Az érbetegség az egész szervezetet érinti. Súlyos szövődményekkel, például szívinfarktussal, szélütéssel, érszűkülettel járhat.1

A hazai halálozás leggyakoribb oka.2

Törődjön erei egészségével, mérje vérnyomását és vegyen részt koleszterin és vércukor szűrésen!

Kezelje a kockázati tényezőket, hogy megvédhesse ereit!

Egészségtippek

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és megkeményedésével járó betegség.

Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a koleszterincsökkentők?

Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely előrehaladott stádiumban az artériákat oly mértékben beszűkíti, hogy az általuk ellátott szervek, illetve szövetek oxigénhiányossá válnak, végső esetben elhalhatnak.

Alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső oldalán plakkokat képeznek.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

A szív- és érrendszeri megbetegedések - a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség - halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

Hogyan történjen az otthoni vérnyomásmérés?

Vérnyomásmérés során gyakran furcsa számok jönnek ki, és van egy olyan érzésem, hogy nem jól mérem magamnak. Hogy kell rendesen megmérni házilag a vérnyomásomat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

A magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le kell mondani a dohányzásról, és sokat kell mozogni, hogy ezzel is csökkentsék a bejutó zsírok mennyiségét, valamint hogy elégessék a felesleget.

További tartalmak

A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát Dr. Kósa Éva, belgyógyász, angiológus - Oxygen Medical

Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

Így növeli a dohányzás az érelmeszesedés kockázatát Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg

Az érelmeszesedésnek (arteriosclerosis) különféle rizikófaktorai vannak. Ezek legtöbbje az életmódunkból adódik. A legnagyobb kockázatot jelentő tényezők egyike a dohányzás, melynek központi szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában.

Lassítsa szájápolással is az érelmeszesedést! Dr. Záborszky András, fogorvos - Oxygen Fogászat

Fogmosás, szájápolás és rendszeres fogorvosi vizit – kutatások szerint az fogak és az íny egészségének megőrzése az ereknek is jót tesz. Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa az összefüggésekről beszélt.

12 szívtünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni! Cs. K., fordító - WEBBeteg

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg

Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a kockázatát hordozzák magukban. Az érkárosodások közül az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb forma az érszűkület.

Mit tehetünk a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében? Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó állapotokhoz.

Szívbetegség és sportolás Dr. Nagy Gabriella, kardiológus - WEBBeteg

A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel.

A szívinfarktus okai, rizikófaktorai Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége igen, illetve kiiktatható.

Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg

A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - WEBBeteg

Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.

Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg

A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez vagy karbantartásához akkor is, ha Ön már vérnyomáscsökkentőket szed.

Magas vérnyomás - A leggyakrabban feltett kérdések Dr. Tislér András - Hypertonia

A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott. Sok esetben egy rutin vérnyomásmérés során derül fény a magasvérnyomás-betegségre, amely addigra - panaszok jelentkezése nélkül - már jelentős károsodást okozhatott az érrendszerben.

A magas vérnyomás szövődményei Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg

A kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodását, az emlékezését és a tanulási képességét, valamint szellemi leépülés is gyakrabban alakul ki hipertóniás betegeknél. Milyen szövődményei lehetnek még?

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg összeállítás

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint? Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - WEBBeteg

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

Magas koleszterin-, magas húgysavszint, cukorproblémák - Milyen diéta ajánlott? Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg

"Orvosaim szerint kezdődő cukorbetegségem van, a koleszterinszintemmel és a húgysavszintemmel is gondok vannak. Milyen étrendet javasol?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes.

Az ideális testsúly Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg

Az emberek nagy része általában nem elégedett sem a testtömegével, sem a testalkatával. Létezik azonban az ideális testsúly kiszámításának egy olyan, szakemberek által felállított képlete, amely valóban hozzásegít minket az egészségünk megőrzéséhez.

Edzésterv kezdő sportolóknak Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg

Cikkünkben mindenki megtalálja a számára ideális edzéstervet, mely céljainak és időbeosztásának is megfelel.

Milyen betegségekkel áll összefüggésben a mozgáshiány? Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg

Az elhízás folyamatosan növekvő problémát jelent a világban. Az állapot kialakulásáért részben az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé, ugyanakkor döntő szerepet játszik a mozgáshiány is - szervezetünknek elegendő mozgásra van szüksége ahhoz, hogy optimálisan és egészségesen láthassa el feladatát.

Szív-érrendszer teszt Teszt kitöltése
Pulzusszám teszt Teszt kitöltése
Optimális vérnyomás Teszt kitöltése
Érbetegség teszt Teszt kitöltése
KardioNapló Vérnyomáskontroll
otthonából Egy okos társsal a magas vérnyomás ellen
Töltse le
mielőbb!
Ingyenesen letölthető app a Magyar Hypertonia Társaság által fejlesztve.
A KardioNapló alkalmazás létrejöttét a Sandoz Hungária Kft támogatta.