• Húgyúti fertőzések

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

    A húgyúti fertőzés kialakulása

    A húgyúti fertőzéseket okozó kórokozók általában a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba. Hatásukra begyulladnak a különböző szövetek, és attól függően, hogy meddig jutnak el a kórokozók, kialakulhat húgycsőgyulladás és húgyhólyaggyulladás is, ezek alsó húgyúti fertőzések. Súlyos esetben akár vesemedence-gyulladás is felléphet, amit felső húgyúti fertőzésnek is neveznek.

    A vesemedence-gyulladás fő veszélye az, hogy ha a kórokozókat nem irtják ki időben, a veseszövetek pusztulása miatt a vese tönkremehet.

    Hirdetés

    Húgyúti fertőzésre hajlamosító tényezők

    A téma cikkei
    5/1 Húgyúti fertőzések
    5/2 Húgyúti fertőzések tünetei, kezelése
    5/3 Húgyúti fertőzések típusai
    5/4 Visszatérő húgyúti fertőzések
    5/5 Húgyhólyaggyulladás

    Krónikus betegségek - Egyes krónikus betegségekről tudjuk, hogy férfiaknál és nőknél egyaránt növelik az ismétlődő húgyúti fertőzés kockázatát. Cukorbetegségben a vizelet magasabb cukortartalma és a szervezet gyengébb védekezőképessége egyaránt hozzájárul a gyakoribb fertőzéshez.

    Vizeletkatéter - Alkalmazásának gyakori és ismert mellékhatása lehet a fertőzés. A húgycsövön keresztül a hólyagba bevezetett cső ideális utat kínál a kórokozónknak a bejutásra. A katéter okozta húgyúti fertőzés megelőzése a megfelelő behelyezési és ápolási szabályok szigorú betartását teszi szükségessé.

    Gyakori kérdések - Húgyúti fertőzések
    Probléma szex után
    A gyakori antibiotikum (jelenleg Monural) szedése szerintem nem megoldás, és lassan a szex sem örömöt jelent, hanem aggódást.
    Mit lehetne tenni?

    Húgyúti fertőzés terhesen
    Nitritet találtak a vizeletemben, félóránként WC-re járok éjjel, nem alszom rendesen, napközben is állandóan mennem kell, van, hogy 5 percenként. Antibiotikum? Kamillás ülőfürdő?
    Mi enyhíthetné a panaszokat?

    Áfonya és fokhagyma
    Azt hallottam, hogy a húgyúti fertőzésekre a fekete áfonya és a fokhagyma is hatásos lehet.
    Van valóságalapja?

    Húgyúti kő - A vesekő és hólyagkő az állandó irritációval egyúttal kiváló terepet kínál a húgyutakba tévedő baktériumoknak a megtelepedésre. Egyes urológiai betegségekben szintén gyakori szövődmény az alsó húgyúti fertőzés. A kockázatot növeli minden olyan elváltozás, ami a vizelet szabad eltávozását akadályozza, így az anatómiai (fejlődési) rendellenességek mellett a prosztatamegnagyobbodás is növeli a kockázatot. Az urológiai sebészeti beavatkozások egyik lehetséges szövődménye a húgyúti fertőzés.

    Transzplantáció - A veseátültetett betegeknél is komoly veszély lehet a húgyúti fertőzés, különösen az első hónapokban. Megelőzésére antibiotikumokat lehet alkalmazni. Szintén antibiotikumokkal előzhető meg a betegség kialakulása gerincvelősérült betegeknél.

    Immunrendszer - A szervezet immunrendszerének gyengülése, sérülése mindenfajta fertőző betegség kockázatát növeli. A húgyúti fertőzések nagyobb gyakorisággal fordulnak elő HIV-fertőzötteknél, illetve olyan betegeknél, akik valamilyen immuncsökkentő (immunszuppresszív) kezelés alatt állnak.

    Elhízás - A kutatások szerint a túlsúly is növeli a visszatérő húgyúti fertőzések veszélyét. Az összefüggést gyermekeknél és nőknél sikerült kimutatni, a pontos hatásmechanizmus még tisztázatlan, lehetséges, hogy az ok az immunrendszer gyengülése.

    Változókor - A menopauza után a hüvely és a húgycső hámja vékonyabbá, sérülékenyebbé válhat, amelynek oka az ösztrogén szintjének csökkenése, ez fokozza a húgyúti fertőzésre való hajlamot. Ha a húgyutakban bármilyen szűkület, vagy kövesség van, akkor a vizelet szintén könnyen fertőződhet.

    Szexuális érintkezés - Az együttlét önmagában egy kockázatnövelő tényező a nők számára, ugyanis az aktus során irritálódhat a húgycső, aminek hatására a kórokozók könnyebben jutnak a hólyagba. A hüvelyi pesszáriumok használata során az eszköz a hüvelyfalon keresztül nyomás alatt tartja a húgycsövet. Ezek a fogamzásgátló eszközök a húgyúti fertőzések kockázatát körülbelül kétszeresére növelik. A síkosító nélküli gumióvszer használata a hüvelyfal irritációját, mikrosérüléseit okozhatja. Ez önmagában kedvez a hüvelyben a kórokozók megtelepedésének. Azok a nők, akik spermicideket használnak, szintén nagyobb rizikónak vannak kitéve. A szexuális érintkezés kockázata mérsékelhető az érintkezést követő vizeléssel. A hólyag ürítésekor a vizelet kiöblíti a húgycsőbe esetlegesen bejutott baktériumokat. Makacs, ismétlődő fertőzésekre való hajlam esetén az antibiotikus megelőzés megfontolható.

    Terhesség - A húgyúti fertőzések szempontjából a várandósság egy fontos kockázati tényező. A terhesség során átalakul a szervezet hormonháztartása, gyengül az immunrendszer és a növekvő magzattal kismedencei szervek is mechanikus terhelése is növekszik.

    Gyermekkor - A húgyúti fertőzés gyakori gyermekeknél. A néhány hónapos csecsemőknél ismeretlen lázas állapot esetén ez a kórkép egyike az elsőként kizárandóknak, ugyanis az alsó húgyúti fertőzés nagyon rövid idő alatt vesemedence-gyulladásba mehet át, amely a vese súlyos, maradandó károsodásához vezethet.

    A húgyúti fertőzés tünetei

    A húgyúti fertőzés tipikus tünete a

    Ez a tünetegyüttes még csak húgyhólyaggyulladásra utal. Ha azonban láz, deréktáji fájdalom jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni a vesemedence-gyulladás kizárására. Húgyúti fertőzésre utal a vizeletben kimutatható vér, ami már kis mennyiségben is intenzív piros színt ad a vizeletnek, fertőzés jele lehet még fehérvérsejtek és genny jelenléte, illetve baktériumürítés. Néhány húgyúti fertőzés azonban teljesen panaszmentes marad.

    A húgyútak gyulladása
    A húgyutak gyulladása

    A húgyúti fertőzés diagnosztizálása és kezelése

    A húgyúti fertőzések esetén a diagnózist a tünetek, vizelet- és vérvizsgálat, illetve a húgyutak és a vese vizsgálata alapján állítja fel az orvos.

    Enyhébb esetekben: a kezelést a tapasztalatok szerinti hatékony antibiotikumokkal kezdik, ami az esetek jelentős részében elegendő a fertőzés felszámolására. Ez a kezelés a járóbeteg-ellátás keretei közt megoldható, ha megfelelően – néhány nap alatt − gyógyul, további vizsgálatra nincs szükség.

    Súlyosabb esetekben: vizeletmintából tenyésztést végeznek, és ellenőrzik, hogy a kitenyésző kórokozó mely antibiotikumokra érzékeny. Mivel a tenyésztés ideje több nap, amíg az érzékenységi adatok a laborból megérkeznek, addig a súlyos eseteket is tapasztalati alapon kell kezelni. A nehezen gyógyuló, magas lázzal járó, szövődményes esetekben – például vesemedence-gyulladás gyanúja esetén – kórházi kezelésre is szükség lehet. Különösen igaz gyermekekre - minél kisebbek, annál inkább.

    Vesebetegség gyanúja esetén képalkotó vizsgálatokkal, például hasi ultrahanggal, kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal (ciszto-uretrográfia) lehet a háttérben meghúzódó folyamatokat felderíteni.

    Vesemedence-gyulladás

    A vesemedence-gyulladást baktériumok okozzák, a betegség a vesemedence nyálkahártyája és a környező szövetek gyulladásával jár. Két formája van, a magas lázzal és fájdalommal járó akut vesemedence-gyulladás, és a krónikus (lappangó) fertőzés, ami néha észrevétlenül zajlik le, de súlyos károsodásokat okozhat.

    Bővebben a vesemedence-gyulladásról

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Orvos szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Reinhardt István

    Módosítva: 2020.09.05 13:33, Megjelenés: 2017.11.28 16:04
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Húgyúti fertőzések gyermekkorban

    A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Laboreredmény - Mire utal a nitrit a vizeletben?

    A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a jelenléte? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

    Sok esetben keresik fel a betegek azzal a háziorvost, nőgyógyászt, urológust, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak felfázásként emlegetett betegség veszélyének a nők nagyobb eséllyel vannak kitéve, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell ahhoz megtenni, hogy felkússzanak a húgyhólyagba.

    Változókorban is gyakoribbak a húgyúti panaszok

    A gyakori vizeléssel, csípő, szúró érzéssel és alhasi fájdalommal járó hólyaghurut szinte minden nő életében előfordul legalább egy alkalommal. A nők - anatómiai adottságaik miatt - fogékonyabbak az alsó húgyúti fertőzésekre. Két korosztály különösen gyakran érintett: a szexuális élet kezdetén álló fiatalok, illetve a változókorban lévő, érettebb korú nők. Vajon mi az összefüggés a menopauza és a húgyúti fertőzések gyakorisága között?

    Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

    Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása súlyosabb is lehet. A házi gyógymódok az estek többségében önmagukban nem elegendők, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, és mielőbb megkezdeni az általa javasolt terápiát.

    A leggyakoribb húgyúti fertőzésekről

    A húgyúti fertőzéseket többnyire baktériumok, elsősorban bélbaktériumok okozzák. A húgyutak gyulladásával járó legtöbb panasz vizeletürítés közben jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.