Mitől lehet sötét a vizelet?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Számos oka lehet annak, ha a vizelet színe megváltozik. Ezek között vannak teljesen ártalmatlan dolgok, ám a háttérben komoly betegségek is állhatnak. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül sorra vesszük a leggyakoribb okokat.

Ha nem iszunk elegendő folyadékot

A leggyakoribb és legvalószínűbb ok a vizelet koncentráltsága. Ha valaki túl kevés folyadékot fogyaszt, főleg aktív testmozgás mellett vagy nagy melegben, a vizelet besűrűsödik. Színe ilyenkor sötét vagy sötétsárga lesz, mennyisége általában kevés. Ha egyéb tünet nem jelentkezik, a probléma orvosolható több folyadék fogyasztásával, a testi aktivitás csökkentésével és a hőség kerülésével. Mindezt betartva a vizelet két-három napon belül visszanyeri eredeti világos színét.

Súlyosabb esetben kiszáradás is fennállhat, erre is utalhat a vizelet koncentráltsága. Ilyen esetben jelentkezhet még erős szomjúságérzet, szájszárazság, fejfájás, szapora pulzus, zavartság, ájulásérzés, akár eszméletvesztés is. Ez az állapot már orvosi kezelést igényel, infúzióra lehet szükség.

Szív-, vese- vagy anyagcsere-betegségben szenvedők mindig tartsák be kezelőorvosuk folyadékfogyasztásra vonatkozó utasításait, számukra a sok folyadékfogyasztás káros lehet.

Táplálkozás és gyógyszerek

A vizelet színét gyakran megváltoztathatják bizonyos gyógyszerek, illetve az elfogyasztott ételek, így például a narancs, a rebarbara, az áfonya és a cékla is. Az adott étel fogyasztását vagy a gyógyszerszedés abbahagyását követő néhány napon belül a vizelet visszanyeri eredeti színét. Ha nem így történik, akkor nem ezek okozták a változást, valami más áll a háttérben.

Felfázás (hólyaghurut, húgyhólyaggyulladás)

Ha elegendő folyadékot fogyaszt, a vizelete mégis sötétebb a szokásosnál, és emellett olyan tünetek is jelentkeznek, mint gyakori vizelési inger, égő, csípő érzés vizeletürítéskor, valamint szúr alhasi fájdalom, akkor nagy valószűnéséggel hólyaghurut áll a háttérben. A vizelet szaga is megváltozhat és zavarossá is válhat, de ez utóbbi jelek vesebetegségre is utalhatnak.

A köznyelveben csak felfázásként emlegetett húgyhólyaggyulladás során a húgyhólyag fala és nyálkahártyája is begyullad. A betegséget általában baktériumok okozzák, de ritkábban vírusok, gombák vagy idegentest (pl. hólyagkatéter) is előidézheti.

Hepatitisz

A májgyulladás különböző típusai, például a hepatitis B viszonylag gyakori fertőző betegségek. Ha felmerül a hepatitisz gyanúja, azonnal forduljon orvoshoz! Tünete a sötét, sötétsárga, barna vagy narancssárga színű vizelet mellett a

Aminosav-anyagcserezavar (alkaptonuria)

Ez egy veleszületett betegség, melynek jellemzője, hogy a vér bizonyos kémiai anyagokat nem tud kiszűrni, így azok a vizelettel távoznak a szervezetből. A vizelet minél tovább áll például egy tartályban vagy üvegcsében, színe annál sötétebb lesz.

Hemoglobin, vér a vizeletben

A vörösvértestek a vizeletben különböző betegségekre utalhatnak. A vizeletet barnásra színezi a széthullott vörösvértestekből kiszabadzló hemoglobin. Oka lehet vérszegénység, szívbetegség, malária, húgyúti fertőzés vagy sérülés, húgyúti kövesség, vese-, húgyhólyag- vagy prosztatarák, vesebetegségek, váralvadási zavarok, magas vérnyomás, cukorbetegség stb. Ezen betegségeknek nem a vizelet elszíneződése az egyetlen tünete. A vizelet barnás vagy véres elszíneződése tehát komoly betegség tünete lehet, ezért minden esetben feltétlenül sürgős orvosi kivizsgálást igényel!

Bőrrák/melanoma

A melanoma egy nagyon veszélyes ráktípus. Előrehaladott állapotban a melanin nevű pigment a vizeletbe kerül, és sötétbarnára vagy feketére színezi azt.

Hasnyálmirigyrák

Az epeutakat elzáró rosszindulatú tumor miatt sárga epefesték kerül a vizeletbe. Ennek jelei:

  • sárgaság,
  • a vizelet narancssárga, barna vagy sötét színű,
  • világos széklet,
  • has- és hátfájás,
  • súlyvesztés, étvágytalanság.

Crush-szindróma

A crush-szindróma egy életveszélyes, az egész szervezetre kiterjedő, és nehezen diagnosztizálható betegség. A crush-szindróma nekrózissal, azaz kötőszöveti elhalással stb. jár, ami végül súlyos vesekárosodáshoz vezet, melynek következtében a veseműködés és a vizelettermelés is leállhat. Nagy mennyiségű mioglobin nevű izomfehérje szabadul fel, ami a vérkeringéssel a vesékbe jut, ahol akut veseelégtelenség alakul ki. A crush-szindróma váratlan komplikációkkal járhat, súlyos és életveszélyes kórkép.

Mikor forduljon orvoshoz, ha azt észleli, hogy sötét a vizelete?

Ahogy már említettük, ha véres a vizelete, sürgős urológiai kivizsgálás szükséges! Ránézésre nem mindig állapítható meg egyértelműen, hogy vér vagy más anyag festi-e meg a vizeletet. Ha csak enyhén, alig észrevehetően sötétebb a szokásosnál, azt is okozhatja vér jelenléte.

Ha a sötét vizelet mellett egyéb tünet (pl. fájdalom, levertség, émelygés stb.) is jelentkezik, szintén orvoshoz kell fordulni, mint ahogy akkor is, ha a vizelete már hosszabb ideje sötétebb a megszokottnál, ha más tünete akár nincs is.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító, gesundheit.com, Dunkler Urin: Dunkelgelbe Farbe? Das müssen Sie wissen! (ZAVA), Verdacht auf Blasenentzündung? Urin-Farbe kann Hinweise geben (t-online)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Vizelet
A vizelet nem olyan dolog, amiről az emberek szeretnek beszélgetni. Alig több, mint egy futó pillantást vetünk rá alkalmanként. Mielőtt lehúzná a vizeletet a WC-n, íme néhány változás, amire jobb, ha odafigyel.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.