• A fülzúgás okai és kezelése

    A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy-, vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

    Fülzúgás - Objektív és szubjektív panasz

    A fülzúgás a hazai lakosság három-öt százalékát érinti. Két formája létezik: az objektív és a szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást nem csak a beteg, de orvosa is hallhatja, hátterében általában izmok ritmusos összehúzódása vagy turbulens véráramlás áll. A gyakoribb, szubjektív fülzúgás esetében csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat.

    A szubjektív fülzúgás gyakori okai


    • a hallójáratban rekedt fülzsír;
    • fertőzések;
    • a belsőfül képleteinek merevedése, betegségei;
    • kor vagy zajkárosodás okozta halláscsökkenés;
    • halláskárosító gyógyszerek (aszpirin, kinin, egyes vízhajtók és antibiotikumok);
    • nehézfémek;
    • alkohol;
    • Meniere-betegség (rohamokban jelentkező szédüléssel, ismétlődő halláscsökkenéssel, és fülzúgással járó belsőfül betegség);
    • a fejet érő trauma;
    • általános betegségek (szifilisz, magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés);
    • a hallószervet érintő daganatok.

    A szubjektív fülzúgás sokszor jár halláscsökkenéssel. A fülzúgásban szenvedő betegek 90 százalékának idegi, 5 százalékának vezetéses halláscsökkenése van, és a maradék öt százalék rendelkezik normális hallásküszöbbel. Vezetéses halláscsökkenés a külső- vagy a középfül működésének károsodása miatt fellépő halláscsökkenés, idegi halláscsökkenés során pedig a belsőfül vagy annak idegeinek károsodása a halláscsökkenés oka.

    A fülzúgás vizsgálata

    A fülzúgás diagnózisának felállítása, a fej és a nyak együttes vizsgálatát magában foglaló fül-orr gégészeti vizsgálat során történik. Az orvos ilyenkor megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát, nem áll-e fülzsír, fertőzés vagy valamilyen alaki eltérés a panaszok hátterében. Esetleg sztetoszkóppal ráhallgat a nyaki nagy erekre.

    Ezen kívül további vizsgálatokkal egészül ki a diagnosztika.

    Hangvillapróbák. A Rinné- és a Weber-féle tesztek, tájékozódó jellegű vizsgálatok, a halláscsökkenés formájának és súlyosságának megítélésére használatosak.

    A Weber-teszt során, az orvos a hangvillát a homlok közepére helyezi - ha a halláscsökkenés idegi, a hang ekkor a jobban halló fülben hallható; ha vezetéses, akkor a károsodott oldalon hallható hangosabban. A Rinné-teszt során, a vizsgáló a hangvillát a csecsnyúlványra (a fülünk mögött tapintható csontos domborulatra), majd a fülünk elé helyezi. Vezetéses halláscsökkenés esetén a csontvezetés erősebb, mint a légvezetés. Idegi halláscsökkenésben a légvezetés hangosabb, mint a csontvezetés.

    Hirdetések

    Úszáshoz füldugót ajánlanak


    Rendszeresen a hallójáratba jutó klóros uszodai víz hallójárat-gyulladást okozhat. Kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.
    Tanácsok a fülbetegségek elkerülése érdekében>>

    Hallásvizsgálat. A küszöbhallás és beszédértés vizsgálatával a halláscsökkenés formája, annak pontos mértéke, a tényleges hallóképesség határozható meg.

    A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet.

    Képalkotó vizsgálatok. Nyaki duplex UH vizsgálattal vagy MR angiográfiával a nyaki erek betegségei, CT vagy MR vizsgálatokkal a daganatok vagy az agytörzs rendellenességei diagnosztizálhatók.

    Laborvizsgálatok. A teljes vérképben a vérszegénység és anyagcsere-betegségek, speciális antitest vizsgálatokkal a szifilisz és az immunrendszer betegségei zárhatók ki.

    Hangok és hallás


    Nagyothallás
    A fül részei
    Forrás

    A hangintenzitás pszichoakusztikai megfelelőjét hangerőnek nevezzük, ennek egysége a decibel (dB). A dB értéke relatív, azaz 0 dB nem jelenti a hang hiányát. A hangerő 10 dB-nyi csökkenése még zeneileg képzetlen hallgató által is érzékelhető.
    A hang levegőben vagy vízben hullámként terjed, tehát ritkulások és sűrűsödések formájában. Ezeket a hullámokat a külsőfül összegyűjti és a dobhártya felé továbbítja. A dobhártya másik oldalához kapcsolódó hallócsontlánc (a kalapács, az üllő és a kengyel) továbbítja a rezgéseket az ovális ablakhoz, közben azok amplitúdóját körülbelül 20-szorosára növeli.
    A belsőfül folyadékterében (endolimfa), a Corti-féle szervben a hullámok energiamaximumai állóhullámokat alakítanak ki (hasonlóan ahhoz, ahogy állóhullámok keletkezhetnek egy rezgő kávéscsésze belsejében).
    Az állóhullámok kialakulási helyei a bejutó hang frekvenciájától függenek, ezeket sokezer apró idegvégződés érzékeli és továbbítja agyunk felé, amely hangokként érzékeli őket. A hang tehát a levegőben terjedve a külső hallójáratból a hallócsontokon keresztül jut a belsőfül folyadékterébe. A rezgések ott idegi kisülésekké alakulnak, amelyek az idegek közvetítésével az agyba jutnak, ahol hangokként értelmezzük őket.

    A fülzúgás kezelése

    A fülzúgás alternatív kezelése


    Étrendi kiegészítők közül elsősorban a C-vitamin, az E-vitamin és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztása javasolt. Zsírszegény diéta - a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével - javít a belső fül keringésén. A gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén gyakran javasolt. Az akupunktúra csökkentheti a fülzúgás erősségét. A homeopathiás készítmények szintén hatékonyak lehetnek.

    Néhány esetben a fülzúgás oka kezelhető: a fülzsír eltávolításával, a nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatok kezelésével, a hallószervre káros gyógyszerek elhagyásával, a fertőzések megfelelő antibiotikus kezelésével.

    A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel, vagy a hang elfedhetőségén alapuló maszkoló berendezéssel, antidepresszáns gyógyszerekkel és az ún. "biofeedback" technikával, amely pozitív visszacsatolás útján, a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása által hat.

    A legfontosabb azonban az életmód megváltoztatása (a dohányzás, a kávéfogyasztás és az aszpirin-szedés elhagyása). A rendszeres nyaki torna a nyaki erek keringését javítja: mindenképp ajánlatos.

    A gyógyulás a fülzúgás okától és a beteg által adott érzelmi választól függ. Szubjektív fülzúgás esetén a betegek háromnegyede nem tartja fülzúgását elviselhetetlennek - esetükben a relaxációs technikák segíthetnek. A betegek egy százalékát azonban az állandó, erős zúgás teljes testi-lelki kimerülésbe kergeti, nem ritkán öngyilkossági gondolatokat is ébreszt bennük.

    Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?


    A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

    A külsőfül bőre igen érzékeny terület. A fülzsír bevonja ezt a finom bőrt, savas kémhatást biztosít, mely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását. Szárazon tartja azt, védi a kémiai, mechanikai irritációtól.

    A helyes fültisztításról>>

    Hogyan kerüljük el a nem kívánt hangokat?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A sajnos napjainkra általánossá váló zajszennyezés, a zajos környezet a fülzúgás kialakulásának alapvető rizikófaktora. Emiatt a megelőzés elsősorban a zajkárosodás kiküszöbölését jelenti, munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközök használatát, illetve otthoni környezetünk zajainak lehetőség szerinti minimalizálását. Az egészséges életmód, a középfül- és a felső légutak gyulladásainak elkerülése szintén a megelőzés eszköze lehet.

    (WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Savas reflux

    Kerülni kell bizonyos ételeket és italokat, illetve megfelelőkkel helyettesíteni őket.

    Amikor lankad a libidó

    A kezdeti szerelmi viharból épp csak egy szellőcske maradt? Hogyan segítheti elő a vágy fokozását? (X)

    Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Magas rosttartalmú diéta

    A rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (17)
    Írta: méry
    2015-02-25 21:12
    sziasztok... jobb fülem ,úgy 20éve zúg, de ha zsírosabbat eszem akkor jobban ,erre 3 hete a bal fülem elkezdett fájni , kaptam rá kenőcsöt , fülcseppeket , antibiotikumot is , már ott tarttok , hogy fáj még a fülem ,de erős súgással , sípolással megtetőzve ,úgyhogy most sztereóban hallgatom magamat.. versenyeznek melyik súg jobban, elég zavaró, főleg csendben alvás előtt ...

    Írta: Teleki
    2015-02-23 14:56
    Kedves Kinga!Írna bővebben a terápiáról?nemmet@citromail.hu címre,köszönöm.Továbbá ha kérhetek még tanácsokat, megőrülök, hogy lehet ezzel együtt élni, mint valaki írta, hogy már a barátja.ezt nem lehet elviselni!

    Írta: Teleki
    2015-02-23 14:02
    Kedves Kinga!Írna bővebben a terápiáról?teleki@citromail.hu címre,köszönöm.Továbbá ha kérhetek még tanácsokat, megőrülök, hogy lehet ezzel együtt élni, mint valaki írta, hogy már a barátja.ezt nem lehet elviselni!

    Írta: Nicu10
    2015-01-25 10:45
    Nekem lassan 3 éve zúg, kisebb megszakításokkal, de az utóbbi időben folyamatos és egyre rosszabb. De kár is ecsetelnem, tudjátok , hogy miről beszélek... Nagyon megnehezíti a mindennapjaimat (iskola, munka, társasági élet .. ), egy számtalan orvosnál voltam és mindenféle gyógyszert is szedtem már, de semmi hatás .. már tényleg nem tudok mit tenni. Kineziológust próbálta valaki?Már ott tartok, hogy hallókészülék kell, mert a bal fülemre amúgy is rosszul hallok már kiskorom óta, és a jobb fülem sípolásával már tényleg nagyon nehéz... Valaki használ hallókészüléket? A zúgás megmaradna, tudom. De legalább hallanám ha hozzám beszélnek..

    Írta: Kinga70
    2015-01-09 16:03
    Nekem a bal fülem zúgott éveken át, aztán a jobb is, majd megbolondultam, mindent kipróbáltam, de semmi nem segített. Aztán egy amerikai barátom mesélt a HBO-ról, a hiperbár terápiáról, amelynek lényege, hogy nagynyomású oxigént lélegzel be. Találtam itthon egy klinikát, ahol végigcsináltam a terápiát, és csodát tett!

    Lapozzon a hozzászólások között!