• Hogyan alakul ki és hogyan előzhető meg a melanoma?

    Dr. Gál Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    A melanoma

    A melanoma könnyen felismerhető, ám előrehaladott esetben rendkívül agresszív daganattípus.

    A melanoma az egyik leginkább rosszindulatú daganat. Kialakulhat a bőrfelszínen bárhol vagy a nyálkahártyákon is, igen ritka esetekben  a szemben. Gyermekeken ritka, Európában a nőkön csaknem kétszer olyan gyakori, mint a férfiakon, viszont utóbbiak esetében általában agresszívebb lefolyású. A nőkön általában az alsó végtagon, míg férfiakon leginkább a törzsi megjelenés a legjellemzőbb.

    A melanoma leggyakrabban anyajegyből (naevus) alakul ki. Létrejöttében szerepe van különböző genetikai tényezőknek. A kialakulására hajlamosabbak azok, akiknek világos, leégésre hajlamos bőre, nagyszámú veleszületett anyajegye van, valamint különböző környezeti ártalmaknak vannak rendszeresen kitéve. Utóbbiak közül a napfény, abból is az UV sugarak rákkeltő hatása a legfontosabb.

    Hirdetés

     Az atmoszféra változásai, az ózonréteg elvékonyodása egyre több rákkeltő sugár földfelszínre való bejutását teszi lehetővé. Az intenzív napozás, a gyermek-, ill. fiatalkorban elszenvedett „leégések" különösen veszélyesek. A megváltozott napozási szokások, a „napimádat” és a szoláriumozás elterjedése különösen kedvez a daganatképződésnek.

    A melanomát egyes esetekben a klinikai vizsgálat során nehéz lehet elkülöníteni szabálytalan anyajegyektől, egyes éreredetű jó- és rosszindulatú daganatoktól, pigmentált basaliomáktól. Köröm alatt megjelenő formáknál sérülés okozta haematomát utánozhat.

    Figyelmeztető jelek

    • Viszkető anyajegy, növekedésnek induló, színét megváltoztató, esetleg szürkéssé, feketévé, egyenetlen színezetűvé váló anyajegy.

    • Megváltozik az anyajegy felszíne, kitüremkedik, megvastagszik, formája aszimmetrikus lesz, az anyajegyen belül világos foltok jelentkeznek.

    • A kisebesedő, vérző anyajegy már előrehaladottabb betegséget jelezhet.

    A melanoma kialakulásának és kiújulásának kivédése

    A melanoma malignummal kezelt betegek gondozása és utánkövetése évtizedeken át tart. Az első évben, amennyiben kemoterápia zajlik, havonta történik kontroll, ellenkező esetben is negyedévente, majd az azt követő 5 évben félévente, 6-10 év között évente, 10 év eltelte után 2 évente indokolt ellenőrző vizsgálat. Ezek során hasi ultrahang, mellkasröntgen, laborvizsgálat történik rutinszerűen. Indokolt esetekben CT, MRI, PET CT vizsgálat is történhet.

    A melanoma kivédése szempontjából igen fontos a túlzott napozás kerülése, megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős szemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Különösen fontos a gyermekek védelme. A fényvédő krémek sem nyújtanak teljes biztonságot, annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS-károsodás a bőr „leégése” nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására.

    A megelőzéshez tartozik természetesen a szabálytalan vagy hirtelen sokat növekvő, ill. megváltozott vagy sérüléseknek kitett anyajegyek rendszeres bőrgyógyászati szűrése.

    További gyakori bőrrákok

    Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika bőrgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2018.07.17 13:01, Megjelenés: 2017.06.27 14:55
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    A pikkelysömör a szívnek is árt

    A pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő betegek nem csak bőrtünetektől szenvednek. A gyulladásos folyamatok az egész szervezetet érintik, és növelik a különböző betegségek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ez különösen igaz azokra a betegekre, akik a bőrtünetek mellett ízületi gyulladástól is szenvednek, mely állapot arthritis psoriatica néven is ismert.

    Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

    A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése

    Hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kemoterápiás és immunhatású készítmény állt rendelkezésre az előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek részére. 2011-től folyamatosan új gyógyszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen jobb terápiás eredményt hoztak. A jelenleg elérhető, hatékony szereket ismertetjük.

    Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

    Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába foglaló PET-CT, koponya-MR vagy CT-vizsgálatot.

    Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

    Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye akár a 90 százalékot is eléri. A betegség lefolyása és a kezelés sikeressége elsősorban a tumor vastagságától függ.

    A melanoma malignum kezelése

    Melanoma gyanúja esetén törekedni kell annak sebészi ellátására, a daganat kimetszésére. Ennek eredményéből nyerhető adat a környező nyirokcsomók állapotára, amely meghatározza a kezelés további lépéseit is. Amennyiben indokolt, mert a daganatos elváltozás továbbterjedt az eltávolított szövetrészen, a műtéti beavatkozás megismétlésére kerülhet sor.

    A melanoma és tünetei, felismerése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

    A melanoma rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.