Demencia téma

Gondoskodó ház feledékeny öregeknek

MTI

Idős, romló emlékezőtehetségű embereknek terveztek házat az angliai Bath egyetemének kutatói. Olyan házat, lakást kínálnak nekik, ahol biztonságosabban élhetnek akkor is, amikor egyedül maradnak.

Nem tesz jót a túlórázás a szellemi képességeinknek

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A legfrissebb, 2009 januárjában publikált felmérések szerint azoknál a középkorúaknál, akik túlórában dolgoztak, a szellemi funkciók enyhe csökkenését tapasztalták.

A klimaxos hormonkezelés butít?

Független Hírügynökség

A klimaxos tünetek enyhítésére használt progesztin alapú hormonkezelés mellékhatása, az agyszövet sorvadása, az emlékezőképesség romlása és demencia lehet.

A légszennyezés megváltoztatja az agyfunkciót

Független Hírügynökség

Ha egy órán át kipufogógázokat lélegzünk be, nemcsak megfájdul a fejünk, de az agyműködésünkben is elváltozás következik be - állapították meg holland kutatók, amiről a BBC brit közszolgálati rádió és tévé internetes honlapja adott hírt kedden.

Az időskori elbutulás tünete lehet az irónia meg nem értése

Független Hírügynökség

A gúny megértésén keresztül vizsgálják a demenciás pácienseket az ausztrál tudósok - az irónia eszközével. Az Új-dél-wales-i Egyetem kutatói kísérletileg igazolták, hogy az időskori elbutulás bizonyos eseteiben a beteg nem érti az iróniát.

Alzheimer-kór alakulhat ki a gyorsételektől

WEBBeteg - stern.de

Egy svéd tanulmány szerint a hamburger, a sült burgonya és a hasonló gyorséttermi ételek fogyasztása, elősegíti az Alzheimer-kór kialakulását. A betegségben szenvedők száma húszévente megduplázódik.

A hypertonia kezelése csökkenti az elbutulást

Független Hírügynökség

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésével, 13 százalékkal is csökkenhet a demencia előfordulása - adta hírül a Lancet Neurology című orvosi folyóiratra hivatkozva a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapja.

A pocakosakat jobban fenyegeti az elbutulás

Független Hírügynökség

Akinek nagy a pocakja 40-45 éves korában, annak háromszor nagyobb esélye van az időskori elbutulásra - derített ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmány.

Agyi vascularis demencia, és más típusú meg nem nevezett demencia

Orvos valaszol - Dr. Fehér Gergely

Tisztelt Dr úr, A kérdés nem személy szerint rám vonatkozik, de szeretnék ha lehet választ kapni. Rokonom alapbetegsége egyre súlyosbodó vascularis dementia volt, pár hónapja a betegség egyéb szövődményeiben elhunyt. A dementia foka már olyan súlyo

lila érfoltok, göbök ujjakon

Orvos valaszol - Dr. Fehér Gergely

Tisztelt Doktor Úr, Kevert Demenciában, Alzheimer kórban szenvedő édesanyám ujjain kis lila foltok keletkeztek, a tenyér felőli oldalon. Jobb kezes, mégis inkább a balt használja mostanában. Fájdalomra nem panaszkodik. Mivel keveset mozog, elsősorba