Fülkürthurut: az átmeneti halláscsökkenés gyakori oka

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fülben hirtelen fellépő nyomásérzet fülkürthurutra utalhat. A betegség a fülkürt, más néven Eustach-kürt akut gyulladása, mely olyan érzést kelt, mintha a fül el lenne dugulva.

Az Eustach-kürt a fül dobüregét az orrüreggel köti össze, és a nyomáskiegyenlítődést szolgálja. Ha ez a vékony cső elzáródik, a fülben negatív nyomás alakul ki.

A fülkürthurut okai

Az orrüreg, a torok és a légutak nyálkahártyája a megfázás és a nátha miatt megduzzad. Mivel a fülkürt nyílása igen keskeny, a nyálkahártya megduzzadása következtében könnyen elzáródhat. Lehet orrmelléküreg-gyulladás vagy megnagyobbodott garatmandula velejárója is. A krónikus fülkürthurut hátterében ritkán orrsövényferdülés vagy orr-garatüregi daganat állhat. Ennek felderítésére az orvos orr-garatüregi endoszkópos vizsgálatot végez.

Tünetek

Mindannyian ismerjük, milyen érzés, mikor hegynek felfelé vagy repülőn utazunk. A fülkürthurut pontosan ugyanilyen tünetekkel jár. A hallás tompul, nyomásérzés, pulzáló fülzúgás, pattogás is jelentkezhet. A betegség ritkán okoz fájdalmat, ha mégis, akkor is csak enyhe fájdalom léphet fel. A halláscsökkenés miatt viszont kellemetlenségekkel jár.

A fülkürt elzáródásához vezethet a fülkürt krónikus funkciózavara is. Ha a fülkürthurut miatt a fül negatív nyomása tartósan fennáll, és a betegséget nem kezelik, szövődményként középfülgyulladás léphet fel.

Annak megállapítására, hogy a dobüregben valóban negatív nyomás alakult-e ki, hallásvizsgálatot szoktak végezni. Ennek része az audiogram, vagyis a hallásgörbe és a tympanogram, azaz a dobüregi nyomás mérési eredményeinek kiértékelése.

A fülkürthurut kezelése

Orrspray-k alkalmazhatók a betegtájékoztató utasításainak megfelelően, illetve antihisztaminok.

Ha a nátha már elmúlt, és a fül-orr-gégész megállapította, hogy fülkürthurut okozza a tüneteket, javasolhatja önnek, hogy végezzen Valsalva-manővert, mellyel megpróbálhatja megnyitni a fülkürtöt. Ennek kivitelezése a következőképpen néz ki: óvatosan meg lehet próbálni zárt szájjal, befogott orrnyílásokkal levegőt préselni a fülbe, ez megnyithatja az elzáródott Eustach-kürtöt. Néhányszor meg lehet ismételni a gyakorlatot, de csak óvatosan, és ne vigyük túlzásba!

A fül anatómiája

A fül anatómiailag három jól elkülöníthető részből áll: a külső, a közép- és a belső fülből.

A külső fül egy része szabad szemmel is jól látható. Amikor belenézünk a fülbe, akkor egy vak járatként látjuk. Ennek a végén helyezkedik el a dobhártya, mely a külső fület a középfültől választja el.

A középfülben találhatók a hallócsontocskák, melyek a levegő rezgéseit vezetik tovább a belső fül felé. A középfülgyulladás kialakulásának megértéséhez fontos azt is tudni, hogy a középfül egy járaton keresztül összeköttetésben van a garattal.

A középfül után következik a belső fül, a kettő között kettő, egy-egy kis hártyával lezárt ablakocska van. A belső fülben találhatók az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek.

Tovább Nézze meg ábrán is médiatárunkban!

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Dr. Dewes
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Fül-orr-gége Központ - Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.