Edzésterv kezdő sportolóknak

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Cikkünkben mindenki megtalálja a számára ideális edzéstervet, mely céljainak és időbeosztásának is megfelel.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Ha folyton időhiánnyal küzd, bizonyára nehezen tudja elképzelni, hogy a rendszeresen mozogás mindennapjai részévé válhat. Ebben az esetben konkrét tervre és időbeosztásra van szüksége. Ha előre eltervezi, melyik napszakban, mikor szakít időt a sportra, sokkal könnyebben tudja majd tartani magát elhatározásához.

Rendkívül fontos, hogy ne követeljen túl sokat magától. Ellenkező esetben úgy érezheti, hogy eredménytelenek erőfeszítései, és emiatt elmehet a kedve a sporttól. Ha valami nem pont úgy alakul, ahogy tervezte, akkor se adja fel, ne feledje, hogy minden kezdet nehéz!

Ne Gyújts Rá! Világnap, 2012. november 15.
A Ne Gyújts Rá! Világnapon közel 4 évtizede arra kérjük a dohányosokat, hogy ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor másnap és később se nyúljanak ismét a cigarettához. Ne Gyújts Rá! Világnap.

Első lépés: Tűzzön ki egy célt maga elé! Azt is döntse el, mikorra akarja megvalósítani, egy hét múlva, egy hónap múlva, stb.

Második lépés: Nagyon fontos a fokozatosság, kezdő sportolóként ne várjon el magától élsportolói teljesítményeket!

Harmadik lépés: Döntse el, mennyi időt tud a sportra szánni! Hetente legalább kétszer sportoljon. Minél többet edz, annál jobb!

Maximális szívfrekvencia: a pulzusát legpontosabban egy pulzusmérő segítségével ellenőrizheti. Általános szabály, hogy a legmagasabb pulzusszám percenként nem lehet több mint 220 mínusz az években számított életkora. Ha például Ön 30 éves, maximális szívfrekvenciája 220 - 30, azaz 190 lehet.

Nagyon fontos, hogy ha valamilyen betegségben szenved, mielőtt elkezdene sportolni, kérje ki orvosa véleményét!

Ne Gyújts Rá! Világnap, 2012. november 15.
Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Amerikában végzett tanulmány szerint az inaktív, mozgásszegény életmódot folytató emberek esetében, a hirtelen elkezdett testi megerőltetés 30-szorosára emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emellett sokkal nagyobb a sportsérülések veszélye, például ízületi szalag szakadása, izomszakadások, rándulások. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

A következőkben sorra vesszük azt a három okot, amiért a legtöbben elkezdenek sportolni. Megtudhatja, hogy az Ön céljainak, milyen mozgásforma felel meg.

1-es típus: Mozogjon egy kicsivel többet!

Célkitűzés: Egyszerűen jobban akarom érezni magam a bőrömben, energikusabb szeretnék lenni!

A megoldás: Sok mozgás a szabad levegőn. Ideális sportágak: futás, úszás, tenisz, tollaslabda, Pilates, Thai-chi, minigolf, tánc, jóga, frizbi, túrázás, séta, biciklizés.

2-es típus: Fokozza erőnlétét!

Célkitűzés: Feltétlenül meg akarok szabadulni pár fölösleges kilótól, újra jó formában akarok kerülni!

A megoldás: Kombinálja az állóképesség-javító és erősítő gyakorlatokat! Ezek kiválóan alkalmasak zsírégetésre és izomépítésre. A hason, a combokon és a fenék környékén lerakódott zsírpárnáktól így gyorsan megszabadulhat. Arra figyeljen, hogy az erősítő gyakorlatokat csak fokozatosan vezesse be edzésprogramjába, fitnesztermekben erre remek lehetőség nyílik. Az állóképesség javítására kiválóan alkalmas a séta, a futás vagy a kocogás.

3-as típus: Szabaduljon meg a betegségtől!

Célkitűzés: A magas vérnyomásom szeretném csökkenteni gyógyszerszedés nélkül, miközben élvezem a mozgás örömét.

A megoldás: Kitartást igénylő sportok.

A szervezet a terhelésre a vérnyomás emelkedésével reagál. A rendszeres edzés javítja a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességét. Azaz megterhelés hatására csekélyebb mértékű vérnyomás-emelkedés lesz tapasztalható a nyugalmi értékekhez viszonyítva. Megfelelő választást jelentenek az olyan dinamikus sportágak, amelyek számos izomcsoportot megdolgoztatnak. Természetesen ne hagyja abba a gyógyszerszedést saját felelősségére, amint elkezd sportolni! Ha vérnyomásproblémáit gyógyszeres kezeléssel tartották kordában, beszéljen előbb orvosával, aki eldönti, hogy elég-e a dózison változtatni, másik szerre kell-e átállni, esetleg abbahagyható-e a gyógyszeres kezelés.

(WEBBeteg - B. M., Forrás: apotheken-umschau.de)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.