Veseproblémák műtét után - Szövődmények és fertőzések

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Papos István, urológus frissítve:

A húgyúti szerveket érintő problémák meglehetősen gyakoriak műtét után. Szerencsére ezek legtöbbje enyhe, és a beavatkozást követő napokban elmúlik. A súlyosabb veseproblémák jellemzően azoknál a betegeknél alakulnak ki, akik műtét után további kezelést igényelnek, különösen abban az esetben, ha több napos vagy hetes intenzív ápolásra szorulnak a műtétet követően.

A leggyakoribb vese és húgyúti problémák operáció után

Húgyúti fertőzés

Húgyúti fertőzésnek nevezünk minden olyan fertőzést, mely az egyik vagy mindkét vesében, a húgyhólyagban vagy húgycsőben jelentkezik. Az egyik leggyakoribb, műtét után jelentkező komplikáció, ám szerencsére gyorsan és könnyen kezelhető antibiotikumok segítségével. Míg a húgyúti fertőzés általában könnyen kezelhető, súlyos esetben uroszepszishez vezethet, amely egy igen súlyos, életet veszélyeztető szövődmény.

A műtét után jelentkező húgyúti fertőzés elsődleges oka a húgyúti katéter alkalmazása. A legtöbb, általános anesztéziában végzett műtét esetén a betegnél katétert alkalmaznak a hólyag ürítésére. A katétert steril technika segítségével helyezik be, mely segít megelőzni a fertőzést. A katéter felületén hosszabb katéterviselés során kialakult biofilm segíti a kórokozók feljutását a húgyhólyagba, és ez okozhatja a húgyúti fertőzés kialakulását. Ez a jelenség tartós katéterviselés során mindig jelentkezik, ezért fontos a mielőbbi katéter eltávolítás. A megfelelő tisztítás segít a fertőzés kockázatának csökkentésében, ám a cél az, hogy a katétert a műtét után amint lehetséges, eltávolítsák.

Vizelet retenció (neurogén hólyag)

Ez a vizelet-visszatartással járó állapot okozhat csak enyhe kellemetlenséget, de akár nagyon komollyá is válhat. Enyhébb esetekben a beteg nem érzi a vizelési ingert, de gond nélkül képes a vizeletürítésre, ha úgy dönt.

Más esetekben a beteg érzi a vizelési ingert, ám nem képes a hólyag részleges vagy teljes kiürítésére sem. Ebben az esetben több vizelet marad a hólyagban annak ürítése után, mint az normális (több mint 8 cl), ez pedig szintén fokozza a húgyúti fertőzés kockázatát. A hólyag ürítésének képtelensége nagyon súlyos szövődmény és kórházi kezelést igényel mindaddig, míg a probléma meg nem oldódik. Ennek oka, hogy a visszatartott vizelet miatt a hólyag kitágul, mint egy lufi, a felgyűlt, visszatartott vizelet pedig akár véglegesen is károsíthatja a veséket. Az állapot a felesleges vizeletet elvezető katéter alkalmazásával enyhíthető, viszont komoly ellenőrzést kíván a húgyutak károsodásának elkerülése miatt.

Alacsony vizeletmennyiség

Ez azt jelenti, hogy a szervezet kevesebb vizeletet termel, mint elvárható. Az alacsony vizeletmennyiség oka a műtéteket követően általában nem vese eredetű, hanem az alacsony hidratáltság miatt jelentkező állapot. Műtét után a vizelet kiválasztást figyelni kell, hiszen kitűnően jelzi, hogyan lábadozik a szervezet a műtétből. A legtöbb esetben az alacsony vizeletmennyiség könnyen és gyorsan kezelhető a folyadékfogyasztás növelésével vagy infúzió alkalmazásával. Amennyiben ez a módszer nem sikeres, agresszívabb beavatkozásra van szükség.

Akut veseelégtelenség

Olyan kóros állapotról van szó, amely igen gyorsan (kevesebb, mint 7 nap alatt) jelentkezik, és következtében a vesék kevésbé hatékonyan működnek. Az akut veseelégtelenség kapcsán a vér kreatinin szintje mindig magasabb. Az akut veseelégtelenség oka lehet a tartósan alacsony folyadékbevitel, vérveszteség vagy tartósan alacsony vérnyomás (ún. prerenális faktorok), a veseműködésének akut zavara (renalis ok) illetve a vizelet elfolyás hirtelen leállása (posztrenális ok).

Az állapot gyakran visszafordítható

Ideális esetben a betegnek több folyadékot kell fogyasztania, mely a veséket munkára bírja, de előfordulhat, hogy az állapot sokkal komolyabb, és speciális nefrológiai kezelést igényel annak érdekében, hogy kiderüljön a probléma forrása. Egyes esetekben a kiváltó ok valahol egészen máshol keresendő a szervezetben: például alacsony vérnyomás vagy valamilyen szívprobléma is okozhatja. Sok esetben, ha a háttérben meghúzódó problémát kezelik, a vesék képesek visszatérni a normális funkciójukhoz, ám az is előfordulhat, hogy valamilyen mértékben csökkent marad a vesefunkció. Súlyos esetben az akut veseelégtelenség krónikussá válhat, mely azt jelenti, hogy az állapot nem javul és élethosszig tartó problémává válik. Ez ritkán fordul elő.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywell.com
Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.