Húgyúti fertőzések

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

A húgyúti fertőzés kialakulása

A húgyúti fertőzéseket okozó kórokozók általában a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba. Hatásukra begyulladnak a különböző szövetek, és attól függően, hogy meddig jutnak el a kórokozók, kialakulhat húgycsőgyulladás és húgyhólyaggyulladás is, ezek alsó húgyúti fertőzések. Súlyos esetben akár vesemedence-gyulladás is felléphet, amit felső húgyúti fertőzésnek is neveznek.

A vesemedence-gyulladás fő veszélye az, hogy ha a kórokozókat nem irtják ki időben, a veseszövetek pusztulása miatt a vese tönkremehet.

A téma cikkei
5/1 Húgyúti fertőzések
5/2 Húgyúti fertőzések tünetei, kezelése
5/3 Húgyúti fertőzések típusai
5/4 Visszatérő húgyúti fertőzések
5/5 Húgyhólyaggyulladás

Húgyúti fertőzésre hajlamosító tényezők

Krónikus betegségek - Egyes krónikus betegségekről tudjuk, hogy férfiaknál és nőknél egyaránt növelik az ismétlődő húgyúti fertőzés kockázatát. Cukorbetegségben a vizelet magasabb cukortartalma és a szervezet gyengébb védekezőképessége egyaránt hozzájárul a gyakoribb fertőzéshez.

Vizeletkatéter - Alkalmazásának gyakori és ismert mellékhatása lehet a fertőzés. A húgycsövön keresztül a hólyagba bevezetett cső ideális utat kínál a kórokozónknak a bejutásra. A katéter okozta húgyúti fertőzés megelőzése a megfelelő behelyezési és ápolási szabályok szigorú betartását teszi szükségessé.

Gyakori kérdések - Húgyúti fertőzések
Probléma szex után
A gyakori antibiotikum (jelenleg Monural) szedése szerintem nem megoldás, és lassan a szex sem örömöt jelent, hanem aggódást.
Mit lehetne tenni?

Húgyúti fertőzés terhesen
Nitritet találtak a vizeletemben, félóránként WC-re járok éjjel, nem alszom rendesen, napközben is állandóan mennem kell, van, hogy 5 percenként. Antibiotikum? Kamillás ülőfürdő?
Mi enyhíthetné a panaszokat?

Áfonya és fokhagyma
Azt hallottam, hogy a húgyúti fertőzésekre a fekete áfonya és a fokhagyma is hatásos lehet.
Van valóságalapja?

Húgyúti kő - A vesekő és hólyagkő az állandó irritációval egyúttal kiváló terepet kínál a húgyutakba tévedő baktériumoknak a megtelepedésre. Egyes urológiai betegségekben szintén gyakori szövődmény az alsó húgyúti fertőzés. A kockázatot növeli minden olyan elváltozás, ami a vizelet szabad eltávozását akadályozza, így az anatómiai (fejlődési) rendellenességek mellett a prosztatamegnagyobbodás is növeli a kockázatot. Az urológiai sebészeti beavatkozások egyik lehetséges szövődménye a húgyúti fertőzés.

Transzplantáció - A veseátültetett betegeknél is komoly veszély lehet a húgyúti fertőzés, különösen az első hónapokban. Megelőzésére antibiotikumokat lehet alkalmazni. Szintén antibiotikumokkal előzhető meg a betegség kialakulása gerincvelősérült betegeknél.

Immunrendszer - A szervezet immunrendszerének gyengülése, sérülése mindenfajta fertőző betegség kockázatát növeli. A húgyúti fertőzések nagyobb gyakorisággal fordulnak elő HIV-fertőzötteknél, illetve olyan betegeknél, akik valamilyen immuncsökkentő (immunszuppresszív) kezelés alatt állnak.

Elhízás - A kutatások szerint a túlsúly is növeli a visszatérő húgyúti fertőzések veszélyét. Az összefüggést gyermekeknél és nőknél sikerült kimutatni, a pontos hatásmechanizmus még tisztázatlan, lehetséges, hogy az ok az immunrendszer gyengülése.

Változókor - A menopauza után a hüvely és a húgycső hámja vékonyabbá, sérülékenyebbé válhat, amelynek oka az ösztrogén szintjének csökkenése, ez fokozza a húgyúti fertőzésre való hajlamot. Ha a húgyutakban bármilyen szűkület, vagy kövesség van, akkor a vizelet szintén könnyen fertőződhet.

Szexuális érintkezés - Az együttlét önmagában egy kockázatnövelő tényező a nők számára, ugyanis az aktus során irritálódhat a húgycső, aminek hatására a kórokozók könnyebben jutnak a hólyagba. A hüvelyi pesszáriumok használata során az eszköz a hüvelyfalon keresztül nyomás alatt tartja a húgycsövet. Ezek a fogamzásgátló eszközök a húgyúti fertőzések kockázatát körülbelül kétszeresére növelik. A síkosító nélküli gumióvszer használata a hüvelyfal irritációját, mikrosérüléseit okozhatja. Ez önmagában kedvez a hüvelyben a kórokozók megtelepedésének. Azok a nők, akik spermicideket használnak, szintén nagyobb rizikónak vannak kitéve. A szexuális érintkezés kockázata mérsékelhető az érintkezést követő vizeléssel. A hólyag ürítésekor a vizelet kiöblíti a húgycsőbe esetlegesen bejutott baktériumokat. Makacs, ismétlődő fertőzésekre való hajlam esetén az antibiotikus megelőzés megfontolható.

Terhesség - A húgyúti fertőzések szempontjából a várandósság egy fontos kockázati tényező. A terhesség során átalakul a szervezet hormonháztartása, gyengül az immunrendszer és a növekvő magzattal kismedencei szervek is mechanikus terhelése is növekszik.

Gyermekkor - A húgyúti fertőzés gyakori gyermekeknél. A néhány hónapos csecsemőknél ismeretlen lázas állapot esetén ez a kórkép egyike az elsőként kizárandóknak, ugyanis az alsó húgyúti fertőzés nagyon rövid idő alatt vesemedence-gyulladásba mehet át, amely a vese súlyos, maradandó károsodásához vezethet.

A húgyúti fertőzés tünetei

A húgyúti fertőzés tipikus tünete a

Ez a tünetegyüttes még csak húgyhólyaggyulladásra utal. Ha azonban láz, deréktáji fájdalom jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni a vesemedence-gyulladás kizárására. Húgyúti fertőzésre utal a vizeletben kimutatható vér, ami már kis mennyiségben is intenzív piros színt ad a vizeletnek, fertőzés jele lehet még fehérvérsejtek és genny jelenléte, illetve baktériumürítés. Néhány húgyúti fertőzés azonban teljesen panaszmentes marad.

A húgyútak gyulladása
A húgyutak gyulladása

A húgyúti fertőzés diagnosztizálása és kezelése

A húgyúti fertőzések esetén a diagnózist a tünetek, vizelet- és vérvizsgálat, illetve a húgyutak és a vese vizsgálata alapján állítja fel az orvos.

Enyhébb esetekben: a kezelést a tapasztalatok szerinti hatékony antibiotikumokkal kezdik, ami az esetek jelentős részében elegendő a fertőzés felszámolására. Ez a kezelés a járóbeteg-ellátás keretei közt megoldható, ha megfelelően – néhány nap alatt − gyógyul, további vizsgálatra nincs szükség.

Súlyosabb esetekben: vizeletmintából tenyésztést végeznek, és ellenőrzik, hogy a kitenyésző kórokozó mely antibiotikumokra érzékeny. Mivel a tenyésztés ideje több nap, amíg az érzékenységi adatok a laborból megérkeznek, addig a súlyos eseteket is tapasztalati alapon kell kezelni. A nehezen gyógyuló, magas lázzal járó, szövődményes esetekben – például vesemedence-gyulladás gyanúja esetén – kórházi kezelésre is szükség lehet. Különösen igaz gyermekekre - minél kisebbek, annál inkább.

Vesebetegség gyanúja esetén képalkotó vizsgálatokkal, például hasi ultrahanggal, kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal (ciszto-uretrográfia) lehet a háttérben meghúzódó folyamatokat felderíteni.

Vesemedence-gyulladás

A vesemedence-gyulladást baktériumok okozzák, a betegség a vesemedence nyálkahártyája és a környező szövetek gyulladásával jár. Két formája van, a magas lázzal és fájdalommal járó akut vesemedence-gyulladás, és a krónikus (lappangó) fertőzés, ami néha észrevétlenül zajlik le, de súlyos károsodásokat okozhat.

Bővebben a vesemedence-gyulladásról

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Orvos szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Milyen élelmiszereket részesítsünk előnyben az étrendünkben?

A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

Sok esetben keresik fel a betegek a háziorvost, nőgyógyászt, urológust azzal, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak...

Laboreredmény - Mire utal a nitrit a vizeletben?

A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a jelenléte?...

Változókorban is gyakoribbak a húgyúti panaszok

A gyakori vizeléssel, csípő, szúró érzéssel és alhasi fájdalommal járó hólyaghurut szinte minden nő életében előfordul legalább egy...

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár...

A vesemedencerák tünetei és kezelése

A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok...

Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása...

Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a...

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.