Vesebetegségek

Vesebetegségek

Vérereket állítottak elő dialízises páciensek sejtjeiből

MTI
2009-04-26 07:25

Vérereket állítottak elő vesebetegek számára saját sejtjeikből, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen számukra a dializáló gépek használata - közölték amerikai kutatók a Lancet orvosi szakfolyóirat pénteken megjelent számában. Szakértők úgy vélik, egy napon szívbe és lábba ültethető ereket is készíthetnek ezzel a módszerrel.

A rágógumi segíthet a hiperfoszfatémiás vesebetegek kezelésében

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2009-02-25 00:00

A foszfátmegkötő összetevővel rendelkező rágógumik segíthetnek a krónikus vesebetegeknél a vér magas foszfáttartalmának csökkentésében – adta közzé egy tanulmány, mely bővebben a Journal of the American Society Nephrology márciusi számában lesz olvasható.

Szénsavas üdítők és női vesekárosodás

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2009-02-12 09:36

Napi két vagy több pohár szénsavas üdítő fogyasztása jelentősen növeli nőknél a vesebetegség kialakulásának kockázatát – derült ki egy felmérésből. Kifejezetten veszélyeztetettek a vékony és a normál testsúlyú nők - adta hírül a Medpage Today.

Ivan Pesics - Fél vesével sincs vége a sportkarriernek?

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2009-02-10 15:03

A Veszprémben történt, kézilabdások elleni támadásban megsérült Ivan Pesics egyik veséjét el kellett távolítani. Felmerül a kérdés, mindez milyen változásokkal jár sportkarrierjére, és mindennapi életére nézve.

Veseeltávolítás vaginán keresztül

WEBBeteg - stern.de
2008-10-27 11:40

Berlini sebészek egy hölgy veséjét a vagináján át távolították el a napokban. A cél az volt, hogy egyetlen vágás, sebfájdalom és maradandó külső heg nélkül hajtsák végre a beavatkozást. Több orvos kritikus a szokatlan műtéttel kapcsolatban.

Nem hatásos az új veserákvakcina

Független Hírügynökség
2008-07-04 10:05

Nem bizonyult hatásosnak a klinikai próba utolsó szakaszában a vitespen nevű veserák elleni oltóanyag - derül ki a Lancet brit orvosi folyóirat pénteki számából.

Betiltják a veseadományozást

FH
2008-04-28 10:47

A Fülöp-szigeteken ezentúl gyakorlatilag tilos lesz vesét ajándékozni külföldinek. A virágzó szervkereskedelem letörése céljából még a héten betiltják a veseadományozást.

Baktériumokkal a vesekő ellen

Független Hírügynökség
2008-03-10 11:21

Amerikai tudósok felvetették, hogy talán baktériumokat lehetne bevetni a vesekő kiújulása ellen. Azt állapították meg ugyanis, hogy lényegesen ritkábban van vesekövük azoknak az embereknek, akiknek a bélrendszerében megtalálható egy bizonyos baktérium, olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.