Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség kezelése

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Az 1-es típusú diabeteses pácienseknek az inzulinkezelés az életben maradás feltétele. Azonban, van néhány nagyon fontos egyéb kezelési szempont, amelyet érdemes megérteni, átgondolni.

A téma cikkei

4/1 Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei
4/2 Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai
4/3 Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség kezelése
4/4 Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei

A legfontosabb, hogy a gyermek elfogadja és – életkorának megfelelő mértékig – megértse a betegségét. Ezek nélkül nem képzelhető el ennek az egész életen át tartó állapotnak, betegségnek a kezelése. A gyermek sikeres kezeléséhez elengedhetetlen a megfelelő, segítő családi háttér, hogy tudjon a kérdéseivel, kétségeivel, gondjaival a szülőkhöz fordulni. A cukorbetegség ma már jól kézben tartható, nem akadályozza a gyerekek életminőségét semmiben. Készüljünk fel arra, hogy a gyermek eleinte nem fogadja el ezt az állapotot, nem probléma, ha a szülők is megengedik maguknak az elkeseredést az elején. Legyünk őszinték a gyerekkel, ismerjük el a cukorbetegséggel járó nehézségeket – de ennek terheit, a kétségeket, a félelmeinket mással osszuk meg, ne vele! Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek kivizsgálását, kezelését, gondozását centralizáltan, gyermekdiabetológiai centrumokban kell folytatni, szoros szakmai kapcsolatban a gyermek háziorvosával.

Táplálkozási szabályok

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek nem ehet bármikor és bármit, étkezéseinek szigorú rendhez kell alkalmazkodnia. Ehhez a gyermek önfegyelme és betegségével, valamint az élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretei elengedhetetlenek.

Széndhidrátok

A jelenleg elfogadott nemzetközi ajánlás (Gyermek és Serdülőkori Diabetes Nemzetközi Társaságának (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) – ISPAD 2022) a napi összenergia-bevitel 40–55%-át szénhidrátban adja meg, és ezen belül az alacsony glikémiás indexű ételeket javasolja, amelyek lassabban, fokozatosabban emelik a vércukorszintet. A természetes formában előforduló cukrot tartalmazó ételek és italok az étrend részét (az összkalória kevesebb, mint 10%-a) képezhetik, de a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok mindenképpen kerülendők. A bélcsatornából gyorsan felszívódó, a vércukorszintet hirtelen emelő egyszerű szénhidrátokat (magas cukortartalmú ételek, italok; pl. csokoládé, cukorkák, cukortartalmú szénsavas üdítőitalok) ki kell iktatni az étrendből. A többi szénhidrátot napi többszöri (kisebb “mennyiségű”) étkezéssel szükséges fogyasztani. Az étkezési időpontok rendszeressé tétele bizonyítottan javít az úgynevezett glikémiás helyzeten.

A szénhidrátok típusai

A szénhidrátok nagy csoportját feloszthatjuk egyszerű és összetett, vagy lassú és gyors felszívódású szénhidrátokra. A lassú felszívódású legnagyobb előnye, hogy – mivel lassabban szívódik fel – egyenletesebb vércukorszint-emelkedést okoz. (Más néven ezeket hívják alacsony glikémiás indexű szénhidrátoknak.)

A szénhidrátbevitel kiszámítása során az életkor mellett fontos a fizikai aktivitás, tápláltsági állapot, energiaszükséglet, az alkalmazott vércukorcsökkentő gyógyszeres kezelés formája is, ezért mindenkinek saját, egyénre szabott étrendet kell kialakítani, hiszen a megfelelő mennyiségű kalóriára mindenkinek szüksége van. Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert ha csak túlságosan alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat eszünk, akkor az akár hipoglikémiát okozhat."

Zsírok

A zsírbevitelt az ajánlás az összenergia kevesebb mint 35%-ában maximalizálja. Ezenbelül a telített zsírsavak helyett az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását javasolja.

Fehérjék

Az optimális fehérjebevitel az összenergia 15–25%-a.

OKOSTÁNYÉR

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR és annak 6-17 évesek számára szóló verziója, elérhető a szervezet honlapján, illetve letölthető formátumban ide kattintva. Bár ez nem konkrétan cukorbetegknek készült, általános támpontokat adhat a cukorbetegnek egyébként egyénileg kialakítandó étrend összeállításához.

OKOSTÁNYÉR 6-17 éveseknek

Kép forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

Van, amiket érdemes kerülni

Az úgynevezett divatdiéták, mint az „alacsony szénhidráttartalmú” étrend, vagy a „ketogén” diéta nem javasoltak, gyermekekben növekedési zavart okozhatnak és fokozzák a hypoglykaemiára való hajlamot. (A ketogén diétának epilepsziás betegek kezelésében lehet szerepe, azonban cukorbeteg gyermekeknek nem javasolt!)

Fizikai aktivitás

A tévhitekkel ellentétben a cukorbetegség nem indokolja a testmozgás, sport abbahagyását, pontosan ellenkezőleg, a rendszeres mozgás a megfelelő kezelés szerves része! Rendszeres, napi szinten végzett minimum 60 perces közepes intenzitású, illetve 3x hetente nagy intenzitású mozgás végzése ajánlott. A mozgás csökkenti a szervezet inzulinigényét. A várható testmozgást számításba kell venni az étkezések és az inzulinadagok kiszámításánál. A sporttevékenység a vércukorszintet csökkenti, de magas intenzitású anaerob helyzet, versenyhelyzet vagy sport előtti magas (14 mmol/l) vércukor további vércukor-emelkedéshez vezethet.

Bővebben Cukorbetegség és testmozgás - Mit és mennyit sportoljon a diabéteszes?

Ez is érdekelheti Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

Kezelés: inzulinterápia

Az 1-es típusú cukorbetegséget bioszintetikusan előállított emberi inzulinnal kezelik injekció formájában, míg a 2-es típusú cukorbetegség gyógyszerei az úgynevezett orális (szájon keresztül szedendő) antidiabetikumok, és csak később lehet szükség inzulinra. Az inzulin a vércukorszintet és a sejtek glukózfelvételét szabályozó hormon, ami ezen túlmenően a szervezet teljes anyagcseréjének, tehát mind a szénhidrát-, mind a zsír-, mind pedig a fehérje-anyagcserének a legfőbb szabályozó hormonja.

Az inzulinkezelés célja, hogy a vércukorszintet az úgynevezett céltartományban tartsuk gyakori és súlyos hypoglikémiák (alacsony vércukorszint) nélkül. Biztosítsuk a gyermek számára a normális növekedést, fejlődést, megelőzzük, illetve késleltessük a krónikus hiperglikémia (magas vércukorszint) okozta akut és késői komplikációkat. Ezek alapján határozzák meg az inzulin mennyiségét: a dózis függ a gyermek életkorától és a betegség stádiumától is. A diabetes sikeres kezelésének egyik legfontosabb feltétele az inzulinterápia, az étkezés és a fizikai aktivitás összehangolása.

Ez is érdekelheti A diabéteszes kóma előjelei és kockázati tényezői

Új technológiák a diabetes kezelésében – inzulinpumpa, szövetiglükóz-monitorozás

Az itthon forgalmazott inzulinkészítmények, inzulinrendszerek részletezése nem ezen cikk feladata. Meg kell azonban említeni, hogy az inzulinpumpa használatával csökkenthetőek a hypoglikémiás epizódok, ezáltal a fiatalok életminősége is javul, csökken a terápiával kapcsolatos félelem is. Az inzulinpumpa használata hatékonyabban csökkenti a gondozott fiatalok esetén a krónikus szövődmények kialakulását. Napjainkban a pumpakezelés kiegészítésére használt folyamatos szövetiglukóz-monitorozást rutinszerűen alkalmazzák.

Ez is érdekelheti Az inzulinpumpa-kezelésről és felírhatóságáról

Ez is érdekelheti Inzulinpumpa-kezelés - A helyes patron- és elemcsere

A kezelés követése - vércukorszint önellenőrzése

A rövid távú követést a naponta többször, tesztcsíkok segítségével elvégzett vércukorszint-ellenőrzés jelenti, melynek módját szintén meg kell, hogy ismerje a beteg gyermek. Továbbá a gyermeknek fel kell ismernie a szélsőséges értékeket, és azokra megfelelő módon kell reagálnia. Ez a diabetesmenedzselés nélkülözhetetlen eszköze. A kezelést minden esetben egyénre kell szabni, meg kell határozni a kezelési célértéket.

A hosszú távú követés során a legfrissebb ajánlások (ISPAD 2022) alapján a célérték gyermekkorban, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban egységesen a hemoglobin A1c (HbA1c) < 7.0% (< 53 mmol/mol) érték. (A HbA1c-vizsgálat megmutatja, hogy az elmúlt 3 hónapban mekkora volt a páciens átlagos vércukorszintje.)

Oktatás és támogatás

A kezelés sikerének egy másik kulcsa a beteg és családja tájékoztatásának hatékonysága, valamint a gyermek, a család és a kezelőorvos szoros együttműködése. A családi közösség stabilitásától, intelligenciájától is nagyban függ a terápia hatékonysága. A családnak és - életkorától függően - a gyermeknek is komoly és naprakész ismereteket kell elsajátítania, melynek átadásában az orvos, esetleg dietetikus oktató tevékenységének és pszichés támogatásának is jelentős része van. Az 1-es típusú diabeteses gyermekek és fiatal felnőttek körében a depresszió, szorongás, pszichológiai distressz és evészavarok előfordulása szignifikánsan magasabb, összehasonlítva a nem diabeteses gyermekekkel és serdülőkkel. A megfelelő, eredményes oktatás jó hatással van a gyermekek szénhidrát-anyagcseréjére, optimális fejlődésére, pszichés egyensúlyára és a szövődmények megelőzésére. A legfrissebb hazai ajánlás alapján az eredményes oktatási folyamatnak az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • legyenek világosan megfogalmazott célok és várható eredmények;
  • a megszerzett tudásnak és gyakorlatnak a gondozó/szakellátó hely
    már meglévő rutin gyakorlatához kell alkalmazkodnia;

  • el kell érnie, hogy a kezelésben részt vevők megfelelő felelősségérzettel rendelkezzenek;

  • módszertanában olyan oktatási technikákat kell alkalmazni, melyek eredményesek, motiválják a beteget és hozzátartozóit, oldják az esetlegesen indukálódó családi konfliktusokat, összességében csökkentik a helyzet által adódott stresszszituációt;

  • folyamatosan ismertetnie kell az új technológiákat, melyek egyrészt motiválják a beteget, másrészt javítják a jövőképet.

Megelőzés

A klinikai gyakorlatban az 1-es típusú diabetes megelőzésére jelenleg hatékony eszköz nem áll rendelkezésre, ezért szűrővizsgálatok és prevenció csak klinikai kutatás keretében indokolható.

A 2-es típus esetében az elhízás és az életmód szerepe jól ismert, és azt is tudjuk, hogy ezen külső tényezőknek (pl. fokozott energiafelvétel, mozgásszegény életmód) a befolyásolásával – gyógyszeres kezelés nélkül – a cukorbetegségnek ez a formája megelőzhető, progressziója lassítható. Azonban, a teljes gyermekkorú lakosságra kiterjedő szűrés (elhízott fiatalok körében) nem költséghatékony.

A Gyermek és Serdülőkori Diabetes Nemzetközi Társaság (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD)) honlapján elérhetőek a legfrissebb (2022) klinikai irányelvek a gyermekeket, serdülőket és fiatal felnőtteket érintő cukorbetegséggel kapcsolatban.

Tovább Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Felhasznált irodalom:

4/2 Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai | 4/3 | 4/4 Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.