Táplálkozás sztómával

Van Holnap! Zsákos Alapítvány
megjelent:

A sztómával való táplálkozás nagyon fontos kérdés a frissen műtöttek számára. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a témával kapcsolatban, amik ijesztőek lehetnek számukra.

Egy bélműtét mindig rettentő megerőltető a beteg szervezet számára. A beleket érintő műtét után néhány hétig minden képpen kíméletesen kell táplálkozni. Az első pár hét a sztómával, amíg a belek regenerálódnak, helyre áll a működésük, nagy odafigyelést követel. Az első két-három héten ajánlatos könnyű, pépes ételeket fogyasztani. A következő pár hétben már csak arra kell figyelni, hogy az ételek könnyűek legyenek, nem legyenek túl fűszeresek, vagy zsírosak.

A műtét után két-három hónappal, attól függően fel lép-e más probléma, elkezdhetünk visszatérni a megszokott táplálkozáshoz. Aki sztómával él bizonyos szabályok mellett teljesen normális módon táplálkozhat, szinte mindent megehet, amitől nincsenek panaszai.

Alapszabályok

A legfontosabb szabály, amit egy friss sztómásnak meg kell tanulnia, hogy ne egyen olyan apró dolgokat, mint a mazsola, pisztácia, mogyoró, és minden más, ami rágás nélkül lemegy. Ezeket vagy jól odafigyelve alaposan meg kell rágnia, vagy inkább mellőzze. Az apró magvak ugyanis a rövidebb bélszakasz miatt nehezebben emésztődnek meg, legtöbbször egyben maradnak, és így távoznak, ami nem néz ki túl jól, de rosszabb esetben elzárhatják a sztómát is.

Ugyanez a helyzet a zöldségek és gyümölcsök héjával is. Ajánlatos egyszerre csak kisebb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt enni, mert a túl sok rost szintén elzáródást okozhat.

A sztóma téma cikkei

A sztóma kialakítása

Segédeszközellátás

Életmód sztómával

Amikor elkezdjük a sztómaviselőt visszavezetni a normális táplálékokhoz, ezt a következő képpen tegyük: ne tiltsuk el semmitől. Adjuk meg a lehetőséget, hogy kipróbálja hogyan tolerálja az új rendszer a bizonyos ételeket. Mindent először kis adagokban kóstoltassunk meg. Ha nem okoz komoly panaszokat, mint görcsök, hasmenés, erős puffadás, kellemetlen érzés, akkor a későbbiekben már nyugodtan adhatunk abból az ételből. Nem kell megijedni semmitől. Minden szervezet más. Van aki a műtét után nem bír bizonyos ételeket, mások akármit meg tudnak enni.

Ételtáblázat sztómaviselőknek

Szagos ételek

  • hal, a legtöbb sajt, főleg a túlérettek, főtt tojás, hüvelyesek, erős fűszerek

Gázos ételek

  • minden ami füstölt, pácolt, zsíros, zöldségek és gyümölcsök héja, sok rost, friss kenyér, rozsos pékárú, kelt tészta, tej, tejszín, szénsavas innivalók

Szagtalanító ételek

  • savanyú tejtermékek, főzelékek, áfonyalé

Ajánlott ételek

  • sovány húsok, szárnyas, vad, hideg sültek, felvágott
  • kefír, joghurt, sovány sajt, sovány túró
  • krumpli, brokkoli, répa, kapor, saláta, tök, padlizsán, cukkini, zöldbab, borsó passzírozva, paradicsom héj nélkül
  • gyümölcspüré, hámozott alma, banán, birsalma, őszibarack
  • másnapos fehér kenyér, zsemle, kétszersült, zabpehely, rizs, tészta, búzadara, búzaliszt, keksz, babapiskóta
  • lágy vagy tükörtojás
  • tea, víz, szűrt gyümölcslevek
  • növényi zsiradékok
  • zsírban szegény halak
  • zöldsaláta

Egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben ajánlott ételek

  • nagyvadak, zsíros húsok, fűszeres felvágottak, disznósajt, szalámi, füstölt, pácolt zsírban sült ételek, belsőségek
  • tej, tejföl, tejszín, zsíros, füstölt, túlérett sajtok
  • gomba, karfiol, paprika, spárga, a káposzta minden fajtája, szárazhüvelyesek, vöröshagyma, fokhagyma
  • aprómagvas gyümölcsök, szárított, aszalt gyümölcsök, szilva, cseresznye, narancs, grapefruit
  • magas rosttartalmú kenyér és péksütemény, friss kenyér, zsíros sütemények
  • kemény tojás, zsíros tojásos ételek, hagymás rántotta
  • szénsavas üdítők és víz, rostos gyümölcslevek, kakaó, tejes turmix, alkohol
  • állati zsiradékok, olajos magvak
  • zsírban sült, rántott, füstölt hal, angolna
  • majonézes saláták, savanyúság
  • csípős fűszerek, hagyma, fokhagyma

(Van Holnap! Zsákos alapítvány)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.