik a hatóanyag, és gátolja, hogy azok lebontsák az étellel elfogyasztott zsírokat. Az emésztetlen zsír nem tud felszívódni, és kiürül a szervezetből.

A gyógyszer szedésével egyidejűleg alacsony kalóriatartalmú diétát is kell tartani.

Az orlistat csökkenti a táplálékkiegészítők, valamint néhány zsírban oldódó tápanyag, különösen a béta-karotin és az E-vitamin felszívódását. Ezért fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt. Lehet, hogy kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy szedjen multivitaminkészítményt.

A gyógyszert csak akkor kell alkalmazni, ha zsíros táplálékot fogyasztott. Ha 12 hét alatt nem fogy le 5%-ot az eredeti testsúlyából, lehet, hogy az orvosa abbahagyatja a szedését.

Leggyakoribb mellékhatása: fejfájás, hasi fájdalom/diszkomfort, sürgető székelés vagy fokozott székelési inger, széllel együtt távozó híg széklet, olajos váladék ürülése, olajos vagy zsíros széklet, folyékony széklet. Sok beteg a kellemetlen mellékhatás miatt hagyja abba a gyógyszer szedését.

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.