• Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Dr. Gál Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Melanoma

    A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy különösen a nyári strandszezonban kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, amely a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja.

    A melanomáról bővebben

    A melanoma az egyik leginkább rosszindulatú daganat. Kialakulhat a bőrfelszínen bárhol vagy a nyálkahártyákon is, igen ritka esetekben  a szemben. Gyermekeken ritka, Európában a nőkön csaknem kétszer olyan gyakori, mint a férfiakon, viszont utóbbiak esetében általában agresszívebb lefolyású. A nőkön általában az alsó végtagon, míg férfiakon leginkább a törzsi megjelenés a legjellemzőbb.

    A melanoma leggyakrabban anyajegyből (naevus) alakul ki. Létrejöttében szerepe van különböző genetikai tényezőknek. A melanoma kialakulására hajlamosabbak azok, akiknek világos, leégésre hajlamos bőre, nagyszámú veleszületett anyajegye van, valamint különböző környezeti ártalmaknak vannak rendszeresen kitéve.

    Bővebben Melanoma - Könnyen felfedezhető, ám magas halálozású betegség

    Hirdetés

    Utóbbiak közül a napfény, abból is az UV sugarak rákkeltő hatása a legfontosabb. Az atmoszféra változásai, az ózonréteg elvékonyodása egyre több rákkeltő sugár földfelszínre való bejutását teszi lehetővé. Az intenzív napozás, a gyermek-, ill. fiatalkorban elszenvedett „leégések" különösen veszélyesek. A megváltozott napozási szokások, a „napimádat” és a szoláriumozás elterjedése különösen kedvez a daganatképződésnek.

    A melanoma malignum

    A melanoma 4 fő formára osztható a szövettani megjelenése alapján. Ezek közül a leggyakoribb a felületesen terjedő melanoma (az esetek több mint fele), viszont agresszívebb forma a „csomós” (noduláris) melanoma.

    Egészen ritka forma a festékanyagot nem tartalmazó variáns, amely igen nehezen felfedezhető típus.

    melanoma lehetőségét leginkább a 2-3 mm-nél nagyobb, aszimmetrikus, egyenetlen színű, szabálytalan szélű, sötétbarnán vagy feketén színezett növedékek vetik fel. Ezek lehetnek laposak, előemelkedőek, előrehaladottabb esetekben kifekélyesedettek.

    A melanoma szűrését a dermatoszkópos vizsgálattal végzik. A dermatoszkóp a bőrgyógyász olyan kézi műszere, amely tízszeres nagyítást tesz lehetővé és a bőr felszínén kívül, a kibocsájtott fénysugár és az alkalmazott gél vagy immerziós olaj révén, alkalmas a felületesebb sejtsorok vizsgálatára is. A legkorszerűbb dermatoszkópok csatlakoztathatóak fényképezőhöz, illetve  a számítógépekhez csatolt típusok (video-dermatoszkóp) az atípusosság számszerű megállapítására is alkalmasak.

    A melanomát egyes esetekben a klinikai vizsgálat során nehéz lehet elkülöníteni szabálytalan anyajegyektől, egyes éreredetű jó- és rosszindulatú daganatoktól, pigmentált basaliomáktól. Köröm alatt megjelenő formáknál sérülés okozta haematomát utánozhat.

    A melanoma kezelési lehetősége

    Figyelmeztető jelek

    • Viszkető anyajegy, növekedésnek induló, színét megváltoztató, esetleg szürkéssé, feketévé, egyenetlen színezetűvé váló anyajegy.

    • Megváltozik az anyajegy felszíne, kitüremkedik, megvastagszik, formája aszimmetrikus lesz, az anyajegyen belül világos foltok jelentkeznek.

    • A kisebesedő, vérző anyajegy már előrehaladottabb betegséget jelezhet.

    A daganat kezelésének alapja a műtét, a tumor széles biztonsági zónával (0.5-3.0 cm) való eltávolítása. Ezen zóna szélessége a daganat feltételezett vastagságától függ. A melanoma műtétét illetően az egyes centrumokban különbségek lehetnek. Az operáció általában altatásban történik, melynek során a daganattal egyidejűleg eltávolítják az „őrszem” nyirokcsomót (sentinel node), amely az áttét képződés első helye. Ez általában a daganathoz legközelebbi nyirokcsomó régióban van.

    A szövettani vizsgálat során mindkettőt alaposan átvizsgálják. Ennek eredménye dönti el, hogy a teljes nyirokcsomót ki kell-e irtani.  Amennyiben kérdéses, hogy melyik nyirokcsomó régióban van az „őrszem”, a műtét előtt azt speciális izotópos röntgenvizsgálattal határozzák meg.

    A daganat szövettani típusa, vastagsága, meghatározott szövettani jellemzői, áttétek megléte alapján határozható meg a műtétet követő kemoterápia vagy immunterápia szükségessége. Emiatt általában infúziós kezelések gyakran okoznak kellemetlen mellékhatásokat, úgymint hányinger, hányás, láz, vérszegénység.

    A melanoma újbóli kialakulásának kivédése

    Amennyiben áttét alakul ki a környező bőrben, a májban, az agyban, az általában az első 3 évben következik be. De lehetnek késői áttétek, illetve előfordulhatnak kiújulások, ezek miatt nem elég az 5 éves utánkövetés. A melanoma malignummal kezelt betegek gondozása évtizedeken át tart. Az első évben, amennyiben kemoterápia zajlik, havonta történik kontroll, ellenkező esetben is negyedévente.

    Majd az azt követő 5 évben félévente, 6-10 év között évente, 10 év eltelte után 2 évente indokolt ellenőrző vizsgálat. Ezek során hasi ultrahang, mellkasröntgen, laborvizsgálat történik rutinszerűen. Indokolt esetekben CT, MRI, PET CT vizsgálat is történhet.

    A gondozás nagyon fontos feladata egy esetleges második melanoma kivédése, emiatt az anyajegyek rendszeres átnézése is szükséges.

    A melanoma kivédése szempontjából igen fontos a túlzott napozás kerülése, megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős szemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Különösen fontos a gyermekek védelme. A fényvédő krémek sem nyújtanak teljes biztonságot, annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS-károsodás a bőr „leégése” nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására.

    A megelőzéshez tartozik természetesen a szabálytalan vagy hirtelen sokat növekvő, ill. megváltozott vagy sérüléseknek kitett anyajegyek rendszeres bőrgyógyászati szűrése.

    Olvasson tovább! A 3 leggyakoribb bőrrák

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvosDRportal szakértő

    Módosítva: 2018.07.17 13:01, Megjelenés: 2017.06.27 14:55
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

    A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    A szeméremtest daganatos megbetegedései

    A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma, hemangioma) eltávolítása azért fontos, mert mikroszkópos szövettani vizsgálattal lehet csak bizonyítani azt, hogy a daganat nem rosszindulatú.

    Rosszindulatú (malignus) melanoma - Milyenek a kilátások?

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat, a malignus melanoma. Mire számíthat, ha rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Önnél?

    A melanoma és tünetei, kezelése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

    Melanoma - Vizsgálatok és tesztek

    Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható a melanoma? Hogyan ismerhető fel idejében?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások