Mi kerüljön a tányérra? Tippek az egészséges étkezéshez cukorbetegek számára

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, diabetológus - WEBBeteg
frissítve:

Az alábbiakban hasznos információkat olvashat különböző ételekről, tanácsot kaphat az egészséges ételek elkészítéséhez, és megtudhatja, hogy a plusz napi testmozgás hogyan járulhat hozzá egészségének és jó közérzetének javításához.

2-es típusú cukorbetegség esetén egy étkezési terv készítése remek kiindulópont lehet az egészséges életmód kialakításához. Kezelőorvosa, dietetikusa segíthet a legmegfelelőbb étkezési terv elkészítésében. Beszéljen nekik őszintén jelenlegi életmódjáról, így tudnak Önnek egy – rutinjához, étkezési szokásaihoz és elérni kívánt ideális testsúlyához legjobban illeszkedő – étkezési tervet készíteni.

Az elkészült terv segítséget nyújt abban, hogy a cukorbeteg mikor és milyen ételeket fogyaszthat. Egy jó étkezési terv segít a vércukorszint megfelelő szinten tartásában és a kívánt testsúly elérésében.

Ha jó előre tervez és megvásárolja a szükséges hozzávalókat, akkor a 2-es típusú diabéteszt az egyik legfontosabb tényezőn, az étrendjén keresztül tudja kontroll alatt tartani.

Milyen ételeket fogyasszon?

  • Próbáljon sok zöldséget, alacsony cukortartalmú gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, valamint hüvelyeseket és tejterméket fogyasztani. Ezekből az ételekből fedezheti a napi szénhidrátszükségletének legnagyobb részét.
  • Fogyasszon rostokban gazdag ételeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, megfelelő gyümölcsöt és zöldséget.
  • Kerülje a cukrozott szénsavas üdítőket (ellenőrizze a címkén a hozzáadott cukor mennyiségét), mivel ezeknek magas a kalóriatartalma és súlygyarapodáshoz vezethetnek.
  • Az alkoholfogyasztás legfeljebb csak alkalmanként megengedett, akkor is mértékkel. A napi kis mennyiségű alkohol fogyasztása sem egészséges!
  • Amikor az étrendjébe illő zsírokat választja ki, jó minőségű, “egészséges” zsírokat válasszon (olíva, avokádó, olajos magvak, diófélék és halfélék).
  • Az a legfontosabb, hogy olyan étrendet kövessen, ami Önnek a legjobban beválik. Sokféle étkezési minta lehet hatékony a cukorbetegség kezelésében, ilyen például:
    • a mediterrán étrend, amelyben nagy szerep jut az olívaolajnak, a zöldség- és gyümölcsféléknek, a hüvelyeseknek, az olajos magvaknak és dióféléknek, miközben kevés húst, édességet és tejterméket tartalmaz
    • a magas vérnyomás kezelését támogató étrend, amelyben sok zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, magvak, diófélék, fehér hús és hal szerepel, de vörös húsból, cukorból és zsírból keveset tartalmaz
    • a vegán vagy vegetáriánus étrend
    • csökkentett zsírtartalmú étrend
    • csökkentett szénhidráttartalmú étrend

Mi kerüljön a tányérra?

Használjon egy átlagos méretű, kb. 23 cm átmérőjű tányért, amellyel könnyebben kontrollálhatja az adagokat és egy kisméretű desszertes tálat.

1. Alacsony keményítőtartalmú zöldségek

A tányér mintegy felére alacsony keményítőtartalmú zöldségeket tegyen. Ilyenek például:

  • spárga
  • padlizsán
  • avokádó
  • brokkoli
  • kelbimbó
  • káposzta
  • sárgarépa
  • karfiol
  • zeller
  • cukkini
  • uborka
  • kelkáposzta
  • fejes saláta
  • gombafélék
  • hagymafélék
  • spenót
  • zöldbab
  • csemegepaprika

2. Fehérje

Nagyjából a tányér egynegyedét fehérjével töltse meg, például:

  • csirke vagy pulyka (bőr nélkül)
  • tojás
  • hal vagy tenger gyümölcsei
  • marha- vagy disznóhús (soványabb részek)
  • alacsony zsírtartalmú sajt
  • diófélék
  • tofu vagy más vegetáriánus húspótló készítmény

3. Keményítőt tartalmazó élelmiszerek

A tányérnak maximum a negyedére kerüljenek keményítőt tartalmazó élelmiszerek. Ezek magas szénhidráttartalmú ételek, például:

  • magas rosttartalmú gabonafélék, mint a korpa
  • főtt gabonafélék, mint a zabkása
  • főtt hüvelyesek, mint a lencse és a vesebab
  • zöldborsó
  • tésztafélék
  • burgonya
  • rizs
  • tök
  • édesburgonya
  • csemegekukorica
  • tortilla
  • teljes kiőrlésű kenyerek, például rozsból, búzából

4. Az étkezés végén a kisméretű desszertes tálban fogyaszthat:

  • fél csésze friss gyümölcssalátát
  • egy darab gyümölcsöt

Ha jobban szereti, választhat fagyasztott vagy konzerv gyümölcsből készült italt is.

A befőtt, aszalt gyümölcs mindig magas szénhidráttartalmú, ezek nem javasoltak, főleg nagy mennyiségben.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Lektorálta és aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, diabetológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest

Cikkajánló