A diabéteszes retinopátia kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A cukorbetegség optimális terápiájával a retinopátia kialakulása megelőzhető vagy legalább elérhető, hogy a szemproblémák ne súlyosbodjanak tovább.

A legfontosabb a vércukorszint beállítása, és tartósan optimális szinten tartása. Ezáltal elkerülhető a diabéteszes retinopátia kialakulása, illetve már fennálló betegség esetén annak tovább súlyosbodása. 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél a HbA1c-értéket 6 (normál) és 7 százalék között kell tartani. A HbA1c-értéknek 1-es típusú diabétesz esetén is lehetőleg a normálérték közelében kell lennie.

Az alapszabály 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára a következő:

  • 1 egység normál inzulin, illetve gyorsan ható analóg inzulin a vércukorszintet 40mg/dl (2,2 mmol/l) körüli értékre csökkenti.
  • 10 g szénhidrát a vércukorszintet 40mg/dl (2,2mmol/l) körüli értékre növeli.

Ezt a szabályt azonban egyénhez kell igazítani, mivel a cukorbetegek inzulinérzékenysége különböző, és befolyásolják olyan tényezők, mint a láz, a fizikai megterhelés, vagy a folyadékvesztés.

Rizikófaktorok kezelése

Vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek hozzájárulnak a diabéteszes retinopátia kialakulásához, ezeket kezelni kell:

  • A vércukorszintet gyógyszeres kezeléssel normál értékre kell beállítani.
  • A diabéteszes vesebetegség kezelése szükséges a vérnyomás-emelkedés elkerülése miatt is.
  • A megemelkedett vérzsírszintet diétával és/vagy gyógyszerekkel kell csökkenteni.
  • Meg kell próbálni leszokni a dohányzásról.

A diabéteszes retinopátia kezelésére hatékony gyógyszeres megoldás még nincs. Az ACE-gátlók azonban megakadályozhatják, illetve lassíthatják a betegség súlyosbodását.

Forduljon szemész szakorvoshoz!

Ha a diabéteszes retinopátia már előrehaladott állapotú, a szemész különböző kezelési lehetőségek közül választhat:

1. Lézerterápia

Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia egy cukorbetegségben szenvedőknél előforduló szembetegség. A tartósan magas vércukorszint a cukorbetegek érrendszerének elváltozásaihoz vezet. Ez a változás az ideghártya (retina) parányi ereit is érinti. Az üvegtest mögött elhelyezkedő retina sejtjeinek vérellátottsága az erek elváltozásai miatt már nem megfelelő, a károsodott érfalakból folyadék, néha vér is kiléphet. Bővebben a diabéteszes retinopátiáról>>

Helyi érzéstelenítésben végzik, és teljesen fájdalommentes. A lézerrel a retina kórosan elváltozott területeit „elégetik” (koagulálják). Ennél az eljárásnál négy-hat héten keresztül többszöri kezelés szükséges. A lézerterápia a retinopátia súlyosbodását lassíthatja. Körülbelül az estek 50%-ában a látásélesség a jelenlegi szinten marad. A kezelés mellékhatásaként a látótér korlátozódhat, illetve szürkületkor vagy sötétben látászavarok léphetnek fel. Esetenként folyadék kerülhet a retinába (ödéma alakulhat ki), vagy súlyosbodhat egy már meglévő ödéma. A mellékhatások ellenére a lézerterápia megakadályozhatja a látás elvesztésének fenyegető veszélyét.

2. Vitrectomia

Ennél az eljárásnál a szemész eltávolítja az üvegtestet, és helyét egy tiszta folyadékkal tölti ki. Ez a diabéteszes retinopátia előrehaladott stádiumában szükséges, azaz az üvegtestben történő bevérzések, vagy retinaleválás esetén.

Néhány jó tanács a betegségben szenvedőknek

Figyeljen oda arra, hogy vércukorszintjét állandóan az optimális szinten tartsa! Csak így kerülhetők el a késői komplikációk, mint amilyen a retinopátia, illetve így késleltethető a szembetegségek súlyosbodása.

Rendszeresen járjon szemész szakorvoshoz! Más, cukorbetegek számára fontos vizsgálatok elvégeztetésére is szüksége lesz. Az orvosok a betegség állapotát ellenőrizni tudják, felügyelik kezelését és –amennyiben szükséges- változtathatnak a terápián.

Tudjon meg minél többet a betegségről! Szerezzen olyan információkat, amelyek fontosak a betegség kontrollálásához. Minél többet tud a betegségről, annál egyszerűbben tudja majd kezelni.

A retinopátiában szenvedők szemeiben a retina erei szétpukkanhatnak, és bevérzések keletkezhetnek. Kerülje az erős fizikai megterhelést! Hagyjon fel az olyan sportokkal, amelyeknél a fej ütéseknek lehet kitéve, mint pl. a box vagy más küzdősportok esetében.

A cukorbetegség korai felismerése különösen fontos, mindenekelőtt a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára. A diabéteszt ugyanis gyakran csak akkor fedezik fel, amikor már a következményeként fellépő problémák jelentkeztek.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.