2-es típusú cukorbetegség téma

A kettes típusú cukorbetegség öregítheti az agyat

WEBBeteg.hu - Szegő Miklós, fordító, lektorálta: Dr. Árki Ildikó
2022-09-09 15:03

Az elmúlt három évtizedben a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte drámaian megnőtt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 10-ből 1 ember cukorbeteg és körülbelül 95 százalékuk 2-es típusú. Az Egyesült Királyságban a Diabetes UK szerint 5,5 millió ember (12-ből 1) szenved ebben a típusú cukorbetegségben.

A prediabétesz felismerése és kezelése

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
2022-07-26 04:03

A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett szénhidrát-anyagcserezavar, amely leginkább véletlenszerűen vagy szűrővizsgálatok során kerül felismerésre.

Mit érdemes tudni a krómról?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
2022-07-23 18:03

A króm egy nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet a szervezet nem állít elő, ezért ezt az étrenddel szükséges bevinni.

Prediabétesz diéta: mit együnk, ha több a cukrunk a kelleténél?

WEBBeteg - E. M. M., fordító
2022-06-01 05:03

A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobájának is tekinthető, mivel ekkor a vércukorszint már a normál érték fölé emelkedett, noha még nem éri el a kóros értéket. Bár a prediabéteszben szenvedők aránya nem pontosan ismert, egy vizsgálat alapján minden harmadik brit felnőtt érintett, és a CDC adatai szerint az USA-ban is hasonló az arány.

Mit tehet a beteg? - A 2-es típusú diabétesz kezelése

diabetes.hu - Dr. Bedő Csaba
2022-05-01 15:03

A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, amelyben a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a folyamata zavart szenved. Ez két okból következhet be: egyfelől a szövetek érzékenysége az inzulin hatásával szemben csökkenhet, másfelől nem termelődik a vércukor normális értékek között tartásához elégséges mennyiségű inzulin.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-04-27 16:03

A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel.

Alacsony kalóriájú receptek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

WEBBeteg - Cs.K., fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
2022-04-24 13:33

Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől félnie. A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható.

Kevés szülő ismeri a gyermekkori diabétesz jeleit

Budai Endokrinközpont - Dr. Bibok György, diabetológus főorvos
2022-04-09 09:33

A cukorbetegek száma évről évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Az Egyesült Királyság területén készült felmérés szerint a szülők mindössze 14 százaléka képes beazonosítani a betegség tüneteit.

Inzulin vagy tabletta - mikor melyikre van szükség?

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
2022-03-13 20:36

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa hallatán a legtöbben úgy gondolják, hogy életük végéig inzulinkezelésre szorulnak, pedig van, hogy elég a gyógyszeres terápia. Hogy mikor melyiket kell alkalmazni, és hogy mikor van szükség váltásra, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Prediabetes - innen már csak egy lépés a cukorbetegség

Cukorbetegközpont - Dr. Borús Hajnal, diabetológus
2022-02-25 20:33

Nemcsak a diabéteszt, hanem az azt megelőző állapotokat is komolyan kell venni, ugyanis kezelés nélkül rövid időn belül 2-es típusú cukorbetegséggé nőhetik ki magukat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogyan lehet elkerülni a nagyobb bajt.