Hogyan alakul ki és hogyan előzhető meg a melanoma?

Dr. Gál Mónika
szerző: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum előfordulásának növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

A melanoma

A melanoma könnyen felismerhető, ám előrehaladott esetben rendkívül agresszív daganattípus.

A melanoma az egyik leginkább rosszindulatú daganat. Kialakulhat a bőrfelszínen bárhol vagy a nyálkahártyákon is, igen ritka esetekben a szemben. Gyermekeken ritka, Európában a nőkön csaknem kétszer olyan gyakori, mint a férfiakon, viszont utóbbiak esetében általában agresszívebb lefolyású. A nőkön általában az alsó végtagon, míg férfiakon leginkább a törzsi megjelenés a legjellemzőbb.

A melanoma leggyakrabban anyajegyből (naevus) alakul ki. Létrejöttében szerepe van különböző genetikai tényezőknek. A kialakulására hajlamosabbak azok, akiknek világos, leégésre hajlamos bőre, nagyszámú veleszületett anyajegye van, valamint különböző környezeti ártalmaknak vannak rendszeresen kitéve. Utóbbiak közül a napfény, abból is az UV-sugarak rákkeltő hatása a legfontosabb.

Az atmoszféra változásai, az ózonréteg elvékonyodása egyre több rákkeltő sugár földfelszínre való bejutását teszi lehetővé. Az intenzív napozás, a gyermek-, illetve fiatalkorban elszenvedett leégések különösen veszélyesek. A megváltozott napozási szokások, a „napimádat” és a szoláriumozás elterjedése különösen kedvez a daganatképződésnek.

A melanomát egyes esetekben a klinikai vizsgálat során nehéz lehet elkülöníteni szabálytalan anyajegyektől, egyes éreredetű jó- és rosszindulatú daganatoktól, pigmentált basaliomáktól. Köröm alatt megjelenő formáknál sérülés okozta haematomát utánozhat.

Figyelmeztető jelek

  • Viszkető anyajegy, növekedésnek induló, színét megváltoztató, esetleg szürkéssé, feketévé, egyenetlen színezetűvé váló anyajegy.

  • Megváltozik az anyajegy felszíne, kitüremkedik, megvastagszik, formája aszimmetrikus lesz, az anyajegyen belül világos foltok jelentkeznek.

  • A kisebesedő, vérző anyajegy már előrehaladottabb betegséget jelezhet.

A melanoma kialakulásának és kiújulásának kivédése

A melanoma malignummal kezelt betegek gondozása és utánkövetése évtizedeken át tart. Az első évben, amennyiben kemoterápia zajlik, havonta történik kontroll, ellenkező esetben is negyedévente, majd az azt követő 5 évben félévente, 6-10 év között évente, 10 év eltelte után 2 évente indokolt ellenőrző vizsgálat. Ezek során hasi ultrahang, mellkasröntgen, laborvizsgálat történik rutinszerűen. Indokolt esetekben CT-, MRI-, PET CT-vizsgálat is történhet.

A melanoma kivédése szempontjából igen fontos a túlzott napozás kerülése, megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős szemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Különösen fontos a gyermekek védelme. A fényvédő krémek sem nyújtanak teljes biztonságot, annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS-károsodás a bőr „leégése” nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására.

A megelőzéshez tartozik természetesen a szabálytalan vagy hirtelen sokat növekvő, illetve megváltozott vagy sérüléseknek kitett anyajegyek rendszeres bőrgyógyászati szűrése.

További gyakori bőrrákok

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

Hogyan diagnosztizálható?

A lábgomba okai
A lábgomba okai

Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.