• Tudnivalók a szoptatásról

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Egészséges tápanyag és egyszersmind fontos lelki kapocs: a szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja.

    Az anyatej minden, a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz, hőmérséklete mindig megfelelő, mindig csíramentes és - ami szintén nagy előnye - mindig "kéznél van". Mindezeken túl pedig messze többet jelent a csecsemő táplálásánál, fontos lelki kapocs az anya és gyermeke között.

    Hirdetés

    Felkészülés a szoptatásra

    Tévhitek

    Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején az édesanyja, nagymamája nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Valójában a nők csupán elenyészően kis hányada nem képes szoptatni (például anatómiai okok miatt). 
    Egy másik elterjedt tévhit, hogy a kismellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) közel sem olyan változatos, mint a zsírszövet mennyisége.

    A sikeres szoptatásra való felkészülést már a várandósság idején érdemes elkezdeni. Korábban ajánlották a kismamáknak a mellbimbó felkészítését a szoptatásra, például azt, hogy érdes törülközővel dörzsöljék a mellet minden zuhanyozás után. Ez a módszer - amellett hogy fájdalmas - igazából nem készíti fel a mellet, hiszen teljesen más típusú igénybevételt jelent, mint a csecsemő szopása. Emellett a mellbimbó mechanikai ingerlése az arra hajlamosaknál a méh keményedését válthatja ki.

    Várandósság idején sokkal nagyobb jelentősége van a lelki felkészülésnek és a szükséges ismeretanyag megszerzésének (természetesen a megfelelő méretű, kellően rugalmas és jól szellőző melltartó beszerzésén túl).

    Mindenképpen ajánlatos, hogy a várandós szerezzen be szoptatással kapcsolatos könyveket, kiadványokat, esetleg látogasson el szoptatós baba-mama csoportba is, ha erre a lakóhelyén lehetőség van. Nagy segítséget jelenthet egy szoptatásban jártas barátnő vagy egy felkészült védőnő is.

    Az előtej

    A megszületés utáni percekben (komplikációmentes hüvelyi szülést feltételezve) az újszülött meglepően éber és veleszületett képessége révén képes arra, hogy az anyja hasára helyezve megtalálja az anyamellet és tökéletes technikával, hatékonyan szopjon. Igaz ugyan, hogy a rendelkezésre álló előtej (kolosztrum) mennyisége csupán néhány kiskanálnyi, viszont a baba gyomra sem nagyobb egy cseresznyénél. Sajnos Magyarországon kevés helyen adják meg a lehetőséget arra, hogy az anya közvetlenül szülés után mellre tehesse a babáját.

    Az ekkor (illetve már a terhesség utolsó heteiben is) termelődő előtej ellenanyagokban különösen gazdag (ennek nagy a jelentősége, hiszen az újszülött a biztonságos anyaméhből érkezve viszonylag védtelen a kórokozókkal szemben). Az előtej ráadásul enyhe hashajtó hatással is bír, megkönnyítve a belekben felgyűlt magzatszurok kiürülését, ezáltal csökkenti az újszülöttkori sárgaság kialakulásának az esélyét is.

    A baba igénye szerint

    A születés utáni napokban az újszülöttek meglehetősen sokat alszanak. Finom jelzéseikből azonban egyértelműen kiderül, ha hajlandóságot mutatnak a szopásra (szemüket, szájukat nyitogatják, fejükkel jobbra-balra fordulnak). Ha a kismama és a baba nincsenek elkülönítve egymástól (mindenképpen ez volna a kívánatos), akkor az anya érzékeli ezeket a jelzéseket és minden alkalommal mellre teheti gyermekét.

    A szoptatás sikere szempontjából tehát legtöbb esetben nem előnyös az a még mindig meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a babát háromóránként kapja meg az anyuka és csak a nappali órákban. Sokhelyütt azért ez a szokás, hogy a kismama tudjon pihenni a szülés után. Azonban az újszülöttnek természetes igénye, hogy az édesanyja mellett lehessen, illetve a sikeres szoptatásnak is ez az alapja, ugyanis a tejtermelés a kereslet-kínálat elve alapján működik. Vagyis minél gyakrabban kerül mellre a baba és minél hatékonyabban üríti ki a mellet, annál nagyobb lesz a termelődő tej mennyisége. Ezáltal az anyamell mindig pontosan a baba igényeinek aktuálisan megfelelő mennyiségű tejet termeli.

    Igény szerinti mellre helyezés esetén a baba nem igényel vizet, teát és tápszert sem az anyatejen kívül. Ha mégis szükség lenne pótlásra, akkor azt pohárból célszerű adni, a cumit és a cumisüveget mindenképpen ajánlatos kerülni  (kívánatos, hogy a baba minden szopási igényét az anyamellen élje ki, ráadásul ezek az eszközök megzavarhatják a szopási technikát is).

    Ön tudta?

    A fájdalmas tejbelövellés többnyire megelőzhető az újszülött igény szerinti mellre tételével.

    A tejbelövellés azt jelenti, hogy az első pár napban termelődő előtejet (ami kisebb mennyiségű, sárgás, sűrűbb tej) felváltja a nagyobb mennyiségű, eltérő összetételű, fehéres-kékes színű érett anyatej. Ez általában a szülés utáni harmadik-negyedik napon következik be. A mellek ilyenkor általában megduzzadnak, fájdalmasan feszülnek, olykor annyira feszessé válnak, hogy a baba képtelen bekapni a mellbimbót. Ebben az esetben néhány korty tej kifejése után a probléma általában megoldódik.

    Igény szerinti szoptatás esetén a baba kezdetben nagyon sokszor (tíz-tizenkét alkalommal, vagy többször is) szopik egy nap, majd beáll a két-három óránkénti szopási gyakoriság. A legtöbb baba éjszaka is hasonlóan gyakran igényli a szopást. A gyermekágyas időszak végére általában beáll a tejtermelés egyensúlya.

    Mennyit és meddig?

    Annak megítélésére, hogy a kisbaba eleget szopik-e, hetente egy alkalommal elég megmérni a súlyát (kezdetben a heti növekedés 15-20 dekagramm), ezen kívül pedig a pisis és kakis pelenkák száma irányadó. Természetesen fontos szempont a baba közérzete, hangulata is.

    A jelenleg érvényes, korszerű szoptatási irányelvek értelmében az igény szerint szoptatott csecsemőknek féléves korukig nincsen szükség semmilyen más táplálékra anyatejen kívül. Ez alól kivételt csak az esetleges magas lázzal, vagy hányással, hasmenéssel járó betegségek jelentenek.

    Magyarországon a legkorszerűbb szoptatási irányelveket a La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület képviseli. Ezeken a szervezeteken keresztül elérhetők képzett szoptatási (szak)tanácsadók, akik telefonon vagy adott helyzetben személyesen is segítik a kismamákat a felmerülő szoptatási problémák megoldásában.

    Dr. Szimuly Bernadett, általános orvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Módosítva: 2017.08.18 20:01, Megjelenés: 2017.08.18 20:01
   • Cikkajánló

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Miért sírnak a kisbabák?

    Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a gyerek, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a sírós heteknek is vége lesz egyszer.

    A legjobb fájdalomcsillapítás a szoptatás

    Az újszülöttek vérvizsgálata során használt tű szúrása fájdalmat okoz a kisbabáknak. Ez a fájdalom jól csökkenthető azonban a szoptatással - mutatta ki egy tanulmány.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    A szoptatás segíthet az alak visszanyerésében

    Sok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is kettő helyett eszik. Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség, még ha a fogyókúra szintén ellenjavallt is mind a terhesség, mind a szoptatás alatt.

    A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

    A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb formája. Többnyire problémamentesen zajlik, ám vannak olyan gondok, amik megnehezíthetik a kismama napjait, főként az első időkben.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.