Inzulin téma

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség kezelése

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2023.03.03. 13:33
1-es típusú cukorbetegség
Az 1-es típusú diabeteses pácienseknek az inzulinkezelés az életben maradás feltétele. Azonban, van néhány nagyon fontos egyéb kezelési szempont, amelyet érdemes megérteni, átgondolni.

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2023.02.28. 10:03
1-es típusú cukorbetegség
A diabetes mellitus a XXI. század egyik legnagyobb népegészségügyi jelentőségű úgynevezett civilizációs betegségei közé tartozik. Egy olyan anyagcsere-betegségről van szó, amelynek középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamatban másodlagosan a zsír- és a fehérje-anyagcsere is érintett.

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus - 2022.11.29. 11:33
A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes többi humán és analóg inzulin csak patronos kiszerelésű, tehát előretöltött tollat kapunk, mely összeszerelést nem igényel, csak a tű ráhelyezése szükséges használat előtt.

A 3-as típusú cukorbetegség

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.10.15. 21:03
3-as típusú cukorbetegség
A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az 1-es, sem a 2-es típusba.

Miért veszélyes a prediabétesz és hogyan kerülje el?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.09.29. 21:33
Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

A metabolikus szindróma kialakulása

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022.09.16. 19:33
Metabolikus szindróma
Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

Bázis inzulin és bólus inzulin - Mi a különbség?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022.08.29. 09:03
Inzulin
Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő funkcióhoz szükséges.

Miként tároljuk nyáron az inzulint, a gyógyszert?

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - 2022.07.07. 04:03
Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg-kezelésre, egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről: mikor és hányszor kell beadnia az inzulint, figyelve a megfelelő használat mellett a tárolásra is. Dr. Porochnavecz Mariettának, a Cukorbetegközpont diabetológusának tanácsai.

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022.05.26. 17:03
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

Ezért veszélyes az éjszakai műszak

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.05.22. 13:33
Diabétesz
A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022.05.01. 22:03
Inzulin
A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.

Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus - 2022.04.28. 11:03
Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

Az inzulinok típusai - Humán és analóg inzulinok

WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus - 2022.04.28. 07:33
A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigetei béta-sejtjeiben termelődő hormonnak, az inzulinnak jut. A diabétesz kezelésében használatos inzulinoknak több csoportja létezik.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022.04.27. 16:03
A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel.

Inzulinkezelési sémák

WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus - 2022.04.26. 11:03
Cukorbetegség
Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

Diabéteszes ketoacidózis - Megelőzés és kezelés

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022.04.19. 13:03
Ketoacidózis
A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a leghatásosabb kezelési módok?

A 11 leggyakoribb tévhit a cukorbetegségről

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.04.17. 11:04
Cukorbetegség
Egyre több ember táplálkozik egészségtelenül, túl sokat és túl zsíros ételeket esznek, ugyanakkor a mozgásszegény életmód is terjedőben van, mindez kedvez a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ezzel egy időben folyamatosan nő az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma is.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022.04.06. 11:04
Cukorbetegség
A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

Gyulladásos folyamatok és a cukorbetegség

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022.03.30. 07:33
Gyulladás
Az 1-es típusú cukorbetegség hátterében álló patomechanizmusok, illetve a kórkép kialakulását lehetővé tevő körülmények a legszélesebb körben kutatott témák manapság az orvostudomány berkein belül.

Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022.03.23. 14:33
Cukorbetegség
A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kezelése

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022.03.17. 20:35
Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos a mielőbbi felismerés és a megfelelő kezelés.

Az inzulinpumpa és használata

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022.03.05. 04:03
Az inzulinpumpa az inzulin felfedezése óta talán a legnagyobb lépést jelentette a diabetes mellitus (mindegyik ismert, inzulinadagolást szükségessé tevő formája esetében) terápiájának megkönnyítésére.

Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus - 2022.02.08. 16:03
Inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Mindez nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.