• Bőrbetegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
    2019-02-10 15:06
    Herpesz
    A herpeszvírus egyes típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A kettes típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, háziorvos, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász, onkológus
    2019-02-01 09:36
    Sokan nem tudják, hogy a condyloma nem csak nemi úton terjed. A betegség számos egyéb módon is elkapható. Veszélyt jelent a gyermekekre is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
    2019-01-24 16:07
    A test külső felületein kialakuló fibróma egy olyan jóindulatú bőrdaganat, amely elsősorban csak esztétikai problémát okoz a viselőjének. Mi okozza, hogyan ismerjük fel, és van-e lehetőség a kezelésére?
    Egészségmegőrzés
    Oxygen Medical - Dr. Pellion Szilvia, bőrgyógyász
    2019-01-16 04:06
    A hideg, az alacsonyabb páratartalom, a lakások fűtése különösen megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik kellemetlen tünet is: a viszketés. Dr. Pellion Szilvia, bőrgyógyász 10 hasznos tippel szolgál a bőr védelmében.
    Panaszok
    WEBBeteg - M. Zs.
    2019-01-06 20:36
    A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) egy olyan jóindulatú bőrnövedék, melyet a humán papilloma vírus (HPV) bizonyos törzsei okoznak.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
    2019-01-03 20:36
    A tyúkszem (orvosi nevén clavus) a bőr mélyebb rétegeiből fejlődő, megvastagodott elváltozás a talp bőrén. A lábfej csontjai által a talppárnákra és a lábujjakra gyakorolt nyomás a tyúkszemek miatt gyakran fájdalmas lehet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2019-01-01 21:05
    Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bélrendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
    2018-12-29 15:33
    A rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása világszerte növekszik. Leggyakrabban a hám eredetű basal sejtes (basalioma) és laphám sejtes (spinalioma), illetve a festéksejtekből kiinduló melanoma fordul elő. Kialakulásukban nagy szerepet játszanak a bőrfelszínt érintő különböző behatások. Ezek az évek, évtizedek során összegződnek, amíg rosszindulatú elváltozás alakul ki.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
    2018-12-25 17:36
    A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Nagy kihívást jelent azonban, hogy az esetek jelentős részében nem sikerül azonosítani a kiváltó okokat, továbbá a betegek egy része nem reagál a hagyományos kezelésekre (terápiarezisztens).
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
    2018-12-21 13:03
    A bőrdaganat összefoglaló elnevezés, amely eredetét, jellegét, kezelését és kilátásait tekintve különböző daganattípusokat foglal magába. A bőrben jóindulatú, rosszindulatú és átmeneti tulajdonságú, úgynevezett szemimalignus elváltozások alakulhatnak ki, továbbá az elsődleges bőrdaganatok mellett több szerv daganata is adhat áttétet a bőrben.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2018-12-20 14:36
    A vérhólyag a bőrt ért erős dörzsölés vagy nyomás hatására jön létre, amikor a hám alatti rétegben, az irhában található kis erek megnyílnak és a trauma hatására létrejövő hólyagot vérrel töltik meg.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!