Lassítsa szájápolással is az érelmeszesedést!

szerző: Dr. Záborszky András, fogorvos - Oxygen Fogászat
megjelent:

Fogmosás, szájápolás és rendszeres fogorvosi vizit – kutatások szerint az fogak és az íny egészségének megőrzése az ereknek is jót tesz. Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa az összefüggésekről beszélt.

Hivatalos bizonyíték az összefüggésekről

A Kolumbia Egyetem folyt az a kutatás, amelynek eredménye szerint a javuló szájhigiénia – különös tekintettel a fogíny egészségére – lassítja az érelmeszesedés tüneteinek megjelenését. A Journal of the American Heart Association című lapban megjelent cikk szerint azért igazán fontos ez az megállapítás, mert az érelmeszesedés állapota párhuzamos mind a periodontális betegségekkel, mind az íny bakteriális állapotával. A kutatás vezetői szerint most született meg az első hivatalos eredmény, amely ezt bizonyítja.

A tudósok 420 felnőttet vizsgáltak, akik valamennyien az Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology nevű kutatás részesei voltak. Valamennyiüknél - összesen 5008 mintán - feltérképezték a periodontális fertőzések helyzetét. Tizenegy, valóban fogágy-betegségeket okozó baktériumtörzset, és másik hét baktériumtörzset vizsgáltak kontrollként. Az érelmeszesedés és az artériák állapotáról speciális ultrahang segítségével kaptak képet. A hároméves utánkövetéses időszakban bebizonyosodott, hogy ha sikerült javítani a fogágy, az íny egészségét, és csökkenteni a fogágy betegségeit okozó baktériumok számát, az lassította az érelmeszesedés folyamatát. Az összefüggés pedig fordítva is megfigyelhető: a rosszabb szájhigiénia felgyorsította az erek szűkülésének folyamatát.

Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

Az életkor előrehaladtával az érelmeszesedés kockázata folyamatosan nő. A verőerek fala megvastagszik, szűkül az ér átmérője, mely akár a vér áramlásának csökkenéséhez vezethet, illetve a sérült érfalon vérrög alakulhat ki, mely akár az ér teljes elzáródását is okozhatja. Érelmeszesedés és szívroham - a megelőzés lehetőségei

Az ínygyulladás veszélyes következményei

Az ínygyulladás legvalószínűbb, ismert következménye a fogvesztés. Ugyanakkor már az bizonyított, hogya gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás és szív-érrendszer állapota közti összefüggés már régóta vizsgálják. Az már korábban kiderült, hogy a gyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladásmajdnem megduplázza az érbetegségek, a strokekockázatát is.

Összefügg a szájhigiénia és a koraszülés?

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky András, az Oxygen Medical fogorvosa a terhes nők szájhigiéniájának jelentőségére is felhívta a figyelmet. Összefügg a szájhigiénia és a koraszülés?

A romlás megelőzhető

Dr. Záborszky András, az Oxygen Fogászat fogorvosa szerint bár az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, sok felnőtt egyáltalán nem ismeri ezt az összefüggést. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás.

A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosás, valamint a speciális eszközök, így például a fogköztisztító kefe, a fogselyem használata. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is. A szakember akár orvosi megoldásokkal is visszafordíthatja a már kialakult gyulladást.

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

A fogmosás gyakran személyre szabott és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában. Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

(Oxygen Fogászat - Dr. Záborszky András, fogorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Agyi érelmeszesedés

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

A koszorúérműtét (bypass-műtét)

A koszorúérműtét vagy bypass-műtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem...

Fordítsunk gondot fogainkra az ünnepek alatt is!

Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és...

Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai

Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a...

Milyen gyakran ellenőriztesse vérnyomását?

A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott, sokszor már korábban is. Ha Ön egészséges és korábban normális...

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.