• Alvás csecsemőkorban

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha külön a saját szobájában? Az egyik módszerrel a baba elkényeztetéséhez, a másik módszerrel pedig lelki problémák kialakulásához vezethet az út.

    Valószínűleg kevés olyan fiatal szülő létezik, aki egy kialvatlan éjszakát követően nem gondolkozott még el rajta, vajon mit csinál rosszul, miért ébred olyan gyakran a baba éjjelente. Mit lehetne tenni az egész család nyugodt pihenése érdekében? Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

    Hol legyen a kiságy: a szülők hálószobájában vagy külön gyermekszobában? Megannyi kérdés, ráadásul a rokonok, ismerősök mind-mind (többnyire egymásnak ellentmondó) tanácsokkal látják el a bizonytalan szülőket.

    Mindenekelőtt fontos megértenünk azt, hogy miért ébrednek fel a babák olyan gyakran éjszakánként. Az első hetekben ehhez hozzájárul az is, hogy az újszülöttek nem tesznek különbséget nappal és éjszaka között. Néhány hónaposan, amikor napközben egyre többet vannak ébren, több időt töltenek a környezet megismerésével, abban az időszakban kezd számukra értelmet nyerni a két napszak közötti különbség.

    Hirdetés

    A téma cikkei

    6/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
    6/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
    6/3 Alvás csecsemőkorban
    6/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
    6/5 Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?
    6/6 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

    Az újszülöttek és kisgyermekek alvásmintázata ráadásul jelentősen eltér a felnőttekétől. Minél fiatalabb egy baba, az alvásának annál nagyobb hányadát tölti az aktív alvás szakaszában (REM-fázis, vagyis gyors szemmozgásokkal jellemezhető időszak, amikor álmodunk) és annál kevesebbet a nyugodt alváséban (non-REM fázis). Az életkor előrehaladtával (és az idegrendszer érésével) aztán a kétféle alvás aránya fokozatosan megváltozik. A két fázis közötti átmenet kisbabák esetében sokkal labilisabb, ezekben a periódusokban bármilyen  külső inger hatására könnyen felébrednek.

    Ezek a tények nem meglepőek, ha belegondolunk, hogy egy újszülöttnek éjszaka is többször fel "kell" ébrednie szopni (hiszen a gyomra még kicsi, az anyatejet pedig gyorsan megemészti). Emiatt is előnyös magatartás az éjszakai többszöri ébredés, a kevésbé mély alvás. Emellett a felületesebb alvás valamelyest védi a babát a hirtelen csecsemőhalál (sudden infant death syndrome: SIDS) bekövetkeztétől is.  

    Mindezek tükrében érthető, hogy a babák általában nem alusszák végig az éjszakát. Vannak persze kivételek, de korántsem ők jelentik az átlagot, inkább ők a szerencsés kivételek (a szülők szempontjait tekintve).

    A pihentető, nyugodt alvás érdekében

    Természetesen tehetünk azért, hogy a baba minél könnyebben elaludjon, alvása nyugodtabb legyen. Talán a legfontosabb, hogy megteremtsük számára az állandóságot. Lehetőség szerint minden este ugyanabban az időpontban, ugyanaz a személy fektesse le. Vannak babák, akiket az esti fürdés ellazít, másokat viszont felélénkít. Ha a mi csecsemőnk ilyen típus, akkor megéri a fürdetés időpontján változtatni. A hálószobában ne kapcsoljunk televíziót, ne legyen túlságosan meleg sem. A csöndes félhomályban könnyebben elalszanak a picik.

    Az elkényeztetettség három jele


    Étkezés: Elkészíti a vacsorát, ám gyermeke nem hajlandó enni belőle, mert éppen valami mást kíván. Egyszer-kétszer ez előfordulhat, ám ha rendszeresen külön igényei vannak az étkezéseket illetően, és ezt meg is kapja, könnyen elkényeztethetjük. A megoldás az, ha nem hagyjuk magunkat. Elkind szerint semmi baja nem lesz egy ötévesnek, ha kimarad nála egy étkezés. 
    Hiszti: Kétéves korban normális, ám ha egy 5-6 éves gyerek hisztizik azért, mert nem kapja meg amit akar, az nincs rendjén. Kisgyermekkorban talán csak így tudja kifejezni az érzéseit, ám nagyobb gyerekeknél ez egyszerű manipuláció.
    Túlzott függés a szülőtől: Ha a gyerek nem tud elaludni a szülő jelenléte nélkül, vagy nem lehet a nagyszülőknél vagy bébiszitternél hagyni, esetleg hisztizik, ha oviba vagy iskolába kell mennie, problémát jelent. Igen, a gyermek függ tőlünk, de az életkor előrehaladtával meg kell tanulnia jól érezni magát mások társaságában és egyedül is...
    Tudjon meg többet a témáról a WEBBetegen!

    Hogy a baba a szülei ágyában, esetleg kiságyban, de a szülők szobájában, vagy másik helyiségben alszik, az attól függ, mi felel meg leginkább a szülők és a gyermek igényeinek. A nyugati társadalmakban az a norma, hogy a baba külön szobában alszik és lehetőség szerint néhány hetesen már átalussza az éjszakát, nem "zavarja" a szüleit. A kisbabák azonban alapvetően nem így "működnek", alapvető biológiai igényük (már csak a szoptatás miatt is), hogy az anyjuk mellett legyenek éjszaka.

    Sokan vannak azonban, akik valamiféle társadalmi elvárásnak köszönhetően nem merik maguk mellé venni a csecsemőt. Az együttalvás ellenzői szerint ugyanis az egy ágyban alvás mindenképpen maga után vonja a kisbaba elkényeztetését, önállótlanságát, ráadásul úgy vélik, ezek a gyerekek soha nem fognak majd kikívánkozni a szülői ágyból. Tapasztalatok azt mutatják, hogy szerencsére ezek a félelmek alaptalanok. Van viszont néhány szabály, amit mindenképpen érdemes betartani ahhoz, hogy az együttalvás valóban minden fél számára megnyugtató és biztonságos legyen.

    A szülőkkel együttalvás alapvető szabályai

    Csak akkor érdemes a babát az ágyunkba venni, ha ebben a kérdésben megegyezik az anya és az apa véleménye. A szülők közötti ellentét semmiképpen sincs jó hatással a párkapcsolatra, sem a kisbabára. Kemény, nagyméretű fekhelyet válasszunk, amin mindannyian jól elférünk. A baba többnyire az ágy oldalsó részén, az anya mellett fekszik (az apáknak nem feltétlenül van meg az az ösztönös képessége, hogy alvás közben is érzékelik a baba jelenlétét).

    Az ágy szélére szereljünk védőrácsot, hogy semmiképp ne gurulhasson le a baba. Nem szabad együtt aludni akkor, ha az anya dohányzik, vagy a szülők tudatmódosító szerek hatása alatt állnak.

    Vigyázni kell, hogy milyen párnát illetve takarót használunk, mert ezekbe belesüppedhet a baba feje, fulladást okozva. Nagyobb gyermek ne aludjon közvetlenül a pici mellett, mert előfordulhat, hogy ráfekszik és nem veszi észre.

    Együtt vagy külön?

    Mindezek figyelembe vételével és betartásával az együtt alvás - vizsgálatok tanúsága szerint - semmivel sem kockázatosabb, mint a rácsos ágyban altatás. Sőt, további előnyként említhető, hogy bizonyítottan csökkenti a SIDS előfordulását, az éjszakai szoptatások növelik az anyatej mennyiségét. Azoknál a családoknál, ahol ez a módszer beválik, a baba kevesebbet sír és nyugodtabb, a szülők pedig kipihentebbek (hiszen az mellretevéshez nem kell felkelni, tulajdonképpen teljesen felébredni sem).

    Vannak persze, akik úgy ítélik helyesnek, hogy a baba a saját szobájában aludjon. Ez a módszer is tökéletesen működhet akár az első napoktól is. Az olyan tanácsoktól azonban, amelyek szerint az éjjel gyakran felébredő kicsit hagyni kell sírni, hiszen előbb-utóbb úgyis megunja és elalszik, érdemes tartózkodni. Ez a magatartás - habár kezdetben ez nem nyilvánvaló, hiszen a gyermek látszólag "megtanulja a rendet" - később megnyilvánuló lelki problémák forrása lehet.

    (WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett)

    Módosítva: 2012.04.10 07:20, Megjelenés: 2012.04.10 07:20
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    A nyári táborok, óvodai, bölcsődei ügyeletek nem maradnak el

    A hazánkat is sújtó koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi óvintézkedések alaposan próbára tették március elejétől hazánk minden lakosának a tűrőképességét.

    Az egyedülálló szülőket segítenünk kell a koronavírus-járvány idején is

    Az egyszülős családokat érintő kérdésekkel, életvitelük javításával, megsegítésével nemcsak a veszélyhelyzettől mentes hétköznapokban foglalkoznak méltatlanul keveset hazánkban, hanem sajnos a veszélyhelyzet idején is kevesebb figyelmet kaptak. Méltatlan, hogy az egyszülős jelenség a lekezelő csonka család kifejezéssel megnevezve, negatív felhanggal jelenik meg a köztudatban.

    Újszülöttkori agykárosodás kezelésének lehetőségei

    Újszülöttkori agykárosodás kezelése először, két különböző őssejt-típus együttes felhasználásával!

    Nem néz rám a babám - Az orvos válaszol

    Kislányom 3 nap múlva lesz 8 hetes. Az aggaszt, hogy bár tárgyakat már rövid ideig nézeget, követ is a tekintetével, az arcunkba, szemünkbe alig néz. Mosolyogni is csak álmában szokott. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kiszáradás veszélyeztetheti a szoptatott babákat

    Angliában átfogó programot indítanak az újszülöttek első napjaiban történő, nem megfelelő szoptatás miatti kiszáradás megelőzésére és kezelésére - adta hírül a BBC.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások