Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet

Van holnap!
megjelent: 2014.10.25.

Sztómaviselők számára az egyik legfontosabb kérdés az eszköz, ami biztosítja, hogy tovább élhessék mindennapjaikat. Ha számára a legmegfelelőbbet választja, az meg is könnyítheti életét, viszont a rossz eszköz meg nehezíti.

A sztóma téma cikkei

A sztóma kialakítása

Segédeszközellátás

Életmód sztómával

A sztómaterápiás eszközöket a gyártók folyamatosan fejlesztik, ennek is köszönhető, hogy ma már mindenki megtalálhatja azt, amivel nyugodtabban élheti életét.

Már műtét előtt érdemes ismerkedni

Sok műtét előtt álló beteg legfőbb rémálma, hogy „rá lesz írva” az állapota, mindenki tudni fogja, és soha többet nem mehet emberek közé így. Ez bizony egy rettenetes tévhit. A sztómaeszközök területén hatalmas fejlődések mentek végbe az utóbbi időben. Legfontosabb a bőrvédelem, a puhaság, a kényelem, és a biztonság, hogy a legjobb eszközök segítségével a sztómaviselők teljes értékű tagjai lehessenek a társadalomnak.

A legújabb termékek rendkívül puha, kellemes tapintású anyaggal vannak bevonva, ami nem akadályozza a bőrlégzést, a zacskók követik a test formáját, hogy kényelmesebb legyen a mindennapi viseletük, és a ragasztók is jóval bőrbarátabbak régebbi társaiknál.

Egy sztómaviselő számára megfelelő eszköz az, amelyik ránézésre nem okoz benne viszolygást, és tökéletesen illeszkedik az életviteléhez. Ha sikerül már a műtét előtt megbarátkozni az eszközökkel, akkor a műtét utáni hirtelen sokk az új látványtól, talán enyhébb lesz, és könnyebb lesz visszatérni a mindennapokhoz.

Ezeknek a modern eszközöknek köszönhetően ma már egy sztómaviselő is bármit megtehet. Kényelmesen sportolhat, kirándulhat, járhat társaságban, még úszhat is.

Ha szükséges érdemes bevonni a sztómára való felkészülésbe a családtagokat is, hiszen nekik is fontos, hogy szerettük jól érezze magát, kényelmesen élje további életét. A betegnek is könnyebb, ha valaki mellette áll, kiáll érte és tudja, hogy vannak jogai.

A sztómaviselőknek is vannak jogaik

Sajnos ma nagyon kevés sztómaviselő és műtét előtt álló beteg tudja, hogy rengeteg termék közül választhat melyeket az OEP támogat. Hazánkban öt eszközgyártó, több száz terméke áll a páciensek rendelkezésére, hogy megtalálhassák a saját igényeiknek, életvitelüknek megfelelőt.

Sok esetben a beteg nem igazán foglalkozik az eszközkérdéssel, talán a félelem és a nem megfelelő információk miatt, ami akár az egész életét megkeserítheti. Egy rosszul megválasztott eszköz, ami látványra nem felel meg, vagy nem ad megfelelő biztonságot, komoly lelki problémákat okozhat. A beteg teljesen bezárkózik, elszakad eddigi életétől, mert nem érzi magát biztonságban, szégyenli a helyzetét.

Érdemes a már régebb óta sztómával élők számára is kipróbálni a legújabb termékeket, hiszen a fejlődés nem áll meg.

A legfontosabb, amit tudni kell, hogy a betegnek joga van többféle eszközt kipróbálni, és ha problémája van, joga van váltani. Lehetőség van többfélét felirati, így akár próbálgatni is lehet, hogy melyik a legjobb az adott helyzetben.

Sztómaműtét előtt

A műtét előtt álló betegek rettegnek a megbélyegzéstől. Attól, hogy megváltozott állapotukat mindenki látni fogja, úgy érzik "rájuk lesz írva", hogy mások. Ez egy szörnyű helyzet, de mindenkinek az, így a hozzátartozóknak is. Minden nap látni a félelmet szerettünk arcán fájdalmas érzés, de nem szabad feladnunk, mert szükség van ránk és a mi segítségünkre, hogy a helyzetet könnyebb legyen elfogadni. Együtt kell küzdenünk a túlélésért, a kicsit más, de élhető életért. Készüljünk az új életre!

Lehet könnyíteni

A legtöbb kolosztómával élő számára van egy lehetőség, ami sokkal könnyebbé és biztonságosabbá teheti a mindennapokat, ez az irrigálás. Sok sztómaviselő azonban gusztustalannak, visszataszítónak tartja ezt a műveletet, pedig egyáltalán nem kell, hogy az legyen. A kezdetek nem könnyűek, de kis gyakorlással és apró praktikákkal gyors, és teljesen tiszta gyakorlattá lehet tenni az irrigálás folyamatát is.

Irrigálni 24 illetve 48 óránként lehet, azonban nagyon fontos, hogy lehetőleg ez mindig ugyanabban az időben történjen. Persze nem azonnal szűnik meg a széklet az irrigálások között, hiszen a beleknek meg kell szokniuk az új folyamatot, de már rövid idő múlva is sokat javulhat a helyzet, ha pedig sikerül végleg hozzászokni, akkor már a zacskókra sincs szükség, csak sztómasapkára vagy dugóra.

Eszközökkel kapcsolatos további információkért forduljon Alapítványunkhoz.

(Van holnap! Zsákos Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Diffúz májlaesio - Mit is jelent?

Az egyik leggyakoribb hasiultrahang-leleten szereplő orvosi, radiológiai szakzsargon, ami magyarázatra szorul. Abban biztosak lehetünk, hogy valami...

A máriatövis és hatóanyagai

A máriatövis (Silybum marianum) a mediterrán térségből származó növény. Termése az Európai Gyógyszerkönyvben hivatalos. Hazánkban számos...

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy...

Mit és mennyit ihatnak a sztómát...

A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek...

Az ileosztóma: Mikor van rá...

Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

A vastagbélrák műtéti kezelése

Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség...

Sztómáról, nem csak sztómásoknak...

Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne....

A sztóma ápolása, kezelése

Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.