• A külsőfül-gyulladás tünetei és kezelése

        WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész szakorvosjelölt
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész szakorvosjelölt

        A külsőfül-gyulladás orvosi értelemben egy nagy betegségcsoport, melybe a hallójárat és a fülkagyló számos specifikus és nem specifikus gyulladásos kórképe, rendszerbetegségeket kísérő gyulladásos állapota tartozik.

        A külső fül védelmét egy öntisztuló mechanizmus biztosítja, ennek révén a hallójárat egy száraz, egyenletes hőmérsékletű, savas kémhatású, kórokozók megtapadásának, szaporodásának ellenálló üreg.

        Hirdetés

        Víz, mechanikai, kémiai irritáció, allergiás megbetegedés, cukorbetegség, seborrhoeás kórképek, ekcéma, szisztémás bakteriális és vírusfertőzések hatására azonban ez a finom egyensúly felborulhat, baktériumok, gombák telepedhetnek meg, indulhatnak szaporodásnak, a fertőzés hatására gyulladásos változások következnek be, a hallójárat bőre megduzzad, vérbővé válik, váladékozik.

        Hogyan kerülje el a fülbetegségeket?

        Mindennapi, hasznos tanácsok a fülbetegségek elkerüléséhez

        Fájdalom jelentkezik, a duzzanat, váladék hatására füldugulás, halláscsökkenés alakul ki. Az idült forma esetén a tünetek enyhébbek, főleg viszketés, hámlás a vezető tünet. A fülgyulladás időnként fellobban, ilyenkor fokozódik a viszketés, fájdalom, fülfolyás jelentkezhet.

        Kialakulásában elsősorban a helytelen szokások, és a fület érő rendszeres irritáció: a fül piszkálása (ez a leggyakoribb ok), fül bedugaszolása (főleg vattalabdaccsal, amivel a beteg védeni szándékszik a fület), munkahelyi ártalmak (hallójáratba jutó por, gőzök), hallókészülék használata, stb.

        Strandon voltunk...

        Úszáshoz füldugót ajánlanak

        Rendszeresen a hallójáratba jutó klóros uszodai víz hallójárat-gyulladást okozhat. Kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.
        Bővebben

        Gyakran strandolás után jelentkeznek a panaszok, amikor úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan kicsurgatni.

        Hajmosás után is gyakran érzünk hasonlót, amit gyakran tovább súlyosbítunk az „alapos” fülpucolással.

        Ha víz jutott a hallójáratba érdemes minél hamarabb eltávolítani azt, mert a felázott hallójáratbőr sérülékeny, könnyen fertőződik a levegőben normálisan is jelenlévő kórokozókkal és kialakulhat a hallójárat-gyulladás.

        Erős fájdalommal jár a külsőfül-gyulladás

        A külsőfül-gyulladás igen erős fájdalommal jár. Gyakran az éjszakai alvást, pihenést is zavarja.
        Ilyenkor a vizsgálat maga is fájdalmas.

        Sőt a fül, a fülcimpa, a fül előtti terület érintése is fájdalmas lehet. Fülfolyás, halláscsökkenés jelentkezhet. A hőemelkedés, láz ritka, ha mégis előfordul, antibiotikum adását szoktuk javasolni.

        Miért szükséges a szakorvosi vizsgálat?

        Igen fontos annak eldöntése, hogy külső- vagy belsőfül-gyulladásról van-e szó. Ehhez fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, a dobhártyakép megítélése szükséges.

        A fül szerkezete

        Előfordul, hogy a duzzadt hallójárat miatt ez nem kivitelezhető, ilyenkor a kísérő tünetek, a váladék jellege alapján döntünk. Nem ritka azonban a két betegség együttes fennállása sem, amikor a középfülből ürülő váladék fertőzi a hallójáratot.

        A fültisztításról

        Jelenleg elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. A fültisztító azonban gátolja a hámsejtvándorlást, így fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy éppen eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt. Hogyan tisztítsa helyesen a fülét?

        A döntésnek elsősorban a kezelés megválasztásában van szerepe, mert a két betegség kezelése eltérő.

        A külsőfül-gyulladás kezelése

        kezelés a váladék, genny eltávolításával kezdődik. Ez fájdalmas lehet, azonban a betegek nagy része ilyenkor egy kicsit megkönnyebbül.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A beavatkozás nem teljesen fájdalommentes, sőt, sokszor kimondottan fájdalmas, azonban ez a kezelés legfontosabb része: a fültoilette, ami nélkül a betegség elhúzódóvá válik, esetleg idült formába megy át, szövődmények jelentkezhetnek.

        A gyulladás súlyosságától, illetve a kezelőorvos döntésétől függően, a kezelés további része a gyógyszeres gézcsík behelyezése, vagy fülcseppek alkalmazása. Igen fontos a fülvédelem, különösen a víztől kell óvni a gyulladt területet.

        Mindennapos kontrollvizsgálatra szokták hívni a beteget (enyhe esetekben kétnaponta).

        Ilyenkor a cél nem pusztán a gyógyszeres csík cseréje! A legfontosabb szempont a fültoilette elvégzése, a gyulladásos váladék rendszeres eltávolítása.

        Emellett az állapot kontrolálása is, mert a hallójárat-gyulladás esetén nem ritka a makacs, nehezen gyógyuló forma, főleg a gombásfertőzés esetében. Ilyenkor gyakran változtatunk az alkalmazott szereken, és így folytatjuk a kezelést.

        A betegség lefolyása jellemzően 3-5 nap, de sokkal hosszabb is lehet. A külső fül egyensúlya ennél lassabban áll helyre, így a gyógyulás után a fület víztől feltétlenül óvni kell!

        Dr. Piros ZsuzsannaForrás: WEBBeteg
        Orvos szakértőnk: Dr. Piros Zsuzsanna

        Módosítva: 2018.08.05 09:41, Megjelenés: 2017.07.27 07:38
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Férfiegészség

        Férfiegészség

        Tóth András, újságíró

        Meddig lesz egészséges a férfi? 2000 óta javulást tapasztalhatunk.

        Nátha kisbabáknál

        Nátha kisbabáknál

        Szponzorált tartalom

        A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások