Hirdetés
   • Bőrbetegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2020-08-24 05:06
    Pikkelysömör
    A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
    2020-09-24 14:35
    Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiaknál nagyon gyakori, körülbelül öt férfi közül négynél jelentkezik. Náluk a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal (androgének) szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége áll fenn.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
    2020-09-23 20:35
    Az ichthyosis a bőr elszarusodásának zavara. Ez a nem fertőző, öröklődő bőrbetegség különböző formákban fordulhat elő, melyek jelentősen eltérnek egymástól. A szaruréteg megvastagodása ellenére az ichthyosisos bőr sérülékenyebb és védtelenebb a kórokozókkal és környezeti allergénekkel szemben is.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2020-09-23 14:33
    Melanoma
    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum előfordulásának növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
    2020-09-22 17:05
    Diffúz hajhullásról akkor beszélünk, ha a haj elszórtan, a fejbőr egész területéről hullik. Az átmeneti hajhullás másik nagy típusával, a foltos hajhullással szemben a diffúz hajhullás nem lokalizálódik a fejbőr bizonyos területeire. Meg kell különböztetnünk a férfias típusú hajhullástól is, ami hormonális változások hatására következik be.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2020-09-22 14:35
    Egyes kozmetikumok, külsőlegesen alkalmazott kenőcsök, oldatok, valamint egyes szájon át szedett gyógyszerek is fényérzékenyíthetik a szervezetet. Ha ezen szerek mellett éri a bőrt napfény, akár néhány perc alatt leéghet, felhólyagosodhat.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    2020-09-22 05:06
    Az ótvar fertőző megbetegedés. A fertőzött személy nem mehet közösségbe, mivel a gennyes váladék továbbkenésével - saját felülfertőzésén túl - a beteg könnyen megfertőzheti társait is.
    Egészségmegőrzés
    Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász szakorvos
    2020-09-21 22:05
    Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász szakorvos a rizikófaktorokról és rendszeres szűrésekről beszélt.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Földi Ildikó
    2020-09-21 14:35
    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg összeállítás
    2020-09-20 04:23
    Bőrünk számos hatásnak van kitéve, télen könnyen kiszáradhat, nyáron pedig fontos megóvnunk a napsugarak káros hatásaitól. Vannak azonban olyan problémák, amelyeket nem tudunk elkerülni, így kialakulásuk után fontos a megfelelő kezelés betartása. A két leggyakoribb bőrproblémáról szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus
    2020-09-19 07:06
    A pityriasis latin fordításban finom hámlást jelent, így a pityriasis betegségcsoportba olyan kórképek tartoznak, melyekre finom hámlás jellemző. A pityriasis elnevezés nem egységes betegségcsoportot jelöl, vannak köztük allergiás eredetű, de vírus és gomba által okozott betegségek is.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!