Urológiai megbetegedések

Urológiai megbetegedések

Húgyúti fertőzések

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-09-05 13:33

A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

Hólyagsérv is állhat a visszatérő hólyaghurut hátterében

Dr. Magyar András, urológus
2020-11-24 16:03

Középkorú vagy idősebb hölgyek esetében előforduló hólyagsérv gyakran okoz hólyaghurutos megbetegedést. Ezért a visszatérő hólyaghurut kivizsgálása során ezen betegeknél fizikális vizsgálattal mindenképpen ki kell zárni a hólyagsérv lehetőségét.

Mitől lehet sötét a vizelet?

WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-11-23 09:36

Számos oka lehet annak, hogy a vizelet színe megváltozik. Ezek közt vannak teljesen ártalmatlan dolgok, ám a háttérben komoly betegségek is állhatnak.

A férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2020-11-22 11:33

A fogamzás kérdése és képessége nem csupán a nők ügye és felelőssége. Noha az emberek többsége gyakorta hajlamos az asszonyok alkalmatlanságának tulajdonítani, ha nem érkezik a baba a párok életében. Sokszor ugyanis a férfiak hibája, betegsége miatt ütközik akadályba a megtermékenyülés, ez viszont alaposan kihat a párkapcsolatra és a férfiak önbecsülésére.

Húgyhólyaggyulladás gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2020-11-17 16:03

Húgyhólyaggyulladással viszonylag gyakran találkozunk gyermekkorban. Újszülötteknél a fiúknál gyakrabban, míg a későbbi életkorban főleg lányoknál fordul elő. A tünetei igen változatosak, nevezhetnénk a betegségek nagy színészének, ugyanis sokszor más kórképek tüneteit utánozza.

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos
2020-11-13 20:35

A krónikus fájdalom mindig megnehezíti a beteg életét. A legtöbben tartós ideggyógyászati, mozgásszervi megbetegedés miatt kerülnek kapcsolatba hasonló panaszokkal, de bizonyos daganatos megbetegedések késői stádiumaiban is elfordulhat.

A vesekövesség tünetei és típusai

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
2020-11-11 20:35

A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

A vesicoureteralis reflux (VUR)

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
2020-11-04 18:35

A vesicoureteralis reflux (VUR) a leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő- és gyermekkorban, amelynek talaján visszatérő húgyúti fertőzések alakulnak ki. Súlyosabb esetekben, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor valamilyen sebészi beavatkozásra van szükség a betegség kezelésére.

Korai magömlés - okok és technikák

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs
2020-11-04 03:06

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül, a partner kielégülése előtt következik be a magömlés.

A férfi meddőség kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos
2020-11-03 03:05

Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.