• A szív és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

    Szerző: WEBBeteg

    A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

    Nagy a szívinfarktus bekövetkeztének kockázata azoknál az embereknél, akik cukorbetegségben szenvednek, van kimutatható érelmeszesedésük, illetve több egyéb kockázati tényező (túlsúly, dohányzás, magasvérnyomás, vesebetegség, stb.) halmozottan fordul elő.

    Legfontosabb teendők:

    •    dohányzás mellőzése
    •    rendszeres fizikai aktivitás - legalább 30 perc naponta
    •    zöldségben gazdag, teljes kiőrlésű pékárut tartalmazó étrend, mérsékelt zsírfogyasztással
    •    elhízás kerülése
    •    vérnyomás legyen 140/90 Hgmm alatt
    •    az összkoleszterin legyen 5 mmol/l alatt

    Hirdetés

    A szív- és érrendszeri megbetegedés szempontjából nagy kockázatú személyeknél szigorúbbak a célértékek:

    •    130/80Hgmm alatt legyen a vérnyomás,
    •    összkoleszterin legyen 4,5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin (a "rossz" koleszterin) 2,5 mmol/l  alatt, sőt lehetőleg 1,8 mmol/l -ig kell csökkenteni,
    •    az éhgyomri vércukor legyen 6 mmol/l alatt

    A 10 éven belüli halálos szív- és érrendszeri esemény kockázatának mértékéről egy alapos kikérdezés és néhány vizsgálat után a háziorvos véleményt tud mondani. Léteznek olyan táblázatok (pl: http://szeretemazeletem.hu/cikkek/sziv--es-errendszeri-kockazatbecslo-tablazat), amelyek több százezer személy feldolgozott adatain alapulnak, és ennek segítségével bizonyos, egyénre vonatkozó kockázatokra következtethetünk. Amennyiben ez az érték eléri, vagy meghaladja az 5 százalékot, nagy kockázatról beszélünk.

    Testsúly-csökkentés, rendszeres testmozgás

    A dohányzás elhagyásának szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni, akár speciális gyógyszeres kezelés igénybevételével is. Ha a testtömeg-index 30 felett van, mindenképpen testsúlycsökkentés szükséges. A testtömeg index kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével, ez jó közelítéssel átlagos testalkatú felnőtteknél segít megbecsülni a tápláltsági állapotot.

    Testtömegindex (kg/m²)

    Testsúlyosztályozás

      < 16

      súlyos soványság

      16 – 16,99

      mérsékelt soványság

      17 – 18,49

      enyhe soványság

      18,5 – 24,99

      normális testsúly

      25 – 29,99

      túlsúlyos

      30 – 34,99

      I. fokú elhízás

      35 – 39,99

      II. fokú elhízás

      ≥ 40

      III. fokú (súlyos) elhízás

    (WHO)

    Fontos azonban figyelembe venni a haskörfogatot is: férfiaknál 102 cm alatti, nőknél 88 cm alatti értékre kell törekedni.

    A rendszeres, napi 30 perces, közepes intenzitású testmozgásnak kimutathatóan kockázatcsökkentő hatása van. Érdemes a lift helyett a lépcsőt használni, egy-két buszmegállónyi távolságot gyalog megtenni. Olyan sporttevékenységet érdemes választani (pl.: intenzív gyaloglás, kirándulás, úszás, kerékpározás, tánc, labdajátékok stb.), amely örömet okoz, és lehetőleg családdal, barátokkal együtt  végezhető, hiszen egymást bátorítva könnyebb átlendülni a holtpontokon.

    Amennyiben komolyabb edzést tervez valaki, a háziorvos és sportszakember tanácsát is érdemes kiérni. A jól kivitelezett mozgásprogram "mellékhatása" a testsúly csökkenése, és a javuló önbizalom.

    Ha nem sikerül a kívánt koleszterin, vércukor, vagy vérnyomás értéket életmód-változtatással elérni, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van, de a gyógyszeres terápia sem elegendő önmagában, az életvitel megváltoztatása ez esetben is ugyanolyan fontos.

    Gyógyszeres terápia megkezdése előtt mindig egyeztessen kezelőorvosával.

    (WEBBeteg)

    A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

    Módosítva: 2014.09.28 05:17, Megjelenés: 2014.09.28 05:17
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

    A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    A szívelégtelenség típusai

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

    Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

    Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Főleg a nőkre jellemző, hogy jéghidegre is le tud hűlni a lábuk.

    A délutáni alvás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát

    A délutáni alvás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Régóta ismert tény, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek. Az emberi egészségre gyakorolt, konkrét, pozitív hatásait több tudományos vizsgálat is alátámasztja.

    Szív- és érrendszeri megbetegedések: kockázati tényezők

    A halálozási statisztikák első helyén továbbra is a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. Annak ellenére, hogy már életmódunk számos tényezőjéről bebizonyosodott: igenis szorosan összefüggnek a betegségek kialakulásával, hajlamosak vagyunk legyinteni ezekre – mondván: ez minket úgysem érint.

    Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

    Az életkor előrehaladtával az érelmeszesedés kockázata folyamatosan nő. A verőerek fala megvastagszik, szűkül az ér átmérője, mely akár a vér áramlásának csökkenéséhez vezethet, illetve a sérült érfalon vérrög alakulhat ki, mely akár az ér teljes elzáródását is okozhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.