Crush-szindróma

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A Crush-szindróma elsősorban balesetek, katasztrófák áldozatainál alakulhat ki. Az izmok zúzódása vagy egyéb sérülése az izomszövet elhalásához, vese- vagy májelégtelenséghez vezethet. A sérült baleset helyszínén történő ellátása jelentősen befolyásolja a Crush-szindróma prognózisát.

Crush-szindróma akkor alakul ki, ha a vázizomzat valamely részének súlyos sérülése következtében az izomszövetek károsodnak, elhalnak, ezáltal közvetve akut vese- vagy májelégtelenséget okozva. Szisztémás, tehát az egész szervezetet érintő betegségről van szó. A nekrotikus folyamat az egész szervezetre, de elsősorban az érintett szervrendszerekre terjed ki.

A nekrózis a sejtek, szövetek elhalását jelenti, visszafordíthatatlan folyamat, amit az érintett terület gyulladása indít be, ennek hatására falósejtek érkeznek a vérárammal a sérült régióba a káros anyagok eliminálására. A nekrotikusan elhaló szövetekben apoptózis, programozott sejthalál is zajlik.

A Crush-szindróma okai

A Crush-szindróma elsősorban földrengések és más környezeti katasztrófák áldozatainál fordulhat elő. A sérültek általában súlyos zúzódásos izomsérüléseket szenvednek, ami az izomszövetek elhalásához vezet. Balesetek következtében fellépő mechanikai izomsérülések is Crush-szindróma kialakulásához vezethetnek. De a Crush-szindróma oxigénhiányos állapotok, például tűzeset miatti szén-monoxid mérgezés következménye is lehet.

Az izomszövetek károsodásakor mioglobin nevű fehérje szabadul fel. Noha a vese- és májelégtelenség okaként számos forrás ezt a proteint jelöli meg, ezt az összefüggést máig sem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni. A sokkhatás következtében a szervek vérellátása csökken, ez okozza a szervek működésének szisztémás leállását.

A balesetek, földrengések és tűzesetek (égési sérülés, szén-monoxid-mérgezés) sok áldozatának sokkos állapotban csökken a keringő vértérfogata. A szív pumpateljesítménye hanyatlik, az erek tónusa csökken. Ily módon a szervek hipoxiás állapotba kerülhetnek.

A Crush-szindróma jelei, tünetei

Baleset az utakon: gyorshajtás, figyelmetlenség és fáradtság az okok között

Ha az időjárás változik, akkor több baleset történik az utakon, ezért ilyenkor az autóvezetőknek még körültekintőbbnek kell lenniük. Elkészült Magyarország útjainak kockázati térképe, amely fontos jelzés az autósoknak, figyelve a baleset-megelőzésre. Baleset az utakon: gyorshajtás, figyelmetlenség és fáradtság az okok között>>

A Crush-szindrómás pácienseknél elsőként a sokk jelei állapíthatók meg. A vázizmok zúzódása izomelhaláshoz vezet. A keringés helyreállítása után reperfúziós trauma alakul ki. Ennek során az izomsejtek lebomlanak és kálium, foszfor, valamint mioglobin szabadul fel, ezeknek az anyagoknak a szintje a vérben megemelkedik.

Gyakran alakul ki hiperkalémia (a vér megemelkedett káliumszintje), ami szívritmuszavarokhoz vezethet. A vérkeringés helyreállítása után gyakorta elhalnak a májsejtek, aminek következtében sárgaság (icterus) alakul ki. A sejtek elhalása a veseszöveteket is érinti. Ha a sérült nem részesül szakszerű szakorvosi ellátásban, rövid időn belül bekövetkezik a halál. Röviddel a halál beállta előtt a páciens látszólag szinte teljesen tünetmentes.

Diagnózis

Ideális esetben a Crush-szidnrómát már az elsősegélynyújtó diagnosztizálja. A mentőorvos szemrevételezéssel tudja diagnosztizálni az állapotot, a kórházban pedig vértesztekkel erősíthető meg a diagnózis. A prognózis (gyógyulási esély) elsősorban az elsősegélynyújtástól függ, minél hamarabb és minél szakszerűbb ellátást kap a sérült közvetlenül a baleset után, annál jobbak az esélyei.

Ha a sérült a baleset helyszínén vagy a kórházban nem megfelelő kezelést kap, annak halálos kimenetele lehet. Ha a baleset helyszínén a vese- vagy májelégtelenségnek még semmi jele nem észlelhető, mindez akkor is bekövetkezhet a legrövidebb időn belül. A megfelelő kezelés az izomelhalás következtében kialakuló súlyos szervi károsodásokat megelőzi és ezáltal javítja a sérült kilátásait.

A Crush-szindróma kezelése

A Crush-szindróma kezelése a baleset helyszínén kezdődik. Az elsősegélynyújtó és a mentőorvos általi ellátás a beteg kilátása szempontjából döntő jelentőségű. A zúzódást szenvedett területeket, amilyen gyorsan csak lehet, szorosan be kell kötözni. A vértérfogat pótlására infúziót kell adni, ami semmi esetre sem tartalmazhat káliumot! Ha az áldozatot betemetődésből mentik vagy nehéz tárgy esett rá és az okozta a végtag elhalását, akkor az érintett testrészek szoros bekötözése még azelőtt kell, hogy történjen, hogy az áldozatra nehezedő tárgyat leemelnék, mivel különben a sérülés helyén keletkezett anyagok a vérárammal eljutnának a vesékig veseelégtelenséget okozva.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a sérült ne kapjon olyan infúziót, ami káliumot tartalmaz, kapjon viszont nátrium-hidrogén-karbonátos infúziót. Ha ezeket az alapelveket figyelmen kívül hagyják, akkor a sérült meghalhat közvetlenül a mentést követően. A keringési rendszer helyreállításával ugyanis a szív és az érrendszer túlerőltetődhet és halálos sokk alakul ki. A páciens EKG-ját folyamatosan figyelni kell.

A vérelektrolitok szintjét rendszeresen vérgázelemzéssel kell ellenőrizni, és az infúziót a sérültnek folyamatosan kell kapnia óránként 1,5 literrel pótolva. Ily módon megakadályozzák a hipotenzió, a veseelégtelenség, az acidózis, a hiperkalémia és a hipokalcémia kialakulását. A sebeket a kórházban műtéti úton kezelik. A sérült antibiotikumot és a tetanusz fertőzés elleni védekezés céljából ellenanyagot és védőoltást kap.

A Crush-szindróma megelőzése

A Crush-szindróma elméletileg minden baleset okozta izomkárosodás következtében kialakulhat. A megelőzés szempontjából döntő jelentőségű az érintett végtagok szoros bekötözése közvetlenül a baleset után. Szintén fontos a megelőzés szempontjából a vértérfogat növelése szigorúan káliummentes infúzióval.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
B. M.; Forrás: symptomat.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.