• A fülzúgás okai és kezelése

    A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy-, vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

    Fülzúgás - Objektív és szubjektív panasz

    A fülzúgás a hazai lakosság három-öt százalékát érinti. Két formája létezik: az objektív és a szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást nem csak a beteg, de orvosa is hallhatja, hátterében általában izmok ritmusos összehúzódása vagy turbulens véráramlás áll. A gyakoribb, szubjektív fülzúgás esetében csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat.

    A szubjektív fülzúgás gyakori okai


    • a hallójáratban rekedt fülzsír;
    • fertőzések;
    • a belsőfül képleteinek merevedése, betegségei;
    • kor vagy zajkárosodás okozta halláscsökkenés;
    • halláskárosító gyógyszerek (aszpirin, kinin, egyes vízhajtók és antibiotikumok);
    • nehézfémek;
    • alkohol;
    • Meniere-betegség (rohamokban jelentkező szédüléssel, ismétlődő halláscsökkenéssel, és fülzúgással járó belsőfül betegség);
    • a fejet érő trauma;
    • általános betegségek (szifilisz, magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés);
    • a hallószervet érintő daganatok.

    A szubjektív fülzúgás sokszor jár halláscsökkenéssel. A fülzúgásban szenvedő betegek 90 százalékának idegi, 5 százalékának vezetéses halláscsökkenése van, és a maradék öt százalék rendelkezik normális hallásküszöbbel. Vezetéses halláscsökkenés a külső- vagy a középfül működésének károsodása miatt fellépő halláscsökkenés, idegi halláscsökkenés során pedig a belsőfül vagy annak idegeinek károsodása a halláscsökkenés oka.

    A fülzúgás vizsgálata

    A fülzúgás diagnózisának felállítása, a fej és a nyak együttes vizsgálatát magában foglaló fül-orr gégészeti vizsgálat során történik. Az orvos ilyenkor megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát, nem áll-e fülzsír, fertőzés vagy valamilyen alaki eltérés a panaszok hátterében. Esetleg sztetoszkóppal ráhallgat a nyaki nagy erekre.

    Ezen kívül további vizsgálatokkal egészül ki a diagnosztika.

    Hangvillapróbák. A Rinné- és a Weber-féle tesztek, tájékozódó jellegű vizsgálatok, a halláscsökkenés formájának és súlyosságának megítélésére használatosak.

    A Weber-teszt során, az orvos a hangvillát a homlok közepére helyezi - ha a halláscsökkenés idegi, a hang ekkor a jobban halló fülben hallható; ha vezetéses, akkor a károsodott oldalon hallható hangosabban. A Rinné-teszt során, a vizsgáló a hangvillát a csecsnyúlványra (a fülünk mögött tapintható csontos domborulatra), majd a fülünk elé helyezi. Vezetéses halláscsökkenés esetén a csontvezetés erősebb, mint a légvezetés. Idegi halláscsökkenésben a légvezetés hangosabb, mint a csontvezetés.

    Hirdetések

    Úszáshoz füldugót ajánlanak


    Rendszeresen a hallójáratba jutó klóros uszodai víz hallójárat-gyulladást okozhat. Kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.
    Tanácsok a fülbetegségek elkerülése érdekében>>

    Hallásvizsgálat. A küszöbhallás és beszédértés vizsgálatával a halláscsökkenés formája, annak pontos mértéke, a tényleges hallóképesség határozható meg.

    A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet.

    Képalkotó vizsgálatok. Nyaki duplex UH vizsgálattal vagy MR angiográfiával a nyaki erek betegségei, CT vagy MR vizsgálatokkal a daganatok vagy az agytörzs rendellenességei diagnosztizálhatók.

    Laborvizsgálatok. A teljes vérképben a vérszegénység és anyagcsere-betegségek, speciális antitest vizsgálatokkal a szifilisz és az immunrendszer betegségei zárhatók ki.

    Hangok és hallás


    Nagyothallás
    A fül részei
    Forrás

    A hangintenzitás pszichoakusztikai megfelelőjét hangerőnek nevezzük, ennek egysége a decibel (dB). A dB értéke relatív, azaz 0 dB nem jelenti a hang hiányát. A hangerő 10 dB-nyi csökkenése még zeneileg képzetlen hallgató által is érzékelhető.
    A hang levegőben vagy vízben hullámként terjed, tehát ritkulások és sűrűsödések formájában. Ezeket a hullámokat a külsőfül összegyűjti és a dobhártya felé továbbítja. A dobhártya másik oldalához kapcsolódó hallócsontlánc (a kalapács, az üllő és a kengyel) továbbítja a rezgéseket az ovális ablakhoz, közben azok amplitúdóját körülbelül 20-szorosára növeli.
    A belsőfül folyadékterében (endolimfa), a Corti-féle szervben a hullámok energiamaximumai állóhullámokat alakítanak ki (hasonlóan ahhoz, ahogy állóhullámok keletkezhetnek egy rezgő kávéscsésze belsejében).
    Az állóhullámok kialakulási helyei a bejutó hang frekvenciájától függenek, ezeket sokezer apró idegvégződés érzékeli és továbbítja agyunk felé, amely hangokként érzékeli őket. A hang tehát a levegőben terjedve a külső hallójáratból a hallócsontokon keresztül jut a belsőfül folyadékterébe. A rezgések ott idegi kisülésekké alakulnak, amelyek az idegek közvetítésével az agyba jutnak, ahol hangokként értelmezzük őket.

    A fülzúgás kezelése

    A fülzúgás alternatív kezelése


    Étrendi kiegészítők közül elsősorban a C-vitamin, az E-vitamin és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztása javasolt. Zsírszegény diéta - a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével - javít a belső fül keringésén. A gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén gyakran javasolt. Az akupunktúra csökkentheti a fülzúgás erősségét. A homeopathiás készítmények szintén hatékonyak lehetnek.

    Néhány esetben a fülzúgás oka kezelhető: a fülzsír eltávolításával, a nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatok kezelésével, a hallószervre káros gyógyszerek elhagyásával, a fertőzések megfelelő antibiotikus kezelésével.

    A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel, vagy a hang elfedhetőségén alapuló maszkoló berendezéssel, antidepresszáns gyógyszerekkel és az ún. "biofeedback" technikával, amely pozitív visszacsatolás útján, a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása által hat.

    A legfontosabb azonban az életmód megváltoztatása (a dohányzás, a kávéfogyasztás és az aszpirin-szedés elhagyása). A rendszeres nyaki torna a nyaki erek keringését javítja: mindenképp ajánlatos.

    A gyógyulás a fülzúgás okától és a beteg által adott érzelmi választól függ. Szubjektív fülzúgás esetén a betegek háromnegyede nem tartja fülzúgását elviselhetetlennek - esetükben a relaxációs technikák segíthetnek. A betegek egy százalékát azonban az állandó, erős zúgás teljes testi-lelki kimerülésbe kergeti, nem ritkán öngyilkossági gondolatokat is ébreszt bennük.

    Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?


    A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

    A külsőfül bőre igen érzékeny terület. A fülzsír bevonja ezt a finom bőrt, savas kémhatást biztosít, mely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását. Szárazon tartja azt, védi a kémiai, mechanikai irritációtól.

    A helyes fültisztításról>>

    Hogyan kerüljük el a nem kívánt hangokat?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A sajnos napjainkra általánossá váló zajszennyezés, a zajos környezet a fülzúgás kialakulásának alapvető rizikófaktora. Emiatt a megelőzés elsősorban a zajkárosodás kiküszöbölését jelenti, munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközök használatát, illetve otthoni környezetünk zajainak lehetőség szerinti minimalizálását. Az egészséges életmód, a középfül- és a felső légutak gyulladásainak elkerülése szintén a megelőzés eszköze lehet.

    (WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész)

    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (12)
    Írta: L. Zoltán
    2014-12-20 11:15
    20 évvel ezelőtt autóbalesetem volt, szerintem azóta sípol a bal fülem. Én is voltam infúzió kúrán kétszer.Vénás értágító injekciót is kaptam amit rendkívül lassan fecskendeztek be.Egyik alkalommal a kedves doktor úr úgy belökte,hogy 10 percig kapkodtam a levegőt, szabályosan halálfélelmem volt.Azóta is sípol a fülem,de csak akkor zavaró ha csend van körülöttem.Az én terápiám Tévézés rádiózás amikor csak lehet.Egyébként rájöttem, hogy a jobb fülemben is tudom bármikor produkálni a hangot a sípolást.A nyaki izmokat kissé megfeszítve előretolom az állkapcsomat és már sípol i, ugyanaz a frekvencián, mint a bal.Tehát valahogy ezt kellene "visszafele" megoldani.Eddig senki nem járt sikerrel.Egy ismerősöm orvosi piócákkal foglalkozik, azt mondta rak a fülem mögé.Hallott már valaki erről?

    Írta: Ildikó66
    2014-12-19 14:55
    Nekem 9 hónapja búg a fülem!!! Sokat javult már, elviselhető, néha már nem is hallom !! Kórházba voltam infulzios kezelésen, nem használt, Diétáztam magvakon éltem.modván a savtól van. Gyomrom kikészült!!!Zajgenerátorom is van TB támogatja, nem hallókészülékes 46000 ft volt.. Hozzájárult a gyógyulásomhoz!!Neten olvastam egy úr használ sóterápiás készüléket amivel becsapta az agyát.. Gondoltam megpróbálom a gyógyászati segédeszköz boltba lehet kapni árammal működik pici zúgóhangot ad ki . beállítottam a nekem megfelelő 9 decibelre, és azóta nyugodtan alszom nem ébredek fel a saját zúgásomra..Szedek még gingó-bilobált.!!! Nekem ez bevált.. Remélem tudtam másnak segíteni.. Áldott Ünnepeket

    Írta: Göncz Erzsébet
    2013-11-13 17:07
    Kb 30-éve zúg a fejem, már megtanultam vele együttélni.Olyan mint egy élettárs már hozzám tartozik.Ami gyógyszert valamikor a kórházban kiirtak, azt mondtaa háziorvos az nekem nem kell.Azóta nem szedek gyógyszert, semmilyet. Hála Istennek ,nincs magasvérnyomásom ,sem cukrom,/igaz nem is méretemNem járok orvoshoz,gyógyteákat iszom,minden féle lóbalzsamot használok ,ha úgy érzem.És köszönöm jól vagyok. Ja még a fokhagyma almaecetet használom.Üdvözlettel mindenkinek.

    Írta: János 74 éves
    2013-09-30 10:42
    1974-ben közúti balesetet szenvedtem és ennek következtében sziklacsonttörésem lett, a jobb fülem hallása teljesen kiesett. Azóta zúgok, búgok, csiripelek, a zúgás erőssége függ a bal fülem által hallott hangok erősségétől. Az orvosok szerint a 8. agyideg sérült.Még most is borzasztóan idegesítő. Fiatalabb koromban előfordult, hogy talán megkéne próbálni fejjel a falnak rohanni, hátha vissza térne a hallásom, illetve megszünne az örökös zaj. Azóta is együtt élek a problémával, meditálok, relaxálok és társaságban nagyon "fülelek" a jó fülemmel és a nagy zajban szájról is megtanultam olvasni. Erős önuralom szükségeltetik.

    Írta: Fülem mint a sasnak!
    2013-01-10 08:53
    Nincs rá megoldás, nekem 2 éve zúg és minden leletem negatív lett. A sok szélhámos megpróbálja lehúzni a kétségbeesett embert, hogy az ő "szuperkúrájától" majd megszűnik vagy csökken.

    Lapozzon a hozzászólások között!