Sztóma

Sztóma aloldal

A sztóma

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár...

Friss cikkek

Sztómaviselők a strandon

Van Holnap! Zsákos Alapítvány

Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

Mit sportolhatnak a sztómával élők?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Mindenkinek súlyos testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével. Ám az új életszakasz megkezdése a sztómával egyben azt is jelenti, hogy a páciens már megnyert egy nagy csatát. A változás az élet számos területét érinti, mégis van lehetőség az életminőség megőrzésére. Ennek fontos eleme lehet a sport, mely sok sztómaviselő testi és lelki egészségének fontos részét képezi.

Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

WEBBeteg - B. M., szakfordító

A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

Alapvető tudnivalók

A sztóma
Alapvető tudnivalók a sztómával kapcsolatban.
A sztóma ápolása
Hogyan ápolhatjuk és kezelhetjük a sztómát.
Vastagbélrák és sztóma
Beszéljünk a vastagbélrákról és sztómáról.
Sztómával élők táplálkozás
A táplálkozás nagyon fontos kérdés a sztómával élők számára.

Médiatár - Sztóma Téma