• A fülzúgás okai és kezelése

    A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

    A fülzúgás az esetek többségében csak egy-két napig áll fönn, majd spontán elmúlik. Amennyiben ennél hosszabb ideje tapasztalja, mindenképp érdemes orvossal kivizsgáltatni. Az esetek nagy részében ugyanis a fülzúgást a panasz jelentkezését követő 1-2 héten belül tudja maradéktalanul, a mögöttes okot is magába foglalóan gyógyítani, míg a régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség.

    Objektív és szubjektív fülzúgás

    A tinnitus a hazai lakosság három-öt százalékát érinti. Két formája létezik: az objektív és a szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást nem csak a beteg, de orvosa is hallhatja, hátterében általában izmok ritmusos összehúzódása vagy turbulens véráramlás áll. A gyakoribb, szubjektív fülzúgás esetében csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat.

    A szubjektív fülzúgás sokszor jár együtt a halláscsökkenéssel (nagyothallással). A betegek mindössze öt százaléka rendelkezik normális hallásküszöbbel, míg az esetek 90 százalékában idegi, 5 százalékában vezetéses halláscsökkenés állapítható meg. Vezetéses halláscsökkenés a külső- vagy a középfül működésének károsodása miatt fellépő halláscsökkenés, idegi halláscsökkenés során pedig a belső fül vagy annak idegeinek károsodása a halláscsökkenés oka.

    Hirdetések

    A szubjektív fülzúgás okai

    A helyes fültisztításról

    A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül, levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza.

    Bővebben Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

    Fórum Látogatóink a helyes fültisztításról

    A fülzúgás oka gyakran mindössze a hallójáratban található idegen anyag, elsősorban a fülzsír vagy víz. Az esetek nagy részében a nagyothallásra és a fülzúgásra is megoldást nyújthat a fülzsír szakszerű eltávolítása (míg a nem megfelelő fültisztítás inkább okozója a hallójáratban megrekedt fülzsírnak).

    Szintén nagyon gyakori ok az agyi vérellátási zavar (amely az életkorral járó, idősebb korban jelentkező fülzúgás egyik gyakori okozója), illetve a zajkárosodás (akár egyszeri, pl. koncerten ért vagy petárda által okozott zajterhelésről van szó, akár rendszeres, gyakran munkahelyen tapasztalható zaj okozza) okozta halláscsökkenés, a fülzúgás ennek kísérő tüneteként jelentkezik.

    A fület érintő fertőzések is a gyakori okok közé tartoznak, leggyakrabban középfülgyulladás kapcsán jelentkezhet a panasz. Amennyiben a fülzúgás megjelenéséhez láz is társul, valószínűsíthető a középfülgyulladás diagnózisa. A fülkürthurut vagy hallójárat-gyulladás a középfülgyulladáshoz hasonlóan szintén okozhat fülzúgást.

    A fület érintő egyéb betegségek közül kiemelhető az ún. Meniere-betegség, amely rohamokban jelentkező szédüléssel, ismétlődő halláscsökkenéssel, és fülzúgással járó belsőfül-megbetegedés. A Wegener granulomatozis betegségre a fülzúgás mellett jelentkező fülfájás, köhögés, esetleg orrvérzés és nehézlégzés utalhat. A belső fül képleteinek betegség által okozott merevedése vagy a fülben lévő erek károsodása is állhat a panasz mögött. A hallószervet érintő daganatok szerencsére aránylag ritkák.

    Léteznek olyan általános (nem a fület érintő) betegségek is, amelyek járhatnak fülzúgással. Ilyen elsősorban a magas vérnyomás, a vérszegénység, a pajzsmirigy alulműködés, vagy a szifilisz. A fejet érő traumák (agyrázkódás, egyéb sérülések) is a lehetséges okok között szerepelnek.

    Egyes gyógyszerek fogyasztása is járhat mellékhatásként halláskárosodással, például az aszpirin, a kinin, egyes vízhajtók és antibiotikumok. Ezen kívül nehézfém mérgezések vagy a túlzott alkoholfogyasztás is állhat a fülzúgás hátterében.

    Hogyan vizsgálják a fülzúgást?

    A fülzúgás diagnózisának felállítása, a fej és a nyak együttes vizsgálatát magában foglaló fül-orr gégészeti vizsgálat során történik. Az orvos ilyenkor megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát, nem áll-e fülzsír, fertőzés vagy valamilyen alaki eltérés a panaszok hátterében. Esetleg sztetoszkóppal ráhallgat a nyaki nagy erekre. Ezenkívül további vizsgálatokkal egészül ki a diagnosztika.

    A fül anatómiai szerkezete
    A fül anatómiája
    Forrás

    Hangvillapróbák. A Rinné- és a Weber-féle tesztek, tájékozódó jellegű vizsgálatok, a halláscsökkenés formájának és súlyosságának megítélésére használatosak. A Weber-teszt során, az orvos a hangvillát a homlok közepére helyezi - ha a halláscsökkenés idegi, a hang ekkor a jobban halló fülben hallható; ha vezetéses, akkor a károsodott oldalon hallható hangosabban. A Rinné-teszt során, a vizsgáló a hangvillát a csecsnyúlványra (a fülünk mögött tapintható csontos domborulatra), majd a fülünk elé helyezi. Vezetéses halláscsökkenés esetén a csontvezetés erősebb, mint a légvezetés. Idegi halláscsökkenésben a légvezetés hangosabb, mint a csontvezetés.

    Hallásvizsgálat. A küszöbhallás és beszédértés vizsgálatával a halláscsökkenés formája, annak pontos mértéke, a tényleges hallóképesség határozható meg. A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet.

    Képalkotó vizsgálatok. Nyaki duplex UH vizsgálattal vagy MR angiográfiával a nyaki erek betegségei, CT vagy MR vizsgálatokkal a daganatok vagy az agytörzs rendellenességei diagnosztizálhatók. A képalkotó diagnosztikai eljárások menetéről részletesen itt olvashat

    Laborvizsgálatok. A teljes vérképben a vérszegénység és anyagcsere-betegségek, speciális antitest vizsgálatokkal a szifilisz és az immunrendszer betegségei zárhatók ki.

    Hogyan kezelhető a fülzúgás?

    Néhány esetben a fülzúgás oka kezelhető: a fülzsír eltávolításával, a nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatok kezelésével, a hallószervre káros gyógyszerek elhagyásával, a fertőzések megfelelő antibiotikus kezelésével egyszerűen megszüntethető a panasz.

    Amennyiben a fülzúgás idegrendszeri eredetű, értágító gyógyszereket használnak, amely a keringés javításán keresztül hat előnyösen a fülzúgásra.

    A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel, vagy a hang elfedhetőségén alapuló ún. maszkoló berendezéssel, vagy akár antidepresszáns gyógyszerekkel. Az ún. "biofeedback" technika a pozitív visszacsatolás útján, a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása által hat.

    Fülzúgás - Az orvos válaszol

    Gyakori kérdések Az orvos nemrég savós középfülgyulladást állapított meg nálam, ezt követően fülzúgás jelentkezett. Várható-e javulás az értágítótól, vagy van-e egyéb módszer a fülzúgás megszüntetésére. Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész válasza

    Gyakori kérdések Az én koromban bele kell törődnöm a helyzetembe, vagy esetleg van lehetőség a fülzúgás megszüntetésére? Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész válasza

    A legfontosabb azonban az életmód megváltoztatása (a dohányzás, a kávéfogyasztás és az aszpirin-szedés elhagyása). A rendszeres nyaki torna a nyaki erek keringését javítja: mindenképp ajánlatos. A gyógyulás esélye a fülzúgás okától és a beteg hozzáállásától egyaránt függ.

    Szubjektív fülzúgás esetén a betegek háromnegyede nem tartja fülzúgását elviselhetetlennek - esetükben a relaxációs technikák segíthetnek. A betegek egy százalékát azonban az állandó, erős zúgás teljes testi-lelki kimerülésbe kergeti, nem ritkán öngyilkossági gondolatokat is ébreszt bennük.

    A közelmúltban dolgozták ki német kutatók az ún. akusztikus CR (coordinated reset) neuromoduláció módszerét, amely a központi idegrendszer koordinálatlan működésének helyreállítását célozza. Ez a módszer az idegi károsodás által okozott fülzúgás kezelésére használható.

    Bővebben Fülzúgás: van megoldás - Az akusztikus CR neuromodulációról részletesebben

    Étrendi kiegészítők közül elsősorban a C-vitamin, az E-vitamin és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztása javasolt fülzúgásos panaszok esetén. Zsírszegény diéta - a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével - javít a belső fül keringésén. A gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén gyakran javasolt. Előnyös a rendszeres mozgás, szintén a keringés javításán keresztül javíthat a panaszokon.

    Hogyan kerüljük el a nem kívánt hangokat?

    Fülzúgás - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tartós fájdalom, a fülzúgás vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél, ezért érdemes orvoshoz fordulni.

    A sajnos napjainkra általánossá váló zajszennyezés, a zajos környezet a fülzúgás kialakulásának alapvető rizikófaktora. Emiatt a megelőzés elsősorban a zajkárosodás kiküszöbölését jelenti, munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközök, füldugó használatát, illetve otthoni környezetünk zajainak lehetőség szerinti minimalizálását.

    A fülzsír okozta tinnitus megelőzésében a helyes fültisztítás elsajátítása döntő jelentőségű. Az egészséges életmód, a középfül- és a felső légutak gyulladásainak elkerülése szintén a megelőzés eszköze lehet.

    Bővebben Tanácsok a fülbetegségek elkerüléséhez

    Bővebben Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve? Ellenőrizze!

    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőink: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész és
    Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész, bronchológus
    További felhasznált forrás: orvostkeresek.hu

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Gerincbetegségek

    Hogyan előzzük meg a gerincbetegségek kialakulását? Cikkünkben praktikus tanácsokat olvashat egy csokorba szedve.

    Vesebetegségek korai felismerése

    Orvosi gyógymasszázs kezelések alatt felállított diagnosztikai módszer segíti a felismerést.

    Genetikai tanácsadás

    Mikor valaki gyermeket vár, leginkább az foglalkoztatja, egészséges lesz-e. Kiknek javasolt felkeresni a genetikai tanácsadást?

    Meddőség

    Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra? Meddőség esetén fontos a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata.

   •  

    Hozzászólások (21)
    Írta: Az előbbit író vagyok
    Az a "HBO kamrás kezelés" jól cseng (nem a fülemben). - Ám nem lehet, hogy csupán beSPAM-elték ide is a hsz. sorra? -Szívesen alávetném magamat. - Hátha még a gyomorfal sejtjeim is gyógyulóra vetemednének(?). - Ha csak nem ez is egy újabb lehúzás... :-/

    Írta: Egy jobbikos, akinek balról beteg...
    Nootropil 1200 (emelt dózisban akár) tabl. (de adják infúzióban is ezt) és Betaserc tabl. Együttesen a kettőt. Reggel és délben. Este nem, mert az alvást nehezítené - állítólag. Az én gondom az lett most, hogy kb. 1 éve akut nyombélfekély panaszaim vannak, járom a kórházat, orvosokat az emésztőszerveimmel. A Betaserc pedig így nem javallta, nem merem bevenni. Pedig néhány hónapja újra "megy a gőzmozdony" a bal fülemben. (A nyaki verőér pulzusa suhog a fülemben...)2009-ben (7 éve lesz már) feküdtem a kórház fülészet osztályán, mert akkor kezdődött ez, de szédültem is nagyon, egyensúlyzavarral. Ezek a gyógyszerek (a kórház infúzióban adott 7 reggel Nootropil kezelést, utána otthon tabl. tov. két hónap kb.) kihoztak a bajból anno. Ám a fül"zúgás" - nálam "gőzmozdony csühögés" = ér pulzus hangzás - előjön sajnos egyre többet, évente szinte.Szóval, gyomorbajos nem szedhet Betaserc tabl.-át és a Nootropil mono szedve nem segít. :-(Tavaly júliusban volt egy (felesleges, UH. orvosi tipp-javalt) epehólyag eltáv sebészeti beav. és ahhoz, utána vagy 22 nap vérhígító inj. kezelést kaptam. A vérhígítóra tippelek (hadd tippeljek én is, ne csak az UH. orvoska), hogy fél évig csendben maradt a fülem! Ám január elejére átestem egy erősebb náthás fertőzésen és talán az orrfújások stb. hatására azóta csillapíthatatlanul zakatol a pulzus suhogás a bal fülemben ismét és permanens.Egyébként - az orvosok sehol nem találtak okot és megoldást - a fejem bal fele szokott fájni (MRR negatív, neuro negatív, egyéb szakvizsg. negatív...) és a bal szemem bal szélén (külső oldali) hajszálér elpattanás már vagy 15 éve legalább előfordul, akár 5 - 7 X évente. "Esztétikai probléma csupán." (Háziorvosi hozzászólás.) Hogy a gyomrom is bal oldalt fáj és nem akar gyógyulni, azt már én sem tudom oda sorolni. (?)Azt még hadd osszam meg, 2011 márciusában jegyeztem le, mérgemben:""A fejfájással kapcsolatos kivizsgálás utolsó(?) állomása a neurológia volt. Ott az „időpont” szintén kivárni való, néhány héttel előtte kérve. Aztán tegnap aránylag nem sokat csúszott az az adott óra-perc. Végre behívtak – egy öltöző kis előtérbe, ott vetkőzzek alsógatyára és várjak, majd szólnak. Szót fogadtam, és ott álltam-ültem libabőrösödve, időnként tüsszentve a hűvös helyiségben. Úgy 15-20 perc után végre bebocsájtattam (bizonyára végeztek a másik oldali fülkéből behívottal addigra, és/vagy annak a lelet írásával is) és elvégezte a doktor úr a számomra már nem ismeretlen (és monoton „kötelező kör”-nek vélt) általános neuro- funkciós vizsgálatokat. Közben én elmondtam a panaszaimat, (kérdezte is az elején) azt is, hogy több mint 2 hónapja kezdtem a kivizsgálásokkal ez ügyben (az "időpont" várakozások ugye) és hál’ Istennek, momentán egy kis ideje nincsenek annyira intenzív panaszaim. Többek közt sikerült elhagynom egy másfél éve szedett gyógyszert is végre és lehet az is befolyásolhatta a fejfájás ritkulását, gyengülését. Megemlítettem még, hogy épp akkor /azon a napon, délelőttön!/ és ott a zegi SZTK épületében működő szakrendeléses optikai üzletben átveszem-vettem az új szemüvegemet végre és talán attól is jobb lesz MAJD. Mert fél éve érzem, hogy kellett már kissé erősebb dioptria. Amitől ugye szintén fájhatott is akár a fej.No, hamar kívülre kerültem aztán – végre felöltözhettem legalább. Az általam vitt pár hetes, hónapos másik leleteimet is a kezembe nyomták azonnal bent – bár azt mondta a doki „mindjárt átnézi mindet”. Így aztán kint várva a friss lelet elkészültére, nem is hallhattam, mit diktál le a szakorvos az asszisztensének. Aki utána kilépve többek közt ezt a mondatot tartalmazó írást nyújtá át nékem:…”az utóbbi időszakban szemüvegcserét követően fejfájásos panaszai csökkentek.” (sic!)Nem tudtam, sírjak, vagy röhögjek. Nem kopogtam be a rendelőbe inkább, nem mentem vissza…– Az új szemüveget ugye még egy percig sem viseltem. Ennyit a gondos, figyelmes szakvizsgálatról.(A háziorvosommal azért tudattam másnap e kabaréba is beillő dolgot, amikor ezen leletemmel megjelentem nála kontrollra.) Mosolygott ő is. A „figyelmes” kollégán? Talán inkább, mert akár rajtam is lehet, ezek után.""

    Írta: Sándor
    Fűzúgásnak 50 oka lehet...sajnos, és az egészségügynek nincs pénze mindent kivizsgálni. Igy marad a fülzúgás.

    Lapozzon a hozzászólások között!