Sztómaviselők jogai

Van Holnap! Zsákos Alapítvány
megjelent: 2015.05.26.

A betegek alapvető jogait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szabályozza, mely magában foglalja többek között a tájékoztatáshoz való jogot, valamint az önrendelkezéshez való jogot.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény alapján a gyógyászati segédeszközt rendelő orvos tájékoztatja a beteget a gyógyászati segédeszközzel való ellátás alternatíváiról, az azonos funkcionális csoportba tartozó gyógyászati segédeszközök beteget terhelő várható költségei közötti különbségekről.

A sztóma téma cikkei

A sztóma kialakítása

Segédeszközellátás

Életmód sztómával

Fentiek figyelembe vételével a betegnek joga van arra, hogy egészségi állapotáról, kezelésének várható lefolyásáról, a beavatkozás várható következményeiről tájékoztatást kapjon annak érdekében, hogy egészségügyi állapotával kapcsolatos döntését annak ismeretében tudja meghozni.

A sztómával élőknek is joguk van az egészségi állapotukra, a számukra elérhető, egyénre szabott egészségügyi ellátásra, ide értve a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati segédeszközökre, valamint az életmódjukra irányuló teljes körű, részletes tájékoztatásra. Ennek keretében

  • joga van megismerni minden eszközgyártó termékét, illetve információt kapni arról, hogy melyek az állapotának megfelelőek, és melyek rendelhetők társadalombiztosítási támogatással.
  • joga van a szabad eszközválasztáshoz, hogy a számára megfelelő eszközök közül az állapotának, az életvitelének, és elvárásainak legjobban megfelelőt válassza.
  • ha elégedetlen egy eszközzel, joga van másik típusra vagy másik gyártó termékére váltani.
  • joga van megismerni az életminőségét javító eljárásokat (mint például az irrigálás lehetősége) és a legújabb eszközöket, hogy könnyebbé és biztonságosabbá tehesse mindennapjait.
  • jogában áll részletes tájékoztatást, és szükség esetén segítséget kérni a sztóma ápolásával kapcsolatban, így az ápolótermékekre vonatkozóan is.

Ha úgy érzi, az ellátás folyamán sérülnek a jogai, kérjen segítséget:

- intézményenként betegjogi képviselőtől (név és elérhetőség).

A sztómaterápiás eszközök felírásáról

1.) Melyik orvos írhatja fel vényre az eszközt?

Sztómaterápiás eszközt társadalombiztosítási támogatással kizárólag sebészet, urológia, klinikai onkológia, sugárterápia, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, gyermeksebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermeknőgyógyászat szakképesítéssel rendelkező orvosok rendelhetnek.

eszköz méret 3 hónapra felírható mennyiség (db)
egyrészes zárt zsák normál 180
gyermek 270
maxi 150
kétrészes zárt zsák normál 150
gyermek 270
maxi 150
egyrészes nyílt, urostomás zsák normál 180
gyermek 270
maxi 150
kétrészes nyílt zsák normál 150
gyermek 270
maxi 150
alaplap zsák normál 30
gyermek 45
maxi 30
konvex 30

2.) Mennyi eszközt írhat fel az orvos egyszerre?

A sztómaterápiás eszközök kihordási ideje három hónap, ezen időszakra meghatározott mennyiség egy sztómára vonatkozik. Tápcsatornán kialakult fisztula esetén nyitott sztómazsákból naponta 1 db rendelhető. A 3 hónap kihordási időre azonos eszköz többféle típusa is rendelhető, azzal a megkötéssel, hogy ezen eszközök együttes mennyisége az egyes termékek rendelhető mennyiségei közül az alacsonyabbat nem haladhatja meg. Például: ha az egyik eszköz 3 hónapra rendelhető mennyisége 150 db, a másiké 180 db, akkor a kétfajtából összesen 150 db rendelhető.

3.) Rendelhető-e kihordási időn belül többféle eszköz is?

Igen. A támogatási listán szereplő bármely eszköz rendelhető, tehát több cég termékéből választhat a beteg, úgy, hogy az összes mennyiség a kihordási időre meghatározott mennyiséget nem haladhatja meg, az előző pontban foglaltaknak megfelelően.

4.) Milyen mértékben támogatottak az eszközök?

Jelenleg a sztómaterápiás eszközök a termék árától függően 98%-os, illetve (magasabb árú termékeknél) FIX összegű támogatásban részesülnek. A 98%-os támogatásban részesülő eszközök után a betegek a közfinanszírozás alapját képező ár bruttó összegének 2%-át fizetik térítési díjként, a FIX összegű támogatásban részesülő eszközök esetén a támogatáson felüli különbözetet. A százalékos támogatással kiszolgálható eszközök közgyógyellátottak részére térítésmentesen vehetők igénybe.

5.) Hol kaphatok tájékoztatást az összes támogatással rendelhető sztómaterápiás eszközről?

A társadalombiztosítás által támogatott termékek listája a havonta frissülő oldalon megtalálható publikus gyógyászati segédeszköz-törzsben (Puphag), valamint az OEP által üzemeltetett Online Segédeszköz Jegyzékben (SEJK) található meg.

Az érdeklődők a SEJK Katalógus menüpontjában, a 09 18 ISO csoportkód alatt összesen 6 gyártó 652 db társadalombiztosítási támogatással rendelhető termékének támogatási paramétereiről, a cégek által feltöltött termékinformációkról (kép, leírás, használati útmutató), valamint a gyártók és forgalomba hozók elérhetőségéről tájékozódhatnak.

(Van holnap! Zsákos Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

A vastagbélrák műtéti kezelése

Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség...

A vastagbéldaganat szövettani típusai

A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát...

Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű...

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy...

Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen...

Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne....

Sztómaműtét előtt: Készüljünk az új életre!

Szembesülni a gyógyulásnak ezzel a módjával szörnyű megpróbáltatások sorát jelenti mindenkinek. A betegnek szembe kell nézni a jövővel, hogy a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.