Szoptatás téma

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-12-18 15:03
Szoptatás
Azt, hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások egy hintaszékben ringatózva érzik legjobban magukat. Hogyan találjuk meg a megfelelő módszert?

Hisztis a gyerekem - A pszichológus válaszol

WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus - 2022-09-13 13:03
Egyedülálló anyuka vagyok, a szüleimnél lakunk. Van egy nagyon értelmes 2 éves kisfiam. Mintha nem lenne vele minden rendben... - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Gyógynövényekkel a szoptatásért

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-08-01 13:03
A leghagyományosabb gyógynövénykészítmények, a teák között is találhatunk olyanokat, amelyek létjogosultsága nem vonható kétségbe. Ilyen a szoptató anyák által fogyasztott tejelválasztást fokozó teakeverékek köre.

Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja

Semmelweis Egyetem - 2022-08-01 08:29
Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel.

Chiari-Frommel-szindróma - Ha nem múlik a tejtermelődés a szoptatás abbahagyása után

WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász † - 2022-07-27 11:33
Prolaktin
Chiari-Frommel-szindrómáról akkor beszélnünk, ha magas prolaktinszint mérhető, a kismama tejtermelődése a szoptatás fokozatos ritkításával sem csökken, tejcsorgás észlelhető, és hetek múlva sem jelentkezik menstruáció. Mi lehet ennek hátterében? Hogyan kezelhető ez a betegség?

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - 2022-06-08 11:03
Fogamzásgátlás
A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai hormonszintváltozások mennek végbe, amelyek az anyatej termelődésének megindulását eredményezik.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-06-05 17:36
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022-05-02 13:03
Terhesség
Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és után is nagyon fontos szerepe van, hiszen a baba ilyenkor is érzi és igényli a felé irányuló gondoskodást, szeretetet.

Az anyatejes táplálás jelentősége

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-05-01 19:33
Anyatejes táplálás
A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kicsik 6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.

A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-04-04 16:03
Szoptatás
A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb formája. Többnyire problémamentesen zajlik, ám vannak olyan gondok, amik megnehezíthetik a kismama napjait, főként az első időkben.

Miért sírnak a kisbabák?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022-04-02 19:03
Szoptatás
Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a gyerek, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a sírós heteknek is vége lesz egyszer.

5+1 érdekesség az anyatejről

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-03-07 16:03
A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Prolaktinhiány - Amikor a kismama nem tud szoptatni

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-03-06 07:33
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatejtermelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és fenntartása, így ha kevés termelődik, komoly gondok adódhatnak.

A jóindulatú emlőbetegségek műtéte nem befolyásolja a szoptatást

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-02-16 20:33
A nők jóindulatú emlőbetegségei gyakoriak. Évente közel 1 millió nőnél diagnosztizálnak jóindulatú emlőproblémákat az Egyesült Államokban és a nők körülbelül 50 százalékának van jóindulatú mellelváltozása élete során.

A csecsemőtáplálásról

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022-01-27 17:03
Elválasztás
Cikkünkben az anyatej szerepéről, a hozzátáplálásról és a tápszerekről olvashat, összegyűjtöttük a témában a legfontosabb információkat.

Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2021-12-17 03:03
Az ajak- és szájpadhasadék (népies nevén nyúlajak, farkastorok) fejlődési rendellenességek, kialakulásuk hátterében az arckoponya egyes részeinek egyesülési zavara áll. A hasadékok minden formája okozhat táplálási zavarokat.

Amit az anyatej-adományozásról tudni érdemes

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2021-12-11 11:36
Az újszülöttek és csecsemők táplálására messzemenően a legalkalmasabb az anyatej. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában az szerepel, hogy a babák 6 hónapos koráig tökéletesen elegendő számukra édesanyjuk teje, nincsen szükségük semmiféle kiegészítő táplálékra.

Stressz a szoptatás időszakában

WEBBeteg - 2021-12-07 11:03
A stresszt érdemes elkerülni a szoptatás alatt, mert az hosszú távon az anyatej csökkenéséhez vagy elapadásához vezethet. Sokat segíthet, ha a kismama beismeri önmagának a nehéz helyzetét, és segítséget kér a családtól és a barátoktól, hogy lehetősége legyen pihenésre, kikapcsolódásra is az újszülött ellátása mellett.
Azok a nők, akik a terhességük során, illetve a szoptatási periódusban kapták meg az mRNS-típusú COVID-19 elleni vakcinájuk első dózisát, feltétlenül vegyék fel időben a második dózist is, különben nem alakul ki a vírussal szembeni védettségük normál szintje - figyelmeztetik őket és környezetüket egy új tanulmány tudós szerzői.

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2021-10-09 08:42
Táplálkozás
Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen élelmiszerekkel kezdjük meg a hozzátáplálást.

Szoptatás a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2021-09-18 04:03
A szoptatás a szülés utáni időszakban viszonylag biztonságos fogamzásgátlási módszer. A fogamzásgátló hatás azonban csak akkor jelentős, ha a baba nincs hat hónapos, nem kap az anyatejen kívül kiegészítő táplálékot, sem cumit, az egyes szoptatások között nem telik el hat óra, és a baba kellően hosszú időt tölt az anyamellen.