• Vesebetegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-02-16 20:36
    Húgyúti fertőzés
    A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
    2019-01-30 13:06
    Nem mindig könnyű megkülönböztetni, hogy a fájdalmaink hátterében veseprobléma áll-e, vagy háti-deréktáji eredetű-e, mivel megközelítően azonos területen érezhetjük ezeket.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-01-24 09:36
    Az Alport-szindróma (AS) egy olyan tünetekkel járó szindróma, mely a krónikus veseelégteleség egy részéért is felelős. A felnőttkori veseelégtelenség kevesebb mint 1 százalékáért, a már gyermekkorban kialakuló krónikus veseelégtelenség közel 3 százalékáért felelős, gyakorisága összességében kevesebb mint 1/10 000 fő.
    Élet betegséggel
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2019-01-23 04:06
    Az idősebbek körében - de már a fiatalabbaknál is - igen gyakori probléma a magas vérnyomás, ám vesebetegség fennállása esetén ez az arány még magasabb. Éppen ezért a gyógyszeres kezelésnek a vérnyomás normalizálásán túl a vesék védelmében is nagy szerepe van. Arról, hogy mégis hogy lehet kezelni a vesebetegség okozta hipertóniát, dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista beszélt.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
    2019-01-11 04:06
    A Denys-Drash-szindrómás betegek esetében veleszületett veserendellenesség, a gyermekkorban leggyakoribb vesedaganat, a Wilms-tumor, valamint - főleg fiúknál - a nemi szervek fejlődésének zavara együttesen fordul elő. Mindezen eltérések egyetlen gén, a WT1 (Wilms-tumor suppressor) gén mutációja miatt jönnek létre.
    Egészségmegőrzés
    Oxygen Medical - Dr. Szűcs László, urológus
    2019-01-06 17:36
    Melyek a húgyúti fertőzések jelei és hogyan kezeljük a tüneteket? - erről kérdeztük dr. Szűcs László urológust.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
    2019-01-05 20:36
    A vesebetegségek nagyon gyakran komolyabb tünetek, panaszok nélkül alakulnak ki. Ezért nagyon fontosak a vese működésére vonatkozó laboratóriumi szűrővizsgálatok annak érdekében, hogy a betegséget minél korábbi stádiumában lehessen felismerni és megfelelően kezelni.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2019-01-01 21:05
    Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bélrendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti.
    Élet betegséggel
    Hypertonia - Prof. dr. Reusz György, csecsemő- és gyermekgyógyász, nefrológus
    2018-12-19 09:36
    A hashártya mögötti területen csendesen megbúvó, páros szervünk, a vese óriási biológiai tartalékokkal rendelkezik. A romló vesefunkcióhoz vezető vesebetegségre nagyon gyakran csak igen előrehaladott állapotban derül fény, mert a működészavar ritkán okoz látványos tüneteket, illetve a maradék veseszövet nagyon hosszú ideig tudja kompenzálni a kieső funkciót.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
    2018-12-18 09:33
    A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé.
    Élet betegséggel
    Hypertonia - Dr. Mátyus János
    2018-11-20 14:35
    Az idült vesebetegség fogalmának az elmúlt évtizedben történő bevezetését a vesebetegek jelentősen fokozott szív- és érrendszeri megbetegedése és halálozása tette szükségessé. Hazánkban ma közel egymillió az idült vesebetegek száma, közülük azonban csak alig 15 ezren érik el a vesepótló kezelést igénylő végstádiumú veseelégtelenség állapotát.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!