Táplálkozási tippek az immunrendszer egészséges működésének megőrzéséhez

WEBBeteg
frissítve:

Az immunrendszer működését helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással edzhetjük, erősíthetjük.

Az immunrendszer az idegen anyagok támadásaival szemben kétféle módon védekezik: a veleszületett (nem specifikus) immunitás és a szerzett (specifikus) immunitás rendszerén keresztül. Az előbbi elemei (pl. monociták, makrofágok, granulociták) valamennyi behatoló idegen anyaggal szemben ugyanúgy viselkednek. A specifikus immunitás alapelemeinek, a limfocitáknak a termelése a behatoló idegen anyag hatására fokozódik, és érési folyamatuk után képesek lesznek az adott idegen anyag elpusztítására.

Immunrendszerünk működésében a normál bélflóra jelentős szerepet tölt be

A tápcsatorna egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. Az étrend összeállításakor válasszon teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péktermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, főzelékeket, halakat, élőflórás natúr joghurtokat. A húsfélék közül a fehér és sovány húsokat érdemes előnyben részesíteni.

Az élelmi rostok segítik az emésztést. A túl kevés és a túl sok rost fogyasztása is ártalmas. Egészséges emberek számára 25-35 gramm élelmi rost fogyasztása ajánlott naponta, emellett elengedhetetlen, hogy sok folyadékot is fogyasszunk. Ha a rostok fogyasztása mellett nem iszunk elég folyadékot, súlyos emésztési problémák lépnek fel!

Fontos a rendszeres étkezés, a jó minőségű, változatos, szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék fogyasztása.

Immunerősítő tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek például:

Mikrobaölő hatóanyagok nagy koncentrációban találhatóak meg a fokhagymában, de előfordulnak más növényekben is, így például a vöröshagymában, a póréhagymában, a mogyoróhagymában és a metélőhagymában. A káposztafélékben lévő mustárolaj szintén antimikrobiális hatású.

Főleg a vírusok ellen hatékony flavonoidok számos gyümölcsben és zöldségben előfordulnak, elsősorban a hagymában, a káposztában, az almában és a bogyós gyümölcsökben.

Az alma C-vitamin tartalma révén is hozzájárul az immunerősítéshez. Magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek még például a citrusfélék, a kivi, a zöldpaprika, a savanyú káposzta és a cékla.

Csecsemőkorban az anyatejes táplálás alapvető, mivel az anyatej tele van olyan ellenanyagokkal, amelyek számos fertőzéstől megóvják a kisbabát. Emellett természetesen elengedhetetlen a védőoltások beadatása, amelyekkel számos súlyos, életveszélyes betegség előzhető meg!

Az immunrendszer fejlődéséhez és működéséhez szükséges esszenciális anyagok (pl. vas, cink és szelén) hiánya változatos étrenddel megelőzhető.

A probiotikumok szerepe az immunerősítésben

A probiotikumok a nem specifikus és specifikus védekező rendszer működését egyaránt pozitívan befolyásolják.

  • A probiotikumok a bélfal nyiroksejtjeiben fokozzák a monocita-makrofág átalakuláshoz szükséges vegyületek termelését. A makrofágok bekebelezéssel távolítják el a kórokozókat.
  • A T-limfociták termelődésének serkentésével segítik a kórokozók megsemmisítését. A B-limfociták működését fokozva pedig stimulálják az ellenanyagok termelését.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.