A diabéteszes retinopátia rizikófaktorai, megelőzése és kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A cukorbetegség optimális terápiájával a retinopátia kialakulása megelőzhető, ha pedig már kialakulóban vannak a szemproblémák, a diabétesz megfelelő kezelésével elérhető, hogy ne súlyosbodjanak tovább. Mire van ehhez szükség, és mi a teendő, ha a betegség már kialakult?

A diabéteszes retinopátia kialakulásának megelőzése

A cukorbetegség megfelelő kezelése

A legfontosabb a vércukorszint beállítása és tartósan optimális szinten tartása. Ezáltal elkerülhető a diabéteszes retinopátia kialakulása, illetve már fennálló betegség esetén annak tovább súlyosbodása.

2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél a HbA1c-értéket 6 (normál) és 7 százalék között kell tartani.

A HbA1c-értéknek 1-es típusú diabétesz esetén is lehetőleg a normálérték közelében kell lennie. Az alapszabály 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára a következő:

  • 1 egység normál inzulin, illetve gyorsan ható analóg inzulin a vércukorszintet 40 mg/dl (2,2 mmol/l) körüli értékre csökkenti.
  • 10 g szénhidrát a vércukorszintet 40 mg/dl (2,2 mmol/l) körüli értékre növeli.

Ezt a szabályt azonban egyénhez kell igazítani, mivel a cukorbetegek inzulinérzékenysége különböző, és befolyásolják olyan tényezők, mint a láz, a fizikai megterhelés vagy a folyadékvesztés.

A rizikófaktorok kezelése, kiiktatása

Vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek hozzájárulnak a diabéteszes retinopátia kialakulásához, ezeket kezelni kell:

Hogyan kezelhető a már kialakult diabéteszes retinopátia?

A diabéteszes retinopátia kezelésére hatékony gyógyszeres megoldás még nincs. Ezért is fontos magának a cukorbetegségnek a megfelelő kezelése és a rizikófaktorok kiiktatása, hogy a retinopátia kialakulása megelőzhető legyen.

Az ACE-gátlók megakadályozhatják, illetve lassíthatják a betegség súlyosbodását.

Forduljon szemész szakorvoshoz!

Ha a diabéteszes retinopátia már előrehaladott állapotú, a szemész különböző kezelési lehetőségek közül választhat:

1. Lézerterápia

Helyi érzéstelenítésben végzik, és teljesen fájdalommentes. A lézerrel a retina kórosan elváltozott területeit „elégetik” (koagulálják). Ennél az eljárásnál négy-hat héten keresztül többszöri kezelés szükséges. A lézerterápia a retinopátia súlyosbodását lassíthatja. Körülbelül az estek 50%-ában a látásélesség a jelenlegi szinten marad. A kezelés mellékhatásaként a látótér korlátozódhat, illetve szürkületkor vagy sötétben látászavarok léphetnek fel. Esetenként folyadék kerülhet a retinába (ödéma alakulhat ki), vagy súlyosbodhat egy már meglévő ödéma. A mellékhatások ellenére a lézerterápia megakadályozhatja a látás elvesztésének fenyegető veszélyét.

2. Vitrectomia

Ennél az eljárásnál a szemész eltávolítja az üvegtestet, és helyét egy tiszta folyadékkal tölti ki. Ez a diabéteszes retinopátia előrehaladott stádiumában szükséges, azaz az üvegtestben történő bevérzések, vagy retinaleválás esetén.

Néhány jó tanács a betegségben szenvedőknek

Figyeljen oda arra, hogy vércukorszintjét állandóan az optimális szinten tartsa! Csak így kerülhetők el a késői komplikációk, mint amilyen a retinopátia, illetve így késleltethető a szembetegségek súlyosbodása.

Rendszeresen járjon szemész szakorvoshoz, évente minimum egyszer, amennyiben pedig már diagnosztizált szembetegsége van, ennél gyakrabban orvosa javaslata alapján, illetve panasz esetén feltétlenül keresse fel szemész szakorvosát! Cukorbetegek számára fontos egyéb vizsgálatok elvégeztetésére is szüksége lesz. Az orvosok a betegség állapotát ellenőrizni tudják, felügyelik kezelését és – amennyiben szükséges – változtathatnak a terápián.

Tudjon meg minél többet a betegségről! Szerezzen olyan információkat, amelyek fontosak a betegség kontrollálásához. Minél többet tud a betegségről, annál egyszerűbben tudja majd kezelni.

A retinopátiában szenvedők szemeiben a retina erei szétpukkanhatnak, és bevérzések keletkezhetnek. Ennek elkerülése érdekében kerülje az erős fizikai megterhelést! Hagyjon fel az olyan sportokkal, amelyeknél a fej ütéseknek lehet kitéve, mint pl. a box vagy más küzdősportok esetében.

A cukorbetegség korai felismerése különösen fontos, mindenekelőtt a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára. A diabéteszt ugyanis gyakran csak akkor fedezik fel, amikor már a következményeként fellépő problémák jelentkeztek.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: NetDoktor, Diabetische Retinopathie (DocCheck Flexikon)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.