Féléves kor után nem elég az anyatej

Független Hírügynökség
megjelent:

Nem lesz védettebb a betegségektől az a csecsemő, amely féléves kora után is csak anyatejet kap - egyebek mellett az ezt igazoló tudományos eredményeket is bemutatták azon a szombatig tartó nemzetközi kongresszuson, amelyet az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság 42. alkalommal rendezett meg, immár másodszor Budapesten.

Idén a konferenciának három fő témája van: a táplálás-táplálkozás - elsősorban a csecsemőtáplálás -, a gyomor- és bélbetegségek, valamint a májbetegségek.

A kutatások szerint a csecsemő hathónapos koráig indokolt, hogy csak anyatejjel táplálják, de ezután ez nem elég sem mennyiségi, sem minőségi szempontból. A csecsemők étrendjébe viszont csak 17-26 hetes koruk körül lehet liszttartalmú táplálékot bevezetni.

A kongresszuson szó esett a világ gyermekeinek 2-3 százalékát érintő gyerekkori táplálékallergiáról is. Ez az arány egyébként inkább a fejlett országokra jellemző, a fejlődő országokban ez alacsonyabb. A fejlett országokban ugyanis nagyobb a higiénia és a fertőtlenítés, ezért a bélflórát kevesebb "inger" éri, így gyengébb lesz a védelmi képessége is. A betegség kialakulását elősegíti például, ha a gyermek erős antibiotikumokat szed.

A konferencia több mint 1400 résztvevője főként az európai országokból érkezett, de számos szakember képviseli az Egyesült Államokat és az ázsiai országokat, például Japánt is.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.