• Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    A menopauza idején csökken a szervezet ösztrogén szintje, mely hormon egyes kutatások szerint fontos szerepet játszik az urológiai funkciók megfelelő működésében is.

    Hirdetés

    Jó hír a változó korban lévő nők számára, hogy ezekre a problémákra létezik gyógymód, mely nagyban hozzájárul az életminőség javulásához.

    1. Húgyúti fertőzések

    A húgyúti fertőzéseket két fő csoportba osztják. Az alsó húgyúti fertőzés, az úgynevezett cystitis, a húgyhólyag és húgycső irritációt, míg a felső húgyúti fertőzés a vese és felső húgyutak fertőzését foglalja magába. A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok okozzák, nem megfelelő higénia vagy szexuális aktus révén. Egyes kutatások bizonyították, hogy a gyakori húgyúti fertőzésekben örökletes tényezők és a csökkent ösztrogénszint is szerepet játszik.

    2. Vizelettartási gondok

    A vizeleti inkontinencia gyakran fordul elő ebben az életkorban mind a férfiaknál, mind a nőknél. Átlagosan a 65 év felettiek mintegy 10 százaléka szenved valamiféle vizelettartási problémától, ám a nők esetében ez az arány 15-35 százalék is lehet.

    A vizelettartási gondoknak az ösztrogénszint csökkenése mellett számos egyéb oka is lehet, mint például a szülés során bekövetkezett idegi sérülések, kismedencei műtét, vagy a medencefenék meggyengült izmai.

    3. Hólyagsüllyedés

    A húgyhólyag-süllyedés csak a nőket érinti, testük felépítéséből következően. A hüvely elülső fala segít megtartani a hólyagot, ám amennyiben ez a fal a szülések, vagy a menopauza során bekövetkező változások, esetleg ismétlődő fizikai terhelés (állandó székrekedés, nehéz tárgyak emelése) hatására meggyengül, a hólyag lesüllyed a hüvelybe. Részletesen a húgyhólyag-süllyedésről

    Tünetek

    Húgyúti fertőzés – Az alsó húgyúti fertőzés tünetei a fájdalmas, gyakori vizelési inger, alsó hasi fájdalom és láz. A vizelet zavaros és rossz szagú. A felső húgyúti fertőzés tünetei a magas láz, hidegrázás, hányinger, hányás, deréktáji fájdalom.

    Vizelettartási gond – Általában a nők először a stressz inkontinenciával találkoznak, mikor nevetés, erős köhögés vagy testmozgás során vizeletszivárgást tapasztalnak. A sürgősségi inkontinenciát, amint azt neve is jelzi, a hirtelen, sürgető vizelési inger jellemzi, mely oly hirtelen és olyan erővel tör rájuk, hogy gyakran nem érnek időben a WC-ig.

    Hólyagsüllyedés – A hólyagsüllyedés okozta problémák és tünetek az enyhétől a súlyosig váltakozhatnak, a süllyedés mértékétől függően. Leggyakoribb tünetei a kismedencei és deréktáji fájdalom, vizelési nehézség, stressz inkontinencia, fájdalmas közösülés. Súlyos esetben fájdalmas, szöveti vérzés tapasztalható a hüvelyben.

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    Húgyúti fertőzés során a tünetek észlelését követő 24 órán belül.

    Az inkontinenciával kapcsolatos legszerencsétlenebb vonatkozás az, hogy túl sokan szenvednek némán, orvosi segítség kérése nélkül. Pedig a vizelettartási gondok minimalizálhatóak és gyakran megszüntethetőek Kegel gyakorlatok végzésével, a hólyagot irritáló koffeintartalmú italok kerülésével és különböző műtéti beavatkozásokkal. A korai segítségkérés jelentősen javítja az életminőséget is!

    Amennyiben a hólyagsüllyedés tüneteit tapasztalja, fontos, hogy mihamarabb forduljon orvoshoz! Ezzel megelőzheti a későbbi állapotromlást.

    Kezelés

    Húgyúti fertőzés – Az egyszerű és komplikált húgyúti fertőzéseket is általában antibiotikumokkal kezelik. A kezelés időtartama és az alkalmazott antibiotikum függ attól, hogy alsó vagy felső húgyúti fertőzésről van-e szó, illetve a betegség súlyosságától. Amennyiben a fertőzés kiszáradást okozó hányással, vesekővel jár, a beteg kórházi kezelésben és intravénás gyógyszeres ellátásban részesül. Ösztrogén pótlással szintén csökkenthető a visszatérő húgyúti fertőzések gyakorisága.

    Vizelési napló 
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához.

    A vizelési napló letöltése

    Vizelettartási gondok – Az inkontinenciában szenvedők számára a terápiás módszerek széles skálája áll rendelkezésre, a betegség típusától és súlyosságától függően. A késztetéses inkontinencia esetében a kiváltó ok megszüntetése a cél, mely magába foglalja a folyadékbevitel, illetve a hólyagot irritáló ételek és italok fogyasztásának csökkentését, a viselkedés terápiát, a hólyagtréninget, időzített vizelést és medencefenék erősítő gyakorlatokat.

    A stressz inkontinencia nem mindig gyógyítható teljesen, de átlagosan 88%-os javulás tapasztalható. Ebben az esetben fontos a testsúlycsökkentés és a Kegel gyakorlatok rendszeres végzése. Súlyosabb esetben az orvos húgycsődugó alkalmazását javasolhatja, mely tamponszerű készítmény a húgycsőbe helyezve blokkolja a vizelet áramlását. A húgyhólyagot támogató hüvelygyűrű alkalmazása szintén javasolt. Mindemellett ösztrogénpótlással is segíthető a hólyag normális működése.

    Hólyagsüllyedés – A hólyagsüllyedés kezelési módja annak súlyosságától függ. Enyhe esetben nincs szükség különösebb kezelésre, azon kívül, hogy kerülni kell a nehéz tárgyak emelését. Súlyosabb esetekben ösztrogénpótlással próbálják meg a hüvelyi izmokat megerősíteni, illetve a hólyagot támasztó pesszárium alkalmazása, és a kismedencei izmok megerősítését célzó elektromos stimuláció is lehet a kezelés.

    Műtéti eljárások

    Húgyúti fertőzés során nem szükséges műtéti eljárás, kivéve, ha anatómiai rendellenességet fedeznek fel.

    Vizelettartási gondok esetén műtéttel javíthatók az anatómiai elváltozások, illetve implantátum elhelyezésével javítható a húgyhólyag izmainak működése. Nem mindenki számára szükséges a műtét, és a lehetséges komplikációk miatt, tanácsos azt urológiai sebésszel elvégeztetni.

    Hólyagsüllyedés esetén a műtét akkor javasolt, mikor már a pesszárium alkalmazása nem elegendő. A betegség súlyosságától függően a műtétet helyi, regionális vagy általános érzéstelenítéssel végzik.

    Mit tehet otthon?

    Húgyúti fertőzés – A fertőzés kellemetlen kísérő tüneteit az alábbi módszerekkel csillapíthatja:

    • fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása,
    • forró vizes palack a hasi fájdalom enyhítésére,
    • rengeteg folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása,
    • a hólyagot irritáló alkohol, kávé, fűszeres ételek fogyasztásának kerülése.
    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

    Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

    Vizelettartási gondok – A vizelettartási gondokon segít, ha megpróbálja a következőket:

    • Kerülje a hólyagot irritáló ételeket és italokat (alkohol, koffein, fűszeres ételek, csokoládé, citrusfélék, savas gyümölcsök).
    • Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot, de ne igyon túl sokat! Napi 6-8 pohár folyadék elegendő, amennyiben nem veszít testedzés vagy láz miatt folyadékot.
    • Rendszeresen ürítse a hólyagját, és ne odázza azt el, ha érzi az ingert!
    • Tartsa fent az Ön számára ajánlott testsúlyt!
    • Amennyiben szükséges, használjon betétet, és cserélje azt rendszeresen!
    • Végezzen Kegel-gyakorlatot rendszeresen, hogy megerősítse a medencefenék izmait! Szorítsa össze ezeket az izmokat 10 másodpercre, majd lazítsa el őket. Ismételje a gyakorlatot 10-20 alkalommal egymás után, naponta háromszor!
    • Vezessen vizelési naplót annak érdekében, hogy jobban megértse az állapotát. Jegyezze fel, mikor és milyen erős, valamint milyen sürgős késztetése volt, a vizelés idejét, mennyiségét, a vizeletcsepegés mennyiségét, valamint az Ön által elfogyasztott folyadék típusát, mennyiségét és idejét.

    Hólyagsüllyedés – Enyhe és középsúlyos hólyagsüllyedés esetén kerülni kell a nehéz tárgyak emelését, valamint rendszeresen végezzen Kegel-gyakorlatot. Emellett fogyasszon rostban gazdag ételeket, hogy ezzel is csökkentse a székrekedést!

    Megelőzés

    Húgyúti fertőzés :

    • A WC-n elölről hátrafelé törölje meg magát, hogy megakadályozza a baktériumok terjedését a végbélről a húgycsőbe!
    • Ürítse a hólyagját rendszeresen és teljesen, különösen közösülés után!
    • Igyon sok folyadékot, beleértve az áfonyalevet is! Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonyalé segít a húgyúti fertőzések kialakulásának megakadályozásában.
    • Szokjon le a dohányzásról, mivel az irritálja a hólyagot és hozzájárul a hólyagrák kialakulásához.

    Vizelettartási gondok:

    • Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, de ne túl sokat! Kerülje az alkoholt és koffeint!
    • Kerülje a fűszeres ételeket, a citrusféléket, és a hólyagot irritáló élelmiszereket, italokat!
    • Rendszeresen ürítse a hólyagját!
    • Rendszeresen végezzen Kegel-gyakorlatokat!
    • Szokjon le a dohányzásról, mely irritálja a hólyagot és hólyagrákot is okozhat.
    • Tartsa fent az Ön számára ideális testsúlyt, és mozogjon rendszeresen!

    Hólyagsüllyedés:

    • Egyen magas rosttartalmú ételeket, és igyon sokat, hogy elkerülje a székrekedést!
    • Forduljon orvoshoz, ha hosszú távú székrekedést tapasztal!
    • Kerülje a nehéz tárgyak emelését!
    • Tartsa fent az Ön számára egészséges testsúlyt, mivel a túlsúly a hólyagsüllyedés egyik kockázata!
    • Szokjon le a dohányzásról, mivel irritálja a hólyagot és hozzájárul a hólyagrák kialakulásához!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    emedicinehealth
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2019.07.31 03:06, Megjelenés: 2017.02.23 13:11
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Új irányelvek az inkontinencia ellátásában - Közelebb a betegekhez

    Az inkontinencia egy százezreket érintő betegség Magyarországon, mégis tabuként kezeljük, sokszor még az érintettek sem beszélnek róla, így sokszor nem kapja meg a beteg a megfelelő ellátást. Ebben hozhat változást a most bemutatott új szakmai irányelv.

    A szülés utáni inkontinencia évekig is tarthat

    Az újdonsült anyukák akár még két évvel a szülés után is tapasztalhatnak széklet inkontinenciát, ám csak kevesen számolnak be erről az orvosuknak.

    Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek, illetve mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    Tippek az inkontinencia kezelésére

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    A vizelet inkontinencia kivizsgálása

    Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.