Fülzúgás: van megoldás

Dr. Zaránd Rajmund
szerző: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

A felnőtt lakosság 3-5 százalékát érinti a szubjektív, belsőfül- vagy idegrendszer-eredetű krónikus fülzúgás - leggyakrabban a nők panaszkodnak tinnitusra. A különböző okok miatt kialakult tünet sokaknál okoz stresszt, jelent mindennapi problémát, ezáltal jelentősen ronthatja az életminőséget.

Az elmúlt 20 évben az idegrendszer és a belső fül működéséről sok új információt szereztünk, hiszen a vizsgálatok minősége és hozzáférhetősége sokat javult, a PET segítségével az anatómiai elváltozások mellett funkcionális mérések is végezhetőek. Az elektronmikroszkópos technika fejlődése a receptorsejtek és idegsejtek pontosabb megismerését, sejten belüli folyamatainak feltérképezését tette lehetővé.

Az akusztikus CR neuromoduláció

A számos sikeres és sikertelen terápiás próbálkozásainak eredményét összefoglalva német kutatók a jelenleg hozzáférhető egyik leghatékonyabb technológiát dolgozták ki. Az akusztikus CR (coordinated reset) neuromoduláció a központi idegrendszer koordinálatlan működésének helyreállítását célozza.

Elvi alapja, hogy a receptorsejtek pusztulása vagy az idegek degenerációja újfajta nyugalmi mintázatot hoz létre a hallókéregben, ez okozza a beteg által szubjektíven hallott hangot. Ha ennek a hangnak egy változatát speciális technikával – egy kicsiny, MP3 lejátszóhoz hasonló készülékkel – a fülbe vezetjük, akkor az agykéreg mintegy elfogadja nyugalmi mintázatként a kóros állapotot, így a fülzúgás (más néven tinnitus) csökken vagy akár meg is szűnhet. Ehhez több hónapig tartó kezelés, megfelelő kontrollvizsgálatok és készülék beállítás szükséges. A kezelés azokban az esetekben a legsikeresebb, mikor szinuszos keskenysávú fülzúgás a beteg fő panasza.

A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a betegek 30%-a már 12 hetes kezelés után pozitív változásról számol be, 9 hónapos kezelés a betegek 75%-ánál hozott szignifikáns javulást. A kezelés elején a zúgás jellege megváltozhat, ám ez csak átmeneti jelenség.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a 10 éves németországi kutatásokon alapuló innovatív Akusztikus CR-Neuromoduláció hatásos terápiát ígér a tinnitus kezelésében. A hónapokig tartó kezelés és kontrollok hatására a betegek háromnegyede szignifikáns javulásról számolt be, ami jelentősen hozzájárult az életminőségük javulásához a fülzúgás okozta stressz csökkentése által.

Tovább Tanácsok a fülbetegségek elkerülése érdekében

Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Frissítve: 2022.09.06. 04:03, Megjelent: 2012.05.10. 13:11
Címkék: Fülzúgás téma

Cikkajánló

A fülzúgás okai és kezelése

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Fülzúgás
A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.