• Sztómaviselők jogai

    Szerző: Van Holnap! Zsákos Alapítvány

    A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

    A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény alapján a gyógyászati segédeszközt rendelő orvos tájékoztatja a beteget a gyógyászati segédeszközzel való ellátás alternatíváiról, az azonos funkcionális csoportba tartozó gyógyászati segédeszközök beteget terhelő várható költségei közötti különbségekről.

    Hirdetés

    A sztóma téma cikkei

    A sztóma kialakítása

    Segédeszközellátás

    Életmód sztómával

    Fentiek figyelembe vételével a betegnek joga van arra, hogy egészségi állapotáról, kezelésének várható lefolyásáról, a beavatkozás várható következményeiről tájékoztatást kapjon annak érdekében, hogy egészségügyi állapotával kapcsolatos döntését annak ismeretében tudja meghozni.

    A sztómával élőknek is joguk van az egészségi állapotukra, a számukra elérhető, egyénre szabott egészségügyi ellátásra, ide értve a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati segédeszközökre, valamint az életmódjukra irányuló teljes körű, részletes tájékoztatásra. Ennek keretében

    • joga van megismerni minden eszközgyártó termékét, illetve információt kapni arról, hogy melyek az állapotának megfelelőek, és melyek rendelhetők társadalombiztosítási támogatással.
    • joga van a szabad eszközválasztáshoz, hogy a számára megfelelő eszközök közül az állapotának, az életvitelének, és elvárásainak legjobban megfelelőt válassza.
    • ha elégedetlen egy eszközzel, joga van másik típusra vagy másik gyártó termékére váltani.
    • joga van megismerni az életminőségét javító eljárásokat (mint például az irrigálás lehetősége) és a legújabb eszközöket, hogy könnyebbé és biztonságosabbá tehesse mindennapjait.
    • jogában áll részletes tájékoztatást, és szükség esetén segítséget kérni a sztóma ápolásával kapcsolatban, így az ápolótermékekre vonatkozóan is.

    Ha úgy érzi, az ellátás folyamán sérülnek a jogai, kérjen segítséget:

    - intézményenként betegjogi képviselőtől (név és elérhetőség).

    A sztómaterápiás eszközök felírásáról

    1.) Melyik orvos írhatja fel vényre az eszközt?

    Sztómaterápiás eszközt társadalombiztosítási támogatással kizárólag sebészet, urológia, klinikai onkológia, sugárterápia, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, gyermeksebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermeknőgyógyászat szakképesítéssel rendelkező orvosok rendelhetnek.

    eszköz méret 3 hónapra felírható mennyiség (db)
    egyrészes zárt zsák normál 180
      gyermek 270
      maxi 150
    kétrészes zárt zsák normál 150
      gyermek 270
      maxi 150
    egyrészes nyílt, urostomás zsák normál 180
      gyermek 270
      maxi 150
    kétrészes nyílt zsák normál 150
      gyermek 270
      maxi 150
    alaplap zsák normál 30
      gyermek 45
      maxi 30
      konvex 30

    2.) Mennyi eszközt írhat fel az orvos egyszerre?

    A sztómaterápiás eszközök kihordási ideje három hónap, ezen időszakra meghatározott mennyiség egy sztómára vonatkozik. Tápcsatornán kialakult fisztula esetén nyitott sztómazsákból naponta 1 db rendelhető. A 3 hónap kihordási időre azonos eszköz többféle típusa is rendelhető, azzal a megkötéssel, hogy ezen eszközök együttes mennyisége az egyes termékek rendelhető mennyiségei közül az alacsonyabbat nem haladhatja meg. Például: ha az egyik eszköz 3 hónapra rendelhető mennyisége 150 db, a másiké 180 db, akkor a kétfajtából összesen 150 db rendelhető.

    3.) Rendelhető-e kihordási időn belül többféle eszköz is?

    Igen. A támogatási listán szereplő bármely eszköz rendelhető, tehát több cég termékéből választhat a beteg, úgy, hogy az összes mennyiség a kihordási időre meghatározott mennyiséget nem haladhatja meg, az előző pontban foglaltaknak megfelelően.

    4.) Milyen mértékben támogatottak az eszközök?

    Jelenleg a sztómaterápiás eszközök a termék árától függően 98%-os, illetve (magasabb árú termékeknél) FIX összegű  támogatásban részesülnek. A 98%-os támogatásban részesülő eszközök után a betegek a közfinanszírozás alapját képező ár bruttó összegének 2%-át fizetik térítési díjként, a FIX összegű támogatásban részesülő eszközök esetén a támogatáson felüli különbözetet. A százalékos támogatással kiszolgálható eszközök közgyógyellátottak részére térítésmentesen vehetők igénybe.

    5.) Hol kaphatok tájékoztatást az összes támogatással rendelhető sztómaterápiás eszközről?

    A társadalombiztosítás által támogatott termékek listája a havonta frissülő www.oep.hu/gyse oldalon megtalálható publikus gyógyászati segédeszköz-törzsben (Puphag), valamint az OEP által üzemeltetett Online Segédeszköz Jegyzékben (SEJK) (http://sejk.oep.hu) található meg.

    Az érdeklődők a SEJK Katalógus menüpontjában, a 09 18 ISO csoportkód alatt összesen 6 gyártó 652 db társadalombiztosítási támogatással rendelhető termékének támogatási paramétereiről, a cégek által feltöltött termékinformációkról (kép, leírás, használati útmutató), valamint a gyártók és forgalomba hozók elérhetőségéről tájékozódhatnak.

    (Van holnap! Zsákos Alapítvány)

    Módosítva: 2015.05.26 07:11, Megjelenés: 2015.05.26 07:11
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.