• Laparoszkópos rekeszsérvműtét - Hogyan zajlik? Mikor szükséges?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus szakorvos

    Amennyiben a rekeszsérv által okozott refluxos panaszok a konzervatív kezelés (savcsökkentő gyógyszerek, életmódváltás) mellett is fennállnak, a rekeszsérv műtéti kezelése hozhat tartós javulást. Ezt az operációt napjainkban laparoszkópos úton, kis lyukakon keresztül bevezetett eszközökkel végzik.

    A téma cikkei - Rekeszsérv

    2/1 A rekeszsérv tünetei és típusai
    2/2 A laparoszkópos rekeszsérvműtét

    Rekeszsérvről akkor beszélünk, ha a gyomor egy része a mellkast és hasüreget elválasztó rekeszizom fölé kerül, a nem kellően záró rekeszszárak között. Ez minden alkalommal gyomorsav nyelőcsőben való visszaáramlásával, refluxszal jár együtt. A sav visszaáramlása panaszokat okoz, általában szegycsont mögötti fájdalmat, égő, maró érzést, keserű szájízt, de rekedtséget, sőt ritkán akár asztmás tüneteket is kiválthat.

    A nagy méretű rekeszsérv (a gyomor jelentős része, ritkán egésze is fent lehet a mellüregben) helyet követel magának a mellüregben a tüdő és szív terhére és légszomjjal járhat. A mellüregben lévő gyomorrész ürülése zavart szenved, mely nyelési zavarban, hányásban is jelentkezhet. A tartós gyomorsav visszaáramlás nyelőcső nyálkahártya elváltozást, esetleg nyelőcső daganatot is okozhat.

    Hirdetés

    A rekeszsérv magától nem gyógyul meg, csak műtéttel

    A rekeszsérv által okozott panaszok enyhíthetőek savcsökkentő szerekkel, mint pl. a protonpumpagátlókkal. Ezen gyógyszerek hatására bár a visszaáramlás nem szűnik meg, de a visszaáramló tartalom nem lesz savas jellegű, ezért kevesebb panaszt okoz.

    Emellett gyomorürülést elősegítő gyógyszert is lehet szedni, valamint segíthet a tünetek enyhítésén, ha gyakrabban, kisebb mennyiségben étkezünk és lefekvés előtt két órával már nem eszünk, vagy iszunk, hiszen a fekvő testhelyzet elősegítheti a visszaáramlást, mely kifejezettebb lehet teli gyomor esetében. Segíthet még a visszaáramlás elleni küzdelemben az ágy fejvégének megemelése is.

    Bővebben A reflux kezelése: gyógyszerek, életmódváltás és műtét

    Mire számíthatunk?

    Ha rekeszsérv, illetve reflux betegség esetében a maximális konzervatív kezelés mellett is panaszok állnak fenn, vagy a beteg nem kíván élete végéig savcsökkentőt szedni, akkor műtét jöhet szóba.

    A mai modern sebészet idejében ezt a műtétet laparoszkópos úton végezzük el. Ez egy úgynevezett kulcslyuk sebészeti eljárás, ami azt jelenti, hogy a hasüreg megnyitása nélkül, kis lyukakon keresztül bevezetett kamera és manipuláló eszközök segítségével el tudjuk végezni a műtétet.

    A műtét célja, hogy a gyomorsav visszaáramlását, a refluxot meggátoljuk és ezáltal a tünetektől megszabaduljunk. Jól sikerült műtét esetében a korábban állandóan szedett gyógyszerek elhagyhatók és tartósan, sőt véglegesen megszabadulhatunk a fent leírt tünetektől. A reflux által okozott nyálkahártya elváltozások visszafordulnak, a rosszindulatú daganattá fajulás veszélye megszűnik.  

    A műtét egy közepesen nagy műtétnek számít, kb. másfél-két óráig tart és természetesen altatásban történik. A szövődmények ritkák, melyek közül a leggyakoribb az átmeneti vagy ritkán tartósabb nyelési nehezítettség. Ritkán, több száz műtét esetében egyszer-egyszer előfordulhat melléksérülés, hasüregi vérzés, mely miatt konverzióra, a laparoszkópos műtét nyitott műtétté való átváltására, a hasüreg megnyitására lehet szükség. Minden kulcslyuk sebészeti, laparoszkópos műtét esetében felléphet olyan nem várt helyzet, pl. anatómiai eltérésből fakadóan, mely miatt a biztonság érdekében nyitottan kell a műtétet folytatni.

    A laparoszkópos rekeszsérvműtét menete

    A laparoszkópos kamerát és manipuláló eszközöket a hasfalon ejtett, kicsiny metszéseseken keresztül vezetjük be a hasüregbe. Általában 5 ilyen kis nyílásra van szükség, négy darab 1 cm és egy fél cm-es metszést ejtünk.

    Az első nyíláson keresztül egy erre kifejlesztett tompa végű tűt (Veres tű) vezetünk be, ennek segítségével felfújjuk a hasüreget szén-dioxiddal, melynek szerepe abban van, hogy teret, helyet képezzen a hasüregben, ahol operálni, manipulálni tudunk. Ezen köldök körüli nyílás megnagyobbítását követően egy 1 cm átmérőjű, úgynevezett portot vezetünk be és ezen keresztül bevezetjük a kamerát, melyben fényforrás is van, ekkor a hasüregi kép egy monitoron jelenik meg. Ezt követően segédnyílásokat ejtünk és portokat helyezzük be a hasüregbe a kamera képe segítségével a szem ellenőrzése mellett, hogy ne okozzunk nem kívánt melléksérülést. Az ideálisan megválasztott 4-5 kicsiny nyíláson keresztül bevezetjük az eszközöket. A máj bal lebenyét jobb oldalról bevezetett legyező eltartóval eltartjuk a műtéti területtől. A többi segédnyíláson keresztül bevezetjük a további eszközöket.

    Felkeressük és kipreparáljuk a rekeszszárakat, a gyomor mellkasban elhelyezkedő részét is kipreparáljuk, körüljárjuk és fokozatosan visszahúzzuk a hasüregbe, közben oldjuk a kitapadásokat, összenövéseket. A nyelőcső alsó harmadát is kellően körüljárjuk „mobilizáljuk”, hogy a hasüregbe visszahelyezhetővé váljon. Fontos, hogy a nyelőcső alsó szakasza kényelmesen a hasüregbe, a rekeszizom alá kerülhessen, hiszen ide tervezzük elkészíteni a mandzsettát, ami szelepszerűen meggátolja majd később a savas tartalom visszaáramlását, refluxát.

    A gyomor lép felé eső részét is körüljárjuk, mobilizáljuk a léphez vezető erek ellátásával, lezárásával. A rekeszszárakat, amelyek között normál esetben is áthalad a nyelőcső a mellüregből a hasüregbe, öltésekkel összehúzzuk akkorára, hogy a rekeszizmon lévő nyílás ideális méretű legyen és a nyelőcső kényelmesen átférjen rajta akár egy falat étellel együtt a nyelés kapcsán. A gyomor bal felső szakaszát (fundus) a nyelőcső mögött áthúzzuk, és 3 öltéssel egyesítjük elöl, ezzel létrehozunk egy mandzsettát a nyelőcső alsó szakasza körül. Ennek a mandzsettának az a szerepe, hogy a sav visszaáramlását meggátolja.  

       Laparoszkópos rekeszsérv műtét - Mandzsettaképzés   

    Ideális esetben a nyelőcső egyirányú utca, melyen keresztül a falat lejut a gyomorba, de nincs sav visszaáramlás. Ezen mandzsetta szelepszerűen működik, a nyelést lehetővé teszi, de a savvisszaáramlást meggátolja. Ezt több mechanizmus segíti elő, melyben szerepe van a hasüreg és mellüreg közötti nyomáskülönbségnek, mely most már a megfelelő helyen hat a hasüregbe visszahelyezett gyomor és nyelőcső szakasz miatt és segít meggátolni a visszaáramlást.  

    Rekeszsérvműtét után

    Az orvos válaszol Egy hete műtöttek hiatus herniával, laproscopos úton. Normális, amit most tapasztalok? Dr. Plósz János válasza

    Mire figyeljen oda az operációt követően?

    A műtétet követően átmenetileg diszkrét nyelési zavar léphet fel pár napig, maximum 1-2 hétig. Fontos tanács tehát, hogy műtét után kerülni kell a nagyobb falatok lenyelését. Kenyérhéjat vagy nagyobb darab húst egyben nem nyelhetünk le, hiszen elakadhat. Az ételt apróra vágva kell fogyasztani, jól meg kell rágni lenyelés előtt.

    A nyelőcső izomzat hamar alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez és a nyelési nehezítettség megszűnik. Hosszabb ideig tartó komolyabb nyelési zavar esetén a kezelőorvost fel kell keresni. Ezen ritka esetben tükrözéssel tágítanak a leszűkült területen, vagyis nagy valószínűség szerint nem igényel műtéti beavatkozást.

    Mindezeket követően ideális esetben a felmaródott nyelőcső meggyógyul, a panaszok megszűnnek és a gyógyszerszedés elhagyható.

    Dr. Orosz LászlóForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus szakorvos

    Módosítva: 2019.07.07 20:05, Megjelenés: 2017.03.16 09:41
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Szétválasztott sziámi ikrek - Folytatódik a műtétsorozat

    A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából.

    Az ascites, vagyis a hasűri folyadékgyülem

    Az ascites (aszcitesz) a hasüregen belül felgyűlő, alapesetben savós folyadékgyülem.

    A rekeszsérv tünetei és típusai

    A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma) nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. Hogyan kezelhető ez az állapot és mikor szükséges kezelni?

    Veleszületett rekeszsérv

    A rekeszsérv kialakulhat az élet során bármikor, de lehet veleszületett rendellenesség is, amikor is a rekeszizmon már születéskor abnormális nyílás van. Ez lehetővé teszi, hogy hasüregi szervek, pl. gyomor, máj vagy belek kerüljenek a mellüregbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.