• 10 tipp a dialízis közben jelentkező szomjúságérzet csökkentésére

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Dialízis során a beteg legtöbbször csak nagyon keveset ihat, így gyakran kínzó szomjúságérzet gyötri. Az alábbi tippek segítenek eme napok elviselésében és a szomjúságérzet csökkentésében.

    A dialízises beteg folyadékbevitele szigorúan korlátozott annak érdekében, hogy elkerüljék a test vízháztartásának egyensúly ingadozását. Ha a beteg túl sokat iszik, a folyadék nem választódik ki a veséken át, így felhalmozódik a testben. A vízvisszatartás miatt ödéma alakulhat ki, emelkedhet a vérnyomás és a szív- és érrendszer is erős terhelésnek van kitéve.

    A dialízis formái

    A szervezet só- víz-, és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. A dialízis formái
    Hirdetés

    Bizonyos eljárásokkal a feleslegesen felgyülemlett vizet el lehet távolítani a szervezetből, azonban ez túlzott megterhelést jelent a keringés számára. Ezért is fontos a dializált betegek számára, hogy tartsák magukat a megengedett folyadékbevitelhez, azt ne lépjék túl annak ellenére sem, hogy ez a mennyiség általában minimális, emiatt pedig gyakran kínzó szomjúságérzet lép fel. 

    Hogyan enyhítheti a szomjúságérzetet? 

    1. Figyeljen a táplálkozása során bevitt sómennyiségre! Az ételei lehetőleg sómentesek legyenek, ugyanis a só fokozza a szomjúságérzetet. 
    2. Öblítse ki a száját egy kis vízzel, amit aztán nem nyel le, hanem kiköp. 
    3. A megengedett folyadékmennyiséget lassan, nagyon apró kortyokban fogyassza el. 
    4. Szopogasson jégkockát. Ne felejtse el azonban, hogy ezt is be kell számítania a megengedett folyadékmennyiségbe.
    5. Fogyasszon fagyasztott gyümölcsöt.
    6. Szopogasson egy szelet citromot. 
    7. Szellőztessen sokat, hogy a szoba levegője ne legyen túl száraz.
    8. Igyon kisebb pohárból.
    9. Tartózkodjon a túlzottan fűszeres ételek fogyasztásától.
    10. Inkább meleg, mint hideg italokat fogyasszon. A forró vagy meleg italból jóval kevesebbet fogyasztunk, mint a hidegből.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Figyeljen oda a napi étkezése során arra, hogy a különböző élelmiszereknek milyen magas a folyadéktartalma, és hogy a napi megengedett folyadékmennyiségbe beszámítsa azokat! Ezért inkább mondjon le a levesekről és szószokról - ezek növelik a szomjoltásra megengedett folyadék mennyiségét.

    Különösen sok vizet tartalmaznak a gyümölcsök, a tej, és az olyan tejtermékek, mint a joghurt, kefir vagy túró.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; www.experto.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

    Módosítva: 2017.04.12 20:10, Megjelenés: 2017.04.12 20:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Pikkelysömör

    Pikkelysömör

    B. M., szakfordító

    Helyes életmóddal és a megfelelő terápia betartásával javítható az életminőség.

    Mucositis

    Mucositis

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Hogyan kezelhető a szájnyálkahártya-gyulladás, hogyan enyhíthető a fájdalom?

    Mit kell tudni a végstádiumú vesebetegségről?

    Végstádiumú vesebetegségről akkor beszélünk, ha a beteg veséje felmondja a szolgálatot. Ez krónikus vesebetegségben szenvedőknél fordul elő. Az alábbi cikk a végstádiumú vesebetegség okait, tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit tárgyalja, valamint szót ejtünk arról is, hogyan lehet a kialakulás kockázatát csökkenteni.

    A becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR)

    A vesék működése rendkívül fontos alapvető funkciója a szervezetnek. A vizelet elválasztása, a folyadékháztartás szabályozása, számos fiziológiás és kóros anyag kiválasztása, a sav-bázis háztartás normál működése, ionok normális szinten tartása tartozik főbb funkciói közé. Emellett több fontos hormon termeléséért is felelős.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.