• A fülzúgás okai és kezelése

    A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

    A fülzúgás az esetek többségében csak egy-két napig áll fönn, majd spontán elmúlik. Amennyiben ennél hosszabb ideje tapasztalja, mindenképp érdemes orvossal kivizsgáltatni. Az esetek nagy részében ugyanis a fülzúgás a panasz jelentkezését követő 1-2 héten belül tudja maradéktalanul, a mögöttes okot is magába foglalóan gyógyítani, míg a régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség.

    Objektív és szubjektív fülzúgás

    A tinnitus a hazai lakosság három-öt százalékát érinti. Két formája létezik: az objektív és a szubjektív fülzúgás. Az objektív fülzúgást nem csak a beteg, de orvosa is hallhatja, hátterében általában izmok ritmusos összehúzódása vagy turbulens véráramlás áll. A gyakoribb, szubjektív fülzúgás esetében csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat.

    A szubjektív fülzúgás sokszor jár együtt a halláscsökkenéssel (nagyothallással). A betegek mindössze öt százaléka rendelkezik normális hallásküszöbbel, míg az esetek 90 százalékában idegi, 5 százalékában vezetéses halláscsökkenés állapítható meg. Vezetéses halláscsökkenés a külső- vagy a középfül működésének károsodása miatt fellépő halláscsökkenés, idegi halláscsökkenés során pedig a belsőfül vagy annak idegeinek károsodása a halláscsökkenés oka.

    Hirdetések

    A szubjektív fülzúgás okai

    A helyes fültisztításról

    A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül, levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza.

    Bővebben Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

    Fórum Látogatóink a helyes fültisztításról

    A fúlzúgás oka gyakran mindössze a hallójáratban található idegen anyag, elsősorban a fülzsír vagy víz. Az esetek nagy részében a nagyothallásra és a fülzúgásra is megoldást nyújthat a fülzsír szakszerű eltávolítása (míg a nem megfelelő fültisztítás inkább okozója a hallójáratban megrekedt fülzsírnak).

    Szintén nagyon gyakori ok az agyi vérellátási zavar (amely az életkorral járó, idősebb korban jelentkező fülzúgás egyik gyakori okozója) illetve a zajkárosodás (akár egyszeri, pl. koncerten ért vagy petárda által okozottzajterhelésről van szó, akár rendszeres, gyakran munkahelyen tapasztalható zaj okozza) okozta halláscsökkenés, a fülzúgás ennek kísérőtüneteként jelentkezik.

    A fület érintő fertőzések is a gyakori okok közé tartoznak, leggyakrabban középfülgyulladás kapcsán jelentkezhet a panasz. Amennyiben a fülzúgás megjelenéséhez láz is társul, valószínűsíthető a középfülgyulladás diagnózisa. A fülkürthurut vagy hallójáratgyulladás a középfülgyulladáshoz hasonlóan szintén okozhat fülzúgást.

    A fület érintő egyéb betegségek közül kiemelhető az ún. Meniere-betegség, amely rohamokban jelentkező szédüléssel, ismétlődő halláscsökkenéssel, és fülzúgással járó belsőfül megbetegedés. A Wegener granulomatozis betegségre a fülzúgás mellett jelentkező fülfájás, köhögés, esetleg orrvérzés és nehézlégzés utalhat. A belsőfül képleteinek betegség által okozott merevedése vagy a fülben lévő erek károsodása is állhat a panasz mögött. A hallószervet érintő daganatok szerencsére aránylag ritkák.

    Léteznek olyan általános (nem a fület érintő) betegségek is, amelyek járhatnak fülzúgással. Ilyen elsősorban a magas vérnyomás, a vérszegénység, a pajzsmirigy alulműködés, vagy a szifilisz. A fejet érő traumák (agyrázkódás, egyéb sérülések) is a lehetséges okok között szerepelnek.

    Egyes gyógyszerek fogyasztása is járhat mellékhatásként halláskárosodással, például az aszpirin, a kinin, egyes vízhajtók és antibiotikumok. Ezen kívül nehézfém mérgezések vagy a túlzott alkoholfogyasztás is állhat a fülzúgás hátterében.

    Hogyan vizsgálják a fülzúgást?

    A fülzúgás diagnózisának felállítása, a fej és a nyak együttes vizsgálatát magában foglaló fül-orr gégészeti vizsgálat során történik. Az orvos ilyenkor megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát, nem áll-e fülzsír, fertőzés vagy valamilyen alaki eltérés a panaszok hátterében. Esetleg sztetoszkóppal ráhallgat a nyaki nagy erekre. Ezenkívül további vizsgálatokkal egészül ki a diagnosztika.

    A fül anatómiai szerkezete
    A fül anatómiája
    Forrás

    Hangvillapróbák. A Rinné- és a Weber-féle tesztek, tájékozódó jellegű vizsgálatok, a halláscsökkenés formájának és súlyosságának megítélésére használatosak. A Weber-teszt során, az orvos a hangvillát a homlok közepére helyezi - ha a halláscsökkenés idegi, a hang ekkor a jobban halló fülben hallható; ha vezetéses, akkor a károsodott oldalon hallható hangosabban. A Rinné-teszt során, a vizsgáló a hangvillát a csecsnyúlványra (a fülünk mögött tapintható csontos domborulatra), majd a fülünk elé helyezi. Vezetéses halláscsökkenés esetén a csontvezetés erősebb, mint a légvezetés. Idegi halláscsökkenésben a légvezetés hangosabb, mint a csontvezetés.

    Hallásvizsgálat. A küszöbhallás és beszédértés vizsgálatával a halláscsökkenés formája, annak pontos mértéke, a tényleges hallóképesség határozható meg. A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet.

    Képalkotó vizsgálatok. Nyaki duplex UH vizsgálattal vagy MR angiográfiával a nyaki erek betegségei, CT vagy MR vizsgálatokkal a daganatok vagy az agytörzs rendellenességei diagnosztizálhatók. A képalkotó diagnosztikai eljárások menetéről részletesen itt olvashat

    Laborvizsgálatok. A teljes vérképben a vérszegénység és anyagcsere-betegségek, speciális antitest vizsgálatokkal a szifilisz és az immunrendszer betegségei zárhatók ki.

    Hogyan kezelhető a fülzúgás?

    Néhány esetben a fülzúgás oka kezelhető: a fülzsír eltávolításával, a nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatok kezelésével, a hallószervre káros gyógyszerek elhagyásával, a fertőzések megfelelő antibiotikus kezelésével egyszerűen megszüntethető a panasz..

    Amennyiben a fülzúgás idegrendszeri eredetű, értágító gyógyszereket használnak, amely a keringés javításán keresztül hat előnyösen a fülzúgásra.

    A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel, vagy a hang elfedhetőségén alapuló ún. maszkoló berendezéssel, vagy akár antidepresszáns gyógyszerekkel. Az ún. "biofeedback" technika a pozitív visszacsatolás útján, a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása által hat.

    Fülzúgás - Az orvos válaszol

    Gyakori kérdések Az orvos nemrég savós középfülgyulladást állapított meg nálam, ezt követően fülzúgás jelentkezett. Várható-e javulás az értágítótól, vagy van-e egyéb módszer a fülzúgás megszüntetésére. Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész válasza

    Gyakori kérdések Az én koromban bele kell törődnöm a helyzetembe, vagy esetleg van lehetőség a fülzúgás megszüntetésére? Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész válasza

    A legfontosabb azonban az életmód megváltoztatása (a dohányzás, a kávéfogyasztás és az aszpirin-szedés elhagyása). A rendszeres nyaki torna a nyaki erek keringését javítja: mindenképp ajánlatos. A gyógyulás esélye a fülzúgás okától és a beteg hozzáállásától egyaránt függ.

    Szubjektív fülzúgás esetén a betegek háromnegyede nem tartja fülzúgását elviselhetetlennek - esetükben a relaxációs technikák segíthetnek. A betegek egy százalékát azonban az állandó, erős zúgás teljes testi-lelki kimerülésbe kergeti, nem ritkán öngyilkossági gondolatokat is ébreszt bennük.

    A közelmúltban dolgozták ki német kutatók az ún. akusztikus CR (coordinated reset) neuromoduláció módszerét, amely a központi idegrendszer koordinálatlan működésének helyreállítását célozza. Ez a módszer az idegi károsodás által okozott fülzúgás kezelésére használható.

    Bővebben Fülzúgás: van megoldás - Az akusztikus CR neuromoduláció részletesebben

    Étrendi kiegészítők közül elsősorban a C-vitamin, az E-vitamin és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztása javasolt fűlzúgásos panaszok esetén. Zsírszegény diéta - a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével - javít a belső fül keringésén. A gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén gyakran javasolt. Előnyös a rendszeres mozgás, szintén a keringés javításán keresztül javíthat a panaszokon.

    Hogyan kerüljük el a nem kívánt hangokat?

    Fülzúgás - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tartós fájdalom, a fülzúgás vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél, ezért érdemes orvoshoz fordulni.

    A sajnos napjainkra általánossá váló zajszennyezés, a zajos környezet a fülzúgás kialakulásának alapvető rizikófaktora. Emiatt a megelőzés elsősorban a zajkárosodás kiküszöbölését jelenti, munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközök, füldugó használatát, illetve otthoni környezetünk zajainak lehetőség szerinti minimalizálását.

    A fülzsír okozta tinnitus megelőzésében a helyes fültisztítás elsajátítása döntő jelentőségű. Az egészséges életmód, a középfül- és a felső légutak gyulladásainak elkerülése szintén a megelőzés eszköze lehet.

    Bővebben Tanácsok a fülbetegségek elkerüléséhez

    Bővebben Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve? Ellenőrizze!

    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőink: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész és
    Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész, bronchológus
    További felhasznált forrás: orvostkeresek.hu

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Mikor kell figyelni a K-vitamin bevitelre?

    A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ezért bizonyos gyógyszerek szedésekor mértékkel fogyasztható.

    Kérdések a magas vérnyomásról

    Mi a magas vérnyomás? Milyen tünetekkel jár a magas vérnyomás? További kérdések és válaszok.

    Hormonális fogamzásgátlás

    Mikor válik bizonytalanná a hormonális fogamzásgátló hatása? Hogyan pótolható, ha kimaradt egy tabletta?

    Hangszalagbénulás

    Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara.

   •  

    Hozzászólások (18)
    Írta: pantherhunter
    Nekem kb. fél éve kezdett el sípolni a bal fülem, az egyik szombat éjjel, teljesen váratlanul. Néha olyan hangos volt, hogy nem tudtam tőle elaludni. A hallásomat ellenőrizték, azzal nem volt semmi gond, voltam vele orvosnál is, aki felírt valami értágítót, illetve elküldött egy valami mágnesterápiás kezelésre. Persze egyik sem segített. Aztán valahol olvastam a neten, hogy az éjszakai fogcsikorgatás fülsíplást okozhat, mert az állkapocsízület, illetve izom folyamatosan megfeszített/görcsös állapotban van, és ez sugárzik ki a fülre. Csináltattam az alsó fogsoromra egy műanyag éjszakai fogvédőt, amit azóta is használok, és a fülsípolásom elmúlt. Mondjuk érdemes lenne megnézni, hogy néz már ki a fogvédő, lassan csináltatnom kell egy újat, annyira "szétrágtam".

    Írta: méry
    sziasztok... jobb fülem ,úgy 20éve zúg, de ha zsírosabbat eszem akkor jobban ,erre 3 hete a bal fülem elkezdett fájni , kaptam rá kenőcsöt , fülcseppeket , antibiotikumot is , már ott tarttok , hogy fáj még a fülem ,de erős súgással , sípolással megtetőzve ,úgyhogy most sztereóban hallgatom magamat.. versenyeznek melyik súg jobban, elég zavaró, főleg csendben alvás előtt ...

    Írta: Teleki
    Kedves Kinga!Írna bővebben a terápiáról?nemmet@citromail.hu címre,köszönöm.Továbbá ha kérhetek még tanácsokat, megőrülök, hogy lehet ezzel együtt élni, mint valaki írta, hogy már a barátja.ezt nem lehet elviselni!

    Lapozzon a hozzászólások között!