Háziállat-allergia: fokozza a szénanátha kellemetlenségeit

Medipress
megjelent:

A Queen’s Egyetem tanulmánya szerint a kutya- vagy macskaszőr-allergia súlyosbíthatja a parlagfű-allergia tüneteit.

A kutatók kimutatták, hogy a háziállat-allergiában szenvedő emberekben gyakran másoknál gyorsabban alakulnak ki a szénanátha tünetei. Az eredmények ugyanakkor azt is mutatják, hogy az allergiás időszak kellős közepére a tünetek ilyen típusú eltérése csökken.

Az egyetem kutatói Anne Ellis vezetésével 123 résztvevőt tettek ki a parlagfű pollenjének, és kimutatták, hogy a háziállat-allergiában szenvedő alanyok másképp számoltak be a tünetekről, mint a háziállat-allergiában nem érintett résztvevők. A poratkára allergiás résztvevőkben is gyorsabban jelentkeztek a tünetek a parlagfű behatást követően.

„A kutatás eredményei alapján megszületett az „előzetes megtöltés” elmélete” – nyilatkozta Dr. Ellis. „Ha valaki folyamatos tüneteket tapasztal valamilyen állandó allergia következtében, amint újabb allergén adódik a keverékhez, a tünetei sokkal gyorsabban alakulnak ki, és nehezebb kezelni az állapotot, mint másoknak.” Dr. Ellis szerint az lenne a legjobb, ha a háziállat-allergiában szenvedők más otthont keresnének kedvencüknek, vagy legalább minimálisra csökkentenék a behatást azzal, hogy kizárják az állatot az allergiás személy hálószobájából.

Ez különösen fontos az asztmás gyermekek esetében, és megelőzheti a folyamatos allergiás gyulladás okozta visszafordíthatatlan tüdőkárosodás kialakulását. A Kingston Általános Kórházban végzett tanulmány eredményei az Annals of Allergy, Asthma & Immunology szakfolyóirat legfrissebb számában olvashatók.

(Medipress)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.