A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna frissítve: 2022.04.27.

A szív- és érrendszeri megbetegedések - a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség - halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

Nagy a szívinfarktus bekövetkeztének kockázata azoknál az embereknél, akik cukorbetegségben szenvednek, van kimutatható érelmeszesedésük, illetve több egyéb kockázati tényező (túlsúly, dohányzás, magas vérnyomás, vesebetegség stb.) halmozottan fordul elő.

Legfontosabb teendők:

 • dohányzás mellőzése
 • rendszeres fizikai aktivitás: legalább 30 perc naponta
 • zöldségben gazdag, teljes kiőrlésű pékárut tartalmazó étrend, a zsírfogyasztás mérséklése
 • elhízás kerülése
 • vérnyomás legyen 140/90 Hgmm alatt
 • az összkoleszterin legyen 5 mmol/l alatt.

A szív- és érrendszeri megbetegedés szempontjából nagy kockázatú személyeknél szigorúbbak a célértékek:

 • 130/80Hgmm alatt legyen a vérnyomás,
 • összkoleszterin legyen 4,5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin (a "rossz" koleszterin) 2,5 mmol/l alatt, sőt lehetőleg 1,8 mmol/l-ig kell csökkenteni,
 • az éhgyomri vércukor legyen 6 mmol/l alatt.

Ilyen, igen nagy kockázatú állapot lehet az a meglévő koronáriabetegség, amihez kapcsolódik

 • cukorbetegség,
 • metabolikus szindróma,
 • erős dohányzás,
 • krónikus vesebetegség,
 • perifériás érbetegség.

Akut korona szindróma, iszkémiás stroke, kritikus végtagiszkémia jelenléte esetén az összkoleszterin célértéke kevesebb mint 3,5 mmol/l, az LDL-koleszterin célértéke kevesebb mint 1,8 mmol/l.

A 10 éven belüli halálos szív- és érrendszeri esemény kockázatának mértékéről egy alapos kikérdezés és néhány vizsgálat után a háziorvos véleményt tud mondani. Léteznek olyan táblázatok, amelyek több százezer személy feldolgozott adatain alapulnak, és ezeknek a segítségével bizonyos, egyénre vonatkozó kockázatokra következtethetünk. Amennyiben ez az érték eléri, vagy meghaladja az 5 százalékot, nagy kockázatról beszélünk.

Testsúlycsökkentés, rendszeres testmozgás

A dohányzás elhagyásának szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni, akár speciális gyógyszeres kezelés igénybevételével is. Ha a testtömegindex 30 felett van, mindenképpen testsúlycsökkentés szükséges. A testtömegindex kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével, ez jó közelítéssel átlagos testalkatú felnőtteknél segít megbecsülni a tápláltsági állapotot.

Testtömegindex (kg/m²)

Testsúlyosztályozás

< 16

súlyos soványság

16 – 16,99

mérsékelt soványság

17 – 18,49

enyhe soványság

18,5 – 24,99

normális testsúly

25 – 29,99

túlsúlyos

30 – 34,99

I. fokú elhízás

35 – 39,99

II. fokú elhízás

≥ 40

III. fokú (súlyos) elhízás

(WHO)

Fontos azonban figyelembe venni a haskörfogatot is: férfiaknál 102 cm alatti, nőknél 88 cm alatti értékre kell törekedni.

A rendszeres, napi 30 perces, közepes intenzitású testmozgásnak kimutathatóan kockázatcsökkentő hatása van. Érdemes a lift helyett a lépcsőt használni, egy-két buszmegállónyi távolságot gyalog megtenni. Olyan sporttevékenységet érdemes választani (pl.: intenzív gyaloglás, kirándulás, úszás, kerékpározás, tánc, labdajátékok stb.), amely örömet okoz, és lehetőleg családdal, barátokkal együtt végezhető, hiszen egymást bátorítva könnyebb átlendülni a holtpontokon.

Amennyiben komolyabb edzést tervez valaki, a háziorvos és sportszakember tanácsát is érdemes kikérni. A jól kivitelezett mozgásprogram "mellékhatása" a testsúly csökkenése, és a javuló önbizalom.

Ha nem sikerül a kívánt koleszterin-, vércukor- vagy vérnyomásértéket életmód-változtatással elérni, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van, de a gyógyszeres terápia sem elegendő önmagában, az életvitel megváltoztatása ez esetben is ugyanolyan fontos.

Gyógyszeres terápia megkezdése előtt mindig egyeztessen kezelőorvosával!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra...

Ismerje fel időben! - A szívinfarktus korai jelei

Szívinfarktus esetén minden pillanat számít! Ha a legcsekélyebb gyanú is felmerül, azonnal hívjon mentőt!

Második infarktus - megelőzhető?

Elképzelni is nehéz azt, milyen érzés, amikor valakinek szívinfarktusa van: ezt tényleg csak azok tudják, akik át is élték. Ők viszont nagyon sokan...

Hogyan állapítja meg orvosunk az infarktust?

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

Az életkor előrehaladtával az érelmeszesedés kockázata folyamatosan nő. A verőerek fala megvastagszik, szűkül az ér átmérője, mely akár a vér...

Mi történik pontosan, amikor szívinfarktusa van valakinek?

A szívünk folyamatosan dolgozó, speciális szerkezetű izomsejtekkel rendelkező szerv, átlagosan percenként 60-80 összehúzódással és elernyedéssel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.