• A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe

    Dr. Pukoli Dániel
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel

    A molekuláris diagnosztika fejlődésének köszönhetően évről évre több lehetőség nyílik a daganatok egyénre szabott, célzott kezelésére. Ez azt jelenti, hogy egy daganatot úgy kezelünk, hogy a kezelést egy-egy konkrét gén által kódolt fehérje gátlására célzottan fejlesztünk ki.

    Ahhoz, hogy megértsük a célzott molekuláris terápiák jelentőségét a rákgyógyítás terén, egészen a daganatok kialakulásának folyamatáig kell visszamennünk. Már régóta ismert, hogy a daganatok kialakulásában fontos szerepet játszanak azok a daganatos sejtekben kimutatható specifikus „molekuláris hibák”, melyek a sejtek túlzott, kóros mértékű szaporodásához (tumorok kialakulásához) vezetnek. Ezek a molekuláris hibák bekövetkezhetnek génekben (ezek az úgynevezett mutációk), fehérjékben és különböző sejten belüli jelátviteli utakban. Ezeket a mutációkat a molekuláris diagnosztika segítségével azonosítják a daganatos sejtekben. A célzott molekuláris terápia ezen mutációk, fehérjehibák ellen irányul, ezáltal a kezelés célpontja a rákos sejtek lesznek.

    Ma már több száz gént, és ezen gének több millió mutációját azonosították, melyek a daganatok kialakulásában szerepet játszanak. Ezek közül számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia, és rengeteg további terápiás szer vizsgálata folyik: jelenleg 125 törzskönyvezett célzott terápiás szert alkalmaznak már a gyakorlatban.

    Hirdetés

    Milyen daganatok esetén létezik célzott gyógyszer?

    Az első között volt az emlőrákok kezelése, ahol célzott molekuláris kezelést alkalmaztak. Az emlőrákok egy részében a HER2 gén fokozott működésének felfedezése vezetett az első HER2-gátló, a trastuzumab kifejlesztéséhez, melyet további, hasonló hatásmechanizmusú szerek megjelenése követett. A HER2 gén mennyiségének a vizsgálatát, és a HER2-gátló terápiát nem csak emlődaganatok, hanem gyomortumorok kezelésében is alkalmazzák. Ma már azt is tudjuk, hogy a hagyományosan végzett vizsgálatok mellett a HER2 gén szekvenálásával a gyógyszeres terápiára érzékenyítő pontmutációk is kimutathatók.

    A célzott molekuláris terápia elérhető még többek között a tüdőrákban több célpontra (például nem-kissejtes tüdőrákok EGFR-mutáns formái), a melanóma (BRAF-gén mutáció esetén), a vastagbélrák (KRAS negatív típusaiban) kezelésében is. A felsoroltakon túl egyes petefészek-, hasnyálmirigy-, bőr-, csont- és agyi tumorok esetén is lehetőség van bizonyos géneltérések esetén célzott molekuláris terápia alkalmazására, és számtalan tumortípus esetén folynak a klinikai vizsgálatok újabb terápiák bevezetésére.

    A célzott molekuláris terápiát mint kezelési módot sokszor kemo- vagy sugárterápiával kombinálva alkalmazzák, mivel így várható a legbiztosabb eredmény. Egyes esetekben lehetőség van úgynevezett elsővonalbeli és kizárólagos alkalmazásra is.

    A molekuláris diagnosztika segíti a döntést

    Daganatos megbetegedés esetén lehetőség van arra, hogy molekuláris diagnosztikai módszerekkel meghatározzuk azokat a mutációkat, melyek megléte esetén hatékonyan alkalmazható a célzott daganatterápia. Ha a mutáció nincs jelen, akkor minden bizonnyal a célzott molekuláris terápia hatástalan lesz, és annak alkalmazása esetén még ronthat is a beteg állapotán. Az utóbbi években újabb kutatások bizonyították, hogy a daganat elleni küzdelemben a szervezet saját immunrendszere is bevethető.

    Vannak bizonyos immunterápiás (immunonkológiai) készítmények, melyek a sugár- vagy kemoterápiával ellentétben nem közvetlenül a daganatot pusztítják el, hanem az immunrendszer természetes tumorellenes működésének elősegítésén keresztül fejtik ki hatásukat. Ezek a készítmények gyakorlatilag arra serkentik az immunrendszert, hogy felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket.

    Az immunterápiás szerek, melyek közül jelenleg a CTLA-4- és PD-1-gátlókat alkalmazzák, bármely olyan tumor esetén alkalmazhatóak, melyeket az immunrendszer felismer, de az immunválaszt a CTLA-4, valamint PD-1/PDL-1 fehérjék gátolják.

    Az immunterápia jelenleg elérhető kezelési forma sok daganattípusban, például tüdőrákban és melanómában, de hólyagdaganatok, veserák, emlőrák és bizonyos nőgyógyászati daganatok lehetséges kezelésében is elérhető ez a típusú terápia.

    Ez is érdekelheti Hogyan érhetőek el a személyre szabott rákterápiák?

    Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel

     

    Forrás:

    Illyés András: Az immunterápiák hatékonysága is megjósolható molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal (daganatok.hu)

    Peták István: Precíziós onkológia - Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Budapest

    Módosítva: 2020.08.19 10:55, Megjelenés: 2020.03.06 16:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    koronavirus.gov.hu

    Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések. Lássuk a részleteket!

    Aanyajegyek

    Aanyajegyek

    Dr. Vincze Ildikó

    Minden változás gyanús! Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    A rákgyógyítás jövője

    Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

    Hogyan érhetőek el a személyre szabott rákterápiák?

    Az elmúlt években a molekuláris diagnosztika fejlődése és a célzott molekuláris terápiák megjelenése forradalmasította a daganatterápiát, és új szemléletet hozott az onkológia területén, így a személyre szabott tumorterápia már nem csupán a jövő, hanem a mai onkológiai terápiában is megjelent.

    Hogyan látják a betegek? - Molekuláris diagnosztika egy beteg szemszögéből

    A molekuláris diagnosztika egy kevesek által ismert, viszonylag költséges eljárás, mely segítségével feltérképezhetővé válik, hogy pontosan milyen gyógyszeres kezelés alkalmazható a daganatos betegek kezelése során.

    Daganatok vizsgálata: molekuláris diagnosztika

    A ráksejtek genetikai eltéréseinek pontos feltérképezésével egyre részletesebb képet kapunk az adott daganat biológiai tulajdonságairól, az áttét képzési hajlamáról, valamint a bizonyos gyógyszerekkel szembeni érzékenységéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások