• Alvás terhesség alatt

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

    A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A várandósság alatt pedig még többre, a kismama teste és lelke nyugalmat és sok pihenést igényel. Mind a fejlődő baba, mind az anyuka érdekében különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítására. Ez azonban nem mindig könnyű. Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat a pihentető alváshoz.

    A fiatal nők körében jelentkező alvászavarok legtöbbje a menstruációval, valamint a terhességgel és szoptatási időszakkal áll összefüggésben. A terhes nőknek gyakran vannak gondjaik az elalvással, nehézséget okoz számukra megfordulni az ágyban, hátfájás is gyötörheti őket és még számos egyéb tényező akadályozhatja a pihentető alvást.

    Alvás várandósan

    A kisbaba megszületése utáni napokban kevés idő jut alvásra. Azonban gyakran előfordul, hogy már a terhesség során sem egyszerű dolog éjszaka pihenni. Főként a várandósság utolsó három hónapjában csökken a mélyalvás mennyisége és nő meg az éjszakai felébredések száma. A kismamák a növekvő haskörfogatuk miatt egyre nehezebben tudnak megfordulni és a megszokott alváspozíciójukat felvenni. Különösen a porckorongokra nehezedő terhelés nő meg, aminek következtében az éjszaka fellépő hátfájás gyakran vezet alvászavarokhoz.

    Hirdetés

    Mit tehet a hátfájás megelőzése érdekében?

    A háti panaszok megelőzésében segítséget jelenthet egy fedőmatrac, ami egyenletesen eloszlatja a terhelést, kiegyenlíti a nyomáskülönbségeket, ezzel csökkenti a csípőre nehezedő nyomást, és jól alátámasztja a gerincoszlopot. A fedőmatracon könnyebb megfordulni is.

    Azoknak a nőknek, akik hason fekve szoktak aludni, addig, amíg még várandósan is kényelmesen fel tudják venni ezt a pozíciót, ajánlott olyan párnát használni, ami kifejezetten hason fekvőknek készült. Az ilyen speciális párna tehermentesíti a nyakcsigolyákat és megkönnyíti a légzést.

    Ma már számtalan speciális párna kapható, amely a gerincoszlop tehermentesítését szolgálja és ezáltal megkönnyíti az alvást oldalt fekvő helyzetben a nagy pocakkal, valamint a baba születése után is, ezeket az igen hasznos eszközöket terhességi párna, terhespárna, kismamapárna vagy szoptatós párna néven találhatják meg a szaküzletekben. Minden kismamának egyedi igényei vannak, ezért ezek közül sem mindegy melyik típus mellett dönt, válassza az Önnek leginkább megfelelőt. A szakemberek többsége jelenleg a várandós nőknek azt ajánlja, hogy az oldalt fekvést részesítsék előnyben. Egyes tanulmányok szerint a túlságosan gyakori hanyatt fekvés akár negatív hatással is lehet a magzat növekedésére.

    Ez is érdekelheti! Derékfájás terhesség esetén

    Alvási pozíció – a 35. héttől nehéz lehet megtalálni a pihentető testhelyzetet

    A terhesség 21. hetéig a megfelelő alváspozíció felvétele és ezzel együtt a zavartalan alvás normál esetben nem jelent különösebb problémát. Bár néha hanyatt fekve szédülés jelentkezhet. Ebben a pozícióban ugyanis a méh és a benne fejlődő baba súlya nyomja a test legnagyobb gyűjtőerét, az ún.  vena cava inferiort, mely a hasüregben fut. Általában azonban az alvás körülbelül a 35. terhességi héttől válik nehézkessé, a haskörfogat-növekedés és a súlygyarapodás következtében ekkortól érezhetően nő a gerincoszlopra, különösen a porckorongokra nehezedő terhelés. Az izmok és ízületek még nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Emiatt egyre nehezebb megtalálni a megfelelő alvási testhelyzetet, már nem olyan könnyű az ágyban megfordulni, mint korábban, és a megszokott alvási pozíciót sem egyszerű felvenni. Ezenkívül a húgyhólyagra nehezedő nyomás miatt éjjelenként fel kell kelni vizeletet üríteni, akár többször is. Ebben az időszakban már a kisbaba is egyre többet mocorog, olykor éjjelente is.

    További tippek a pihentető alváshoz a várandósság során

    • Amíg dolgozik vagy egyéb több időt igénylő kötelezettségei vannak, ha teheti és jól is esne, a nap folyamán iktasson be több kisebb pihenőt, bóbiskolást.

    • Mozogjon eleget a friss levegőn, a természetes napfényen. Tavasztól őszig védje bőrét kismamák számára alkalmas napvédő készítménnyel. Komplikációmentes terhesség esetén végezzen rendszeresen könnyű testmozgást reggelenként vagy délutánonként, amikor jobban esik. Ez segíti az elalvást és az éjszaka nyugodt átalvását. Ha sportolás közben bármilyen panaszt észlel, hagyja abba a testmozgást és értesítse orvosát.

    • Igyon elegendő folyadékot. Terhesség alatt napi 2-3 l folyadék fogyasztását javasolják a szakemberek. Ezt a mennyiséget el kell osztani a nap folyamán úgy, hogy az este közeledtével már egyre kevesebbet igyon, hogy éjszakai nyugalmát ne zavarja meg a vizelési inger. Kerülje a koffein mindenféle formájának fogyasztását!

    • Alváshoz sötétítse el a hálószobát. Arra az esetre, ha éjszaka a WC-re kell mennie, szereltessen fel jelzőfényt, hogy ne legyen szükség lámpa felkapcsolására, ami megzavarhatná az alvás folytatásában.

    • Ha lefekvéskor valamiért nem tud elaludni vagy ha éjszaka felébred és nem tud ismét elaludni, ne tépelődjön! Inkább keljen fel és olvasson egy megnyugtató tartalmú könyvet, amíg el nem álmosodik.

    • A terhesség első trimeszterében ideális a kismamának hozzászoktatnia magát az oldalt fekvéshez. Ebben a pozícióban a legideálisabb a magzat és a méh vér- és tápanyagellátása, valamint a vesék is könnyebben kiválasztják így a bomlástermékeket.

    • Olyan lepedőt, ágyneműhuzatot, takarót, plédeket használjon, amelyek természetes anyagokból készültek, így hő- és nedvességszabályozás szempontjából optimálisak, ilyen például a 100 százalékos pamut, ami a nedvességet képes felvenni, tárolni és gyorsan le is adni a légtérbe.

    • Az éjszakai alsó végtagi izomgörcsök ellen segítséget jelenthet a magnézium. Az adagolást illetően feltétlenül kérje szülészorvosa tanácsát!

    • Vacsorára már csak könnyű ételeket fogyasszon, ami nem terheli meg emésztőrendszerét és így nem zavarja a nyugodt alvást sem.

    • Ha gyakran kínozza gyomorégés vagy böfögés, akkor étkezést követően 1-2 óráig ne feküdjön le. Az ágyban fekvéshez felsőteste megemeléséhez használjon párnákat vagy az ágyrács feji végét állítsa picit magasabbra.

    • Az otthoni lábfürdő, aromafürdő vagy váltózuhany lazító hatással bír. Arra ügyeljen, hogy a fürdővíz ne legyen forró, és ne tartózkodjon benne túl sokáig! Gyógynövényes fürdők, illóolajok alkalmazása előtt konzultáljon orvosával!

    • Ne aggódjon, ha – különösen a harmadik trimeszterben – nagyon élénk vagy bizarr álmai vannak, ez ilyenkor nem szokatlan. A kismamák az őket foglalkoztató gondolatok, érzések, félelmek jelentős részét álmukban dolgozzák fel.

    • Az előzőekben felsoroltak mellett fontos az alapvető alvási higiéniára is hangsúlyt fektetni. Azaz amennyire csak lehet, kerülje a stresszt, mozogjon eleget, végezzen terhestornát, igyon elég folyadékot mindennap, lehetőleg minden este ugyanabban az időpontban menjen aludni, aludjon eleget, amennyire szüksége van, zavartalan körülmények között, figyeljen oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a változatos étrendre, vacsorára csak könnyen emészthető ételeket fogyasszon!

    • Napközben rendszeresen iktasson be pihenőket, sétáljon nagyokat, végezzen lazító gyakorlatokat, amilyen az autogén tréning vagy a meditáció, amelyek a stressz leépítését és a nyugodt, pihentető alvást támogatják.

    Ezt olvasta már? Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A szülés után

    Tulajdonképpen mindazok a módszerek és jó szokások, amelyek a terhesség során beváltak az elalvás és pihentető alvás támogatására, a szülés után is alkalmazhatóak, megtarthatóak. Mivel a kisbabához eleinte éjszaka is többször fel kell kelni, a kismamáknak napközbeni szunyókálásokkal kell bepótolniuk az alváshiányt. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás alapvető testi és lelki szükséglet, ennek biztosítása az anya, a baba és az egész család érdeke.

    Olvasson tovább! Szülés utáni felépülés

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; welovefamily.at
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2017.09.28 20:09, Megjelenés: 2017.09.28 20:09
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

    Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Choroid plexus ciszta - Koponyaűri ciszta magzati korban

    A choroid plexus az agy azon része, mely nem érinti a gondolkodást, a személyiség fejlődést és egyéb agyi funkciókat sem, sokkal inkább annak a folyadéknak az előállításáért felelős, mely védi és táplálja az agyat, valamint a gerincvelőt. Abban az esetben, mikor az ultrahangon egy folyadékkal teli üreg látható a choroid plexusban, choroid plexus cisztáról (CPC) beszélünk.

    Mi okozhat fáradtságot a terhesség alatt?

    A várandós nők közül sokan tapasztalnak fáradtságot. A terhesség számos testi változással jár, ami sokat követel a szervezettől. Főként az első hónapokban érzi magát bágyadtnak és kimerültnek sok leendő anyuka. A második trimeszterben a fáradtság a kismamák nagy részénél alábbhagy, majd a terhesség vége felé gyakorta visszatér. Mitől jelentkezhet fáradtság a terhesség során? Milyen módszerek alkalmazhatóak fáradtság ellen? Mi az, amit terhesség során nem tanácsos kipróbálnia? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.