Bőrbetegségek

Bőrbetegségek

Hogyan hat a tavaszi napsugárzás a bőrre?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-29 13:03

Végre itt a tavasz, süt a nap! Milyen következményekkel jár ez a bőrünket illetően? Érdemes megfontolni az orvos hasznos tanácsait, mielőtt napozni indulunk.

Mire figyeljen cukorbetegség okozta fekély esetén?

Cukorbeteg Központ - Dr. Pop Gábor, sebész
2022-04-28 14:33

A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint. Hogy mi mindenre kell ilyenkor ügyelni, azt dr. Pop Gábortól, a Cukorbetegközpont sebészétől kérdeztük.

Lipödéma - Szimmetrikus, aránytalan zsírszöveti burjánzás a végtagokon

WEBBeteg - Dr. Müller Mariann
2022-04-26 13:03

A lipödéma egy ritka kórkép, amelyet a zsír kóros lerakódása jellemez társuló ödémával. Szinte kizárólag nőknél fordul elő. A betegek fájdalomra, érzékenységre panaszkodhatnak, és könnyen véraláfutások alakulhatnak ki az érintett bőrterületeken.

Kerülje el az amputációt - Ismerje fel és kezeltesse a fekélyt

Cukorbetegközpont - Dr. Pop Gábor, sebész
2022-04-25 17:03

A diabéteszes fekély megfelelő terápia nélkül könnyen az érintett végtag amputálásához vezethet, ezért fontos, hogy a beteg mielőbb orvosi segítséget kérjen! Az állapot kezelése nem minden esetben könnyű, ám kellő hozzáértéssel, komplex terápiával hamar a gyógyulás útjára lehet lépni.

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

Budai Fájdalomközpont - Dermatica
2022-04-23 17:36

Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

Randizás és herpesz - Kell-e szólnom a partneremnek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-21 05:03

Az orális herpesszel való randizás a legtöbb ember számára kellemetlen. Nehéz elmondani az új partnernek, hogy fertőző betegséggel diagnosztizálták. Valószínűleg azon gondolkodik, mi az, amit feltétlenül el kell mondania, és mi az, amit elkerülhet a beszélgetésből.

3 bőrprobléma a túlsúly miatt

Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, esztétikai bőrgyógyász
2022-04-19 03:06

A túlsúly nem csak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, de a bőr állapotára is jelentős hatással van. Dr. Boros-Gyevi Márta, esztétikai bőrgyógyász az elhízással összefüggésben megjelenő bőrbetegségekről beszélt.

Mit tehetünk a korpásodás ellen?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-18 13:33

A korpásodás egy rendkívül gyakori bőrgyógyászati elváltozás, melyet viszketés és leváló hámpikkelyek jellemeznek.

Száraz, hámló bőr - Mik lehetnek a kiváltó okok?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2022-04-09 07:33

A bőr az emberi test legelső védelmi vonala, épsége, integritása igen fontos a különféle környezeti ártalmak, kórokozók elleni védekezésben. Az egészséges bőr kellően hidratált, ép, jó turgorú (vízzel kellően telített). Sokan szenvednek ugyanakkor a hámló, irritált, sebesülésre hajlamos bőrüktől. Mi lehet ennek a hátterében? Mit tehetünk ezek megelőzéséért, kezeléséért?