Sztóma téma

Mit sportolhatnak a sztómával élők?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-15 13:33
Mindenkinek súlyos testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével.

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-02-24 05:03
A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-12-25 19:03
A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

Sztómaviselők a strandon

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2019-06-17 09:36
Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

A vastagbélrák műtéti kezelése

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-05-21 14:41
Vastagbélrák
Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2016-02-07 22:23
Szomorú, de ma Magyarországon még mindig tabunak számít a vastag- és végbéldaganat, valamint az ezek eredményeként kialakított sztóma viselése, pedig ennek nem kellene így lennie.

Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

Németh Károly - 2016-01-19 13:11
A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

Megváltozott testben élve is van tovább

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2015-11-07 14:21
A Crohn-betegség a bélfal idült gyulladása, de érintett lehet az emésztőrendszer bármely szakasza: a szájüregtől a végbélnyílásig, a környező bőrig. Olykor a féregnyúlvány közelében jelentkezik, a kialakuló vakbélgyulladás esetén a bél perforálódásának veszélye is fenyeget.

Sztómával élni

Debreceni Egyetem - 2015-10-24 05:05
Mintegy tizenötezren élnek hazánkban sztómával. A betegség lelkileg különösen megterhelő, hiszen elvész a székletszabályozás lehetősége.

Sztóma: figyeljünk a jelzőtünetekre!

Debreceni Egyetem - 2015-10-02 13:11
Gyulladásos vagy daganatos betegség miatt hazánkban mintegy tizenkétezren veszítették el a székletszabályozás képességét és élnek sztómával.

Az irrigálásról

Németh Károly - 2015-08-26 23:23
A béldaganatok műtéti megoldása során (az esetek többségében), elkerülhetetlenné válik a sztóma kialakítása. Abba a helyzetbe, hogy sztómássá váltak, egy rövidebb-hosszabb idő elteltével bele lehet törődni. Hogyan?
A béldaganatok az idősebb korosztályra jellemző betegség. Egy - általam készített felmérés szerint - a sztómakialakító műtét időpontjában a sztómássá váló személyek átlagéletkora 58,4 év volt. Valóban, közelegve a nyugdíjkorhatárhoz, az idősödő (és nem öreg, csakhogy senki meg ne sértődjön!) személyek kevésbé tudnak, ill. akarnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.
A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

Sztómaviselők jogai

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2015-05-26 07:11
A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

Táplálkozás sztómával

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2015-02-02 02:51
A sztómával való táplálkozás nagyon fontos kérdés a frissen műtöttek számára. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a témával kapcsolatban, amik ijesztőek lehetnek számukra.

Sztómaműtét előtt: Készüljünk az új életre!

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2014-11-22 13:11
Szembesülni a gyógyulásnak ezzel a módjával szörnyű megpróbáltatások sorát jelenti mindenkinek. A betegnek szembe kell nézni a jövővel, hogy a teste esetleg végérvényesen megváltozik, hogy egy számunkra mindennapos dolog egészen más lesz.

Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2014-10-25 12:11
Sztómaviselők számára az egyik legfontosabb kérdés az eszköz, ami biztosítja, hogy tovább élhessék mindennapjaikat. Ha számára a legmegfelelőbbet választja, az meg is könnyítheti életét, viszont a rossz eszköz meg nehezíti.

A sztóma ápolása, kezelése

Nurse Háziápolási Szolgálat - 2012-07-20 23:23
Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”.

vastagbél tükrözés

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2015-03-25 18:34
Tisztelt Doktornő! Vastagbél tükrözésen estem ma át -és jól lehet hasi sztómám van-ezután a végbélből is jön széklet. Kisebb mennyiségű vér is van benne. Szeretném tudni, hogy ez mennyi ideig normális. Alapbetegségem diverticulitis a sigmabélen.

Bélfal erősítése ileal sztómával rendelkező betegnek

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2012-08-02 23:16
Anyukámnak ileal stomája van és a napokban műtötték bél összenövéssel! Olyan tanácsra lenne szükségem, hogy miket egyen milyen étrendkiegészítőket vagy bármit! Mindenre nyitott vagyok! Műtét után mi a tehendő? Van aki sok mozgást mond van a